Directorul Serviciul Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a demarat procedura de retragere a celor a celor 23 de ofiţeri SRI care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF din anul 2014, se arată într-un răspuns EXCLUSIV la solicitarea MEDIAFAX.

“Directorul SRI, dl. Eduard Hellvig, în baza unei analize, a iniţiat demersurile legale pentru încetarea detaşării ofiţerilor în cadrul ANAF”, se arată într-un răspuns pentru MEDIAFAX.

Agenţia MEDIAFAX a solicitat SRI, dar şi altor instituţii: Ministerul de Finanţe, ANAF şi CSAT să răspundă la întrebările: Există ofiţeri SRI în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală? Care este rolul acestora la nivelul instituţiei şi în baza cărei decizii există această colaborare?

Astăzi, Serviciul Român de Informaţii a răspuns:

MEDIAFAX: Există o decizie CSAT care prevede o colaborare între SRI şi ANAF?

SRI: Colaborarea SRI cu celelalte instituţii şi autorităţi publice, inclusiv cu Ministerul Finanţelor Publice se realizează în baza art.14 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, cu modificările şi completările ulterioare. Decizia în acest caz a aparţinut tuturor decizionalilor din instituţiile statului român, reprezentate în CSAT, inclusiv preşedintele şi premierul României, Serviciul Român de Informaţii punând în aplicare, ulterior, hotărârea CSAT.

MEDIAFAX: Pe baza cărei legi sau decizii a CSAT, ofiţerii SRI au fost încadraţi/detaşaţi în cadrul ANAF?

SRI: Specialişti militari din cadrul Serviciului Român de Informaţii au fost detaşaţi la ANAF, la solicitarea acestei instituţii, în conformitate cu prevederile Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în baza unei hotărâri CSAT clasificate. Specialiştii detasaţi au contribuit la creşterea gradului de expertiză analitică, la consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare şi, de asemenea, la asigurarea unor standarde superioare de integritate.

MEDIAFAX: În cazul controalelor, exista şi un ofiţer SRI care participa? Care este necesitatea?

SRI: Atribuţiile ofiţerilor detaşaţi au fost exclusiv cele aferente fişelor de post ale funcţiilor ocupate în cadrul ANAF. Pe perioada detaşării, ofiţerii SRI au răspuns exclusiv obligaţiilor de serviciu atribuite de şefii ierarhici din cadrul ANAF.

MEDIAFAX: Câţi angajaţi SRI sunt în cadrul ANAF?

SRI: Numărul ofiţerilor SRI detaşaţi la ANAF nu a fost niciodată de ordinul sutelor şi a fost tot timpul mai mic decât cel aprobat prin hotărârea CSAT. Iniţial, au fost detaşate 28 de cadre, în prezent, aflându-se în derulare procesul de retragere etapizată a acestora.

MEDIAFAX: Ce reglementează, exact, protocolul de colaborare?

SRI: Nu există un protocol de colaborare încheiat de SRI cu ANAF în problematica detaşării unor specialişti la această instituţie.

MEDIAFAX: SRI a solicitat retragerea acestora până în prezent?

SRI: Directorul SRI, dl. Eduard Hellvig, în baza unei analize, a iniţiat demersurile legale pentru încetarea detaşării ofiţerilor în cadrul ANAF. Instituţia noastră apreciază evoluţiile pozitive înregistrate de ANAF si susţine necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea capacitaţii administrative, inclusiv prin asigurarea unui nivel ridicat de integritate.

Întrebat de decizia privind detaşasarea ofiţerilor SRI la ANAF şi necesitatea unei astfel de măsuri, fostul preşedinte Traian Băsescu a răspuns pentru MEDIAFAX că „depinde în ce domeniu că dacă este evaziune fiscală transfrontalieră, de bunăseamă, dacă banii se folosesc pentru armament, iaraşi, dacă se folosesc pentru droguri, iarăşi. Este complicat. (…) Nu am ce să declar despre hotărârile CSAT. Ce vă pot spune cert este că nicio hotărâre CSAT nu permite încălcarea legii. Acum depinde dacă semnatarii protocoalelor, dacă există, au respectat legea. Asta este foarte important”.

În anul 2015, perioadă în care era premier, Victor Ponta a recunoscut că în cadrul ANAF acţioneză şi angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, vorbind chiar de 140 de ofiţeri. „Bineînţeles că e adevărat. Direcţia antifraudă lucrează cu toate instituţile statului. Unde e adevărat, e adevărat, unde e greşit, e propagandă”, a spus Victor Ponta.

