Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 26 septembrie 2023, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, aflat în vizită la București.

Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat soliditatea relațiilor româno-cehe, fundamentate atât pe legătura tradițională de prietenie și solidaritate, valorile comune pe care cele două țări le promovează, cât și pe similitudinea obiectivelor de politică externă și de securitate, pe care continuă astăzi să construiască o relație bilaterală amplă și dinamică.

În context, șefa diplomației române a subliniat faptul că, prin  această vizită, este imprimată o nouă dinamică și substanță dialogului bilateral, intensificat în ultima perioadă, atât în contextul recentei Președinții cehe a Consiliului UE, cât și al evoluțiilor generate de războiul din Ucraina.

În planul cooperării bilaterale, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat, totodată, atingerea unui nivel record al schimburilor comerciale, de 6 miliarde euro la nivelul anului 2022, precum și oportunitățile pe care le poate genera consolidarea cooperării în domenii de interes comun.

Referindu-se la contextul simbolic în care vizita în România a șefului diplomației de la Praga are loc, anume al celebrării a 200 de ani de la stabilirea primilor cehi în Banat, precum și al perspectivei sărbătoririi în România, la 28 septembrie, a „Zilei limbii cehe”, ministrul Luminița Odobescu a subliniat contribuția esențială adusă de minoritatea cehă din România, respectiv comunitatea românească din Republica Cehă la consolidarea relațiilor bilaterale.

Consultările au prilejuit un schimb aprofundat de opinii cu privire la consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra sprijinului multidimensional acordat Ucrainei. Totodată, au fost analizate provocările cu care se confruntă partenerii vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova, ministrul român al afacerilor externe subliniind importanța sprijinirii eforturilor Chișinăului de a-și întări reziliența și de a face față provocărilor economice.

De asemenea, au fost abordate aspecte prioritare în domeniul afacerilor europene, cu accent asupra dosarului extinderii UE, atât privitor la dimensiunea estică, cât și în raport cu Balcanii de Vest. Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța avansării parcursului european al Republici Moldova și al Ucrainei prin obținerea, până la finalul acestui an, a deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Ministrul Luminița Odobescu a adresat mulțumiri pentru sprijinul activ și solid al Republicii Cehe pentru aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv în perioada deținerii de către Republica Cehă a Președinției Consiliului UE, punctând prioritatea pe care o reprezintă atingerea acestui obiectiv, inclusiv din perspectiva nevoii de coeziune, reziliență și securitate sporită la nivelul UE.

Cu prilejul vizitei, ministrul Luminița Odobescu și omologul ceh, Jan Lipavský, au semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe privind Consultările Politice. Documentul vizează aprofundarea și dezvoltarea pe mai departe a unui dialog structurat între cele două instituții, în domenii de interes comun.

Redăm, în cele de mai jos, declarația de presă a ministrului Luminița Odobescu:

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să îi pot ura bun venit la București ministrului ceh al afacerilor externe, domnului Jan Lipavský, cu care am avut plăcerea de a purta un dialog deschis, amplu și substanțial. Jan, bine ai venit la București!

Relațiile româno-cehe sunt fundamentate pe o legătură tradițională de prietenie și solidaritate, ancorată de o serie de repere istorice majore.

Pe aceste baze solide, pe valorile comune pe care le promovăm împreună și pe similitudinea obiectivelor de politică externă și de securitate, continuăm astăzi să construim o relație bilaterală amplă și dinamică.

Prin această vizită imprimăm o nouă dinamică și substanță dialogului bilateral, intensificat în ultima perioadă, în contextul Președinției cehe a Consiliului UE și al evoluțiilor generate de războiul din Ucraina.

Potențialul relațiilor româno-cehe și dorința comună de dezvoltare a cooperării noastre se reflectă în semnarea, cu puține momente în urmă, a Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe privind Consultările Politice. Prin acest document dorim să instituim un dialog structurat între instituțiile noastre, în domenii de interes comun.

Vizita de astăzi se bucură și de un simbolism aparte, în contextul în care anul acesta sărbătorim 200 de ani de la stabilirea primilor cehi în Banat, această reală punte de legătură între popoarele noastre. Minoritatea cehă aduce un aport semnificativ la diversitatea culturală a societății noastre, iar statul român acordă întregul său sprijin pentru păstrarea limbii, culturii și tradițiilor cehe.

De altfel, peste 2 zile, pe 28 septembrie, vom sărbători în România „Ziua limbii cehe”, prilej excelent pentru a sublinia contribuția constantă pe care minoritatea cehă o aduce la bogăția culturii și a patrimoniului din România.

