Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirmă, într-o declaraţie remisă presei joi, că România a devenit un exemplu pentru celelalte state NATO prin alocarea a 2% din PIB, Stoltenberg salutând angajamentul ferm al României faţă de Alianţă atât militar, cât şi financiar.

”Felicit România pentru eforturile majore să crească bugetul Apărării la 2% din PIB în anul 2017. Într-o lume cu ameninţări complexe şi crescânde, avem nevoie atât de cheltuieli mai mari cu apărarea, cât şi de o împărţire mai echitabilă a poverii. România le furnizează pe amândouă dând un exemplu de urmat pentru ceilalţi aliaţi”, se arată în declaraţia lui Jens Stoltenberg.

Acesta a evocat şi întărirea flancului sud-estic al Alianţei prin găzduirea de către România a unei brigăzi multinaţionale. ”Salut călduros angajamentul solid al României faţă de NATO, atât cu efective cât şi cu finanţare”, mai spune secretarul general al NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, bugetul de stat pentru anul 2017, care prevede alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, în conformitate cu angajamentul luat de România faţă de NATO, scrie news.ro.

 

6 COMMENTS

  1. pai e normal sa ne felicite, doar dam bani… partea proasta e ca e 2% din putin…. acuma, sper ca macar sumele astea sa nu fie risipite pe prostii, pe secondhand, pe tot soiul de compromisuri incompatibile intre ele doar ca sa multumim toti “partenerii” nici sa fie risipiti pe himere gen CSA Steaua, cartiere de vile pentru generali si coloneii fara armata facuta….

    ce mi-ar placea un Iron Dome ca in Israel… sper ca avem strategi buni la inzestrare, poate n-ar fi rau sa-i si cunoastem un pic, ca nu cred a numele si misiunea lor sunt atita de secrete cit sa nu fie prezentati publicului cotizant

    apropo, cit da Germania din PIBul ei la aparare? asta ar fi o informatie interesanta

  2. Acest nou post de știri online pune în evidență, destul de isteț, legătura dintre felicitările (și ”masa și dansul”, imi vine în minte o formulare clasică) adresate de către ”secretarul general al NATO” (și nu Secretarul General al NATO așa cum văd scris mai sus cu litere de-o șchioapă) de promulgarea Legii Bugetului de către joshannis după ce acesta (și n-a spus-o Stoltenberg explicit) a tras de timp ca sa-i arate jupânului că el este o slugă ascultătoare și slugilor dar și celor dinafară că el este jupânul aici.
    Întrebări, pentru mine, rămân : De ce aceste felicitări vin la pachet cu promulgarea Legii și nu cu aprobarea ei în Parlament(care o să-mi spuneți că nu e Lege ci depinde de pixul de la Cotroceni ca să devină ceva de felicitat)? Nu este de la sine înțeles că Stoltenberg îl felicită pe…joshannis și nu Parlamentul ”plin de hoți” care a aprobat Legea dar și Guvernul ”penal” al României care a întocmit Legea așa cum vedea, la tot pasul, strada urlând dar și citind și presa lor(CNN, de exemplu) dar și presa noastră(hotnews, tot de exemplu

  3. Romania e intr-adevar exemplu pentru altii, exemplu de prostie. Suntem cea mai saraca tara din europa, jumatate din oameni au wc-ul fundul gradinii, pasta de dinti si sapun nu prea folosim, autostrazi n-avem, sistemul sanitar e praf, iar noi tot crestem bugetul apararii si cheltuim miliarde de euro pe lucruri total inutile. Facem concurenta Coreii de Nord, alta tara saraca in care se moare de foamei, dar care are mari ambitii militare. Singurele lucruri care-l ingrijoreaza si pe Iohannis, sunt banii dati din buget Securitatii si armatei.Germania aloca 1,2% din PIB pt. aparare si nici nu se gandeste sa dea dintr-o data mai multi, doar il cresc progresiv. Noi insa am ajuns intr-o faza a bunastarii in care nu mai stim ce sa facem cu banii, singura problema ramasa nerezolvata e cererea americana legata de cei 2% din PIB alocata apararii. Atata tot ca americanii au tiparnita de bani, noi nu avem.

  4. acu sa nu va inchipuiti ca aia 2% se duc pe salarii. se duc tot pe achizitii militare. Stiu ca e corect sa dam 2% pt ca asa ne-am angajat si daca vrem in NATO tre sa ne supunem regulii generale, da nu pot sa nu aud cum isi freaca mainile conglomeratele de productie militara ca Trump s-a rastit la NATO sa bage “colegii” bani mai multi ;p

Leave a Reply