Cu toate acestea nicio altă instituţie nu a confirmat oficial prezenţa angajaţilor SRI în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Până la această oră, CSAT, ANAF şi Ministerul Finanţelor nu au răspuns solicitărilor MEDIAFAX.

Potrivit unor surse din sistem, tot în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală funcţionează, pe baza aceleiaşi decizii CSAT şi ofiţeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care participă activ, la fel ca şi cei din SRI, la controalele echipelor DGAF. Nici Ministerul Afacerilor Interne nu a răspuns solicitării MEDIAFAX în legătură cu activitatea angajaţilor MAI în ANAF.

Întrebat dacă se va lua în discuţie un posibil protocol dintre ANAF şi SRI, Adrian Ţuţuianu, şeful comisiei SRI, a declarat pentru MEDIAFAX că va fi discutată problema protocoalelor în perioada următoare în cadrul şedinţelor comisiei.
Comisia de control al SRI va avea de răspuns la cea mai importantă întrebare, cea privind legalitatea deciziei CSAT şi a participării ofiţerilor SRI la descinderilor televizate ale DGAF, care până nu demult se numea Garda Financiară.


 

PS : Constat ca Eduard Hellvig este  consecvent angajamentelor sale luate in public, privind democratizarea SRI se revenirea la normalitate. Pina acum, bilantul e impresionant : trecerea in rezerva a mult prea puternicului general Florian Coldea, schimbarea din functie a generalului Dumitru Dumbrava, autorul nefericitei sintagme privind “campul tactic din justitie”, retragerea ofiterilor SRI din ANAF si incetarea controversatelor protocoale cu DNA si Parchetul General. Nimic din toate astea nu s-ar fi intamplat in regimul Basescu. Diferenta e uriasa !

15 COMMENTS

  • E pozitiv…dar sa mai vedem…mi-e greu sa cred ca un sistem atat de securist a pus sef la SRI un om al democratiei.
   Dar si ofiterii SRI sunt diferiti nu exclud varinata ca Hellvig sa fie ceva mai democrat.
   Dar e prea devreme

  • Poate se tin de cuvant si-i retrag pe toti. Toti sunt pe functii de conducere. Inclusiv inspectorul general al structurii este o doamna cu nume CET care a fost consilier juridic la serviciu de informatii. Deci comanda e la ei. Se aude ca multi si-au anuntat demisia din acel serviciu si vor ramane in sistem. Au ratat curand un concurs prin care au vrut sa-i titularizeze pe toti in anaf. Acel concurs a fost suspendat la inceputul lunii februarie. Sunt sceptic ca vor fi retrasi toti!

 1. deduc ca: Ori Ponta iar vorbea bazaconii, (140 de ofiteri acoperiti la ANAF), ori ca Hellvig nu i-a retras pe toti si doar a dat-o fff bine pe cresterea imaginii SRI, ceea ce recunosc, face cu brio de cand a venit

  • si mai deduc ca: o sa plece 28 de oameni din ANAF (majoritatea sefi) iar aia care chiar munceau in ANAF nu pot promova in locul acoperitilor pt ca ce sa vezi, Guv Grindeanu tocmai a blocat angajarile si promovorile in institutiile de stat ca urmare a bugetului care incepe sa se prabuseasca si nu e sustenabil pe salarii decat pana in septembrie (vorbele lui Grindeanu), cand se spera sa coboare Isus cu rectificarea bugetara. pam-pam

 2. Mai bine incepea cu cei din presa, justitie, parlament si guvern; si cine stie pe unde or mai fi plantati…

  • E drept, in ambasade, consulate, ICR ii are plantati SIE.

   P.S. Hellvig mai bine incepea cu Realitatea tv si Digi 24, ca acolo sunt plantati deja prea multi, se calca pe picioare intre ei.