De asemenea, comunitatea de români tot mai numeroasă din Republica Cehă, aproximativ 50.000 de persoane, constituie un catalizator care potențează relația dintre țările noastre, fiind bine integrată, apreciată,  contribuind activ la dezvoltarea economiei și societății cehe. Suntem mândri de rolul deosebit de important pe care comunitatea românească îl deține în aprofundarea relațiilor bilaterale și, îndeosebi, a celor interumane între țările noastre.

În discuţii, am evocat, totodată, tendința ascendentă a schimburilor comerciale dintre cele două țări, care au atins anul trecut un nivel record, de 6 miliarde euro. 

Am subliniat potențialul considerabil de consolidare a cooperării noastre în numeroase domenii sectoriale, cum ar fi transportul, energia, turismul, educația și securitatea alimentară. Încurajăm ministerele de resort să fructifice toate oportunitățile de cooperare, în beneficiul țărilor noastre.

Am discutat, desigur, despre impactul războiului de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei. Am reconfirmat susținerea noastră fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru integrarea europeană a Ucrainei și aspirațiile sale euroatlantice.   

Am prezentat omologului ceh evaluarea noastră cu privire la situația de la granița României, precum și măsurile multidimensionale luate de România, inclusiv cu privire la facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina și sprijinul acordat refugiaților ucraineni. De asemenea, am exprimat aprecierea pentru sprijinul pe care Republica Cehă l-a acordat, la rândul său, refugiaților proveniți din Ucraina.

Ca state situate în prima linie, împărtășim abordări similare cu privire la amenințarea generată de Rusia. Înțelegem că este necesară aprofundarea dialogului politic și a cooperării în domeniul securității. Formatul B9 este cu atât mai relevant în acest context extrem de volatil pentru că ne oferă prilejul, nouă, statelor situate pe Flancul Estic al NATO, de a discuta cu o singură voce, de a vorbi cu o singură voce și de a promova obiective comune, dovadă și reuniunea în acest format pe care am avut-o recent la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

Împreună, am condamnat deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Marea Neagră și riscul de escaladare ca urmare a agresiunii ruse asupra Ucrainei, inclusiv atacurile brutale de noaptea trecută din apropierea graniţei cu România.

În același timp, însă, am salutat măsurile fără precedent de consolidare a posturii de descurajare și apărare a Alianței pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre, așa cum ați văzut la Summiturile NATO de la Madrid și Vilnius. Am subliniat necesitatea de implementare deplină și cât mai rapidă a acestora, în cel mai scurt timp. Reacția rapidă a NATO și Aliaților, la solicitarea României, la incidentele recente cu drone care au adus atingere inclusiv teritoriului României, a fost exemplară și demonstrează, încă o dată, capacitatea NATO de a asigura apărarea fiecărui centimetru al teritoriului Aliat.

Încă o dată, vreau să mulțumesc domnului ministru pentru sprijinul pe care l-a acordat în ceea ce privește sprijinul pentru Republica Moldova. Am discutat asupra susținerii, în continuare, a efortului Chișinăului de a-și întări rezistența și de a face față provocărilor economice.

Am discutat despre agenda europeană, am reiterat sprijinul României în ceea ce privește extinderea UE, atât în ceea ce privește partenerii din Est, cât și cei din Balcanii de Vest. Am reafirmat și cu această ocazie poziția fermă a României de susținere a deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul acestui an.

Am abordat, desigur, și subiectul aderării României la spaţiul Schengen, reiterând aprecierea pentru susţinerea neechivocă și activă a Republicii Cehe, inclusiv pe durata mandatului său de Președinție a Consiliului UE, în favoarea acestui deziderat. M-am bucurat să remarc faptul că sprijinul Republicii Cehe rămâne constant și vocal, bazat pe recunoașterea obiectivă a faptului că România este un partener responsabil şi de încredere al UE în asigurarea protecţiei frontierei externe, având o contribuţie esenţială la consolidarea securităţii interne a Uniunii Europene.

Am avut ocazia să analizăm și rezultatele Summitului Inițiativei celor Trei Mări care a avut loc la București, la 6 septembrie, precum și perspectivele de dezvoltare ale Inițiativei. În context, am convenit explorarea în continuare a modalităților de susținere a proiectelor regionale de interconectare.

În încheiere, aș dori să-i mulțumesc domnului ministru Jan Lipavský, încă o dată, pentru deschiderea și aplecarea remarcabile manifestate cu privire la toate aspectele abordate în discuțiile de astăzi și pentru angajamentul comun în ceea ce privește aprofundarea și consolidarea relațiilor româno – cehe.

Leave a Reply