 3. Şi unde îi plantează? Câte locuri de muncă vor avea plasaţii politic?
  CAZ ŞOCANT: ”’„Pedeapsă” pentru bugetarul suprem: de la 12 la 14 joburi la stat”’
  http://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/cel-mai-feroce-bugetar-nu-piere-se-transforma-737429.html
  La asemenea oameni le măreşte Olguţa salariile?
  CUM E POSIBIL AŞA CEVA?
  SĂ AI 14 LOCURI DE MUNCĂ ÎNTRO LUNĂ?
  CHIAR AM AJUNS ESCROCII ESCROCILOR CU ASEMENEA MIZERII!
  14 LOCURI DE MUNCĂ ÎN 16-18 ORE PE ZI?
  O ORĂ LA FIECARE LOC DE MUNCĂ?
  CE LEGE RESPECTĂ ACEŞTI INDIVIZI?
  HALLOOO!
  INS-ul, cum minţiţi birjăreşte că sunt nu ştiu câţi angajaţi, când de fapt,realitatea e şocantă!
  ŞI…CICĂ SE LUPTĂ TOŢI CU REDUCEREA BIROCRAŢIEI!
  SIKKKKTIR!
  ROMÂNIOA ESTE CONSTRUITĂ STRICT PE BIROCRAŢIE ÎN CREŞTERE CU MULTI LOCURI DE MUNCĂ ŞI VENITURI URIAŞE!
  TOTUL SE BAZEAZĂ PE ”P.O.R.C” (pile/politic-obedienţă-relaţii-compromisuri)! Şi vă plângeţi de salarii mici! marsh mincinoşilor!

 4. Ma tem ca il preaslaviti cam degeaba pe “Edi” Helvig.
  Daca ar fi numai afirmatia, mai mult decit dubioasa (ca sa nu zic mincinoasa) cum ca “Pe perioada detaşării, ofiţerii SRI au răspuns exclusiv obligaţiilor de serviciu atribuite de şefii ierarhici din cadrul ANAF” Pai avem si noi un pic de logica? Daca au indeplinit EXCLUSIV indatoriri de lucrator ANAF, de ce a mai fost nevoie sa fie detasati unii de la SRI?? Avea ANAF deficit de personal? Mai facea angajari, DIN VIATA CIVILA!! De ce trebuia sa ceara de la SRI? Sau poate detasarea s-a facut la cererea SRI?! CU CE SCOP, daca respectivii ofiteri nu au desfasurat nicio activitate SPECIFICA? Avea SRI un excedent de personal si nu mai stia ce sa faca cu el?
  Haideti, domnu’ Tudor, sintem baieti mari si cu scoala, nu ne lasam aburiti asa usor!
  Sa nu se inteleaga acum ca sint nihilist! Helvig pare un tip destul de destupat si deschis unor progrese pe calea normalizarii raporturilor SRI cu societatea si celelalte institutii ale statului. Merge insa extrem de greu si nici macar nu cred ca vina principala este a lui. Sint multe frine trase, pe-acolo! Asadar, rabdare si … mai putin festivism exagerat!

   • Convingerea dvs ca vroiam cu Coldea e stupida. Eu am subliniat doar ca in comunicatul SRI (ni) s-a strecurat o prostie!
    Am spus clar ca apreciez deschiderea lui Helvig, poate cititi doar rindurile cu sot (pentru eficientizare:))
    Mie mi se pare ca festivismul desantat e nepotrivit, dar asta e doar o opinie. Dvs. puteti sa aduceti oricite laude si osanale SRI-ului si conducatorului sau iubit, e o tara (aparent) libera!!

 5. In plus, constat ca, prin afirmatia “DUMITRU DUMBRAVA, AUTORUL NEFERICITEI SINTAGME PRIVIND CAMPUL TACTIC DIN JUSTITIE, faceti o confuzie suspecta. Nu, domnule, nu sintagma era nefericita, ci prezenta ofiterilor SRI in JUSTITIE era TICALOASA! Indiferent ce sintagma mestesugita folosea Dumbrava, tristul adevar era acelasi. Probabil vreti sa spuneti ca nefericita a fost divulgarea, de catre acesta, a unei informatii care n-ar fi trebuit sa ajunga de notorietate publica. asta, desigur, depinde in ce barca te afli…

 6. sigur, incepe de unde nu trebuie… de aia din presa, justitie, procuratura, telecom, de firmele acoperite si ale acoperitilor, etc nu se atinge, ii retrage pe aia care poate chiar faceau niste treaba in folosul statului, acolo unde e mare nevoie de multi oameni foarte destepti ca sa se bata cu banditii reali care fura zeci sute si miliarde de euro – fura legal, de bunaseama…
  totul pare facut la misto, sa vada poporu cit de necesara e securitatea si cum nu se poate fara ei.
  Daca as fi de acord cu o anormalitate in ceea ce priveste sri, fix cu asta cu anaf si vami as fi de acord, acolo chiar ar trebui sa fie plin de sri… sigur, idealmente in sensul bun, nu de spionat si furat afaceri…. poate nu e normal, da la situatia Romaniei din prezent ar fi si necesar si de inteles. Cit mai e economia subterana, treizeci la suta?

Leave a Reply