Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a explicat, luni, la Antena 3, cum trebuia să se procedeze în cazul ursului rănit din Harghita care a agonizat ore întregi la marginea unei șosele.

“Trebuie să recunoaștem că este absolut incredibil ce s-a întâmplat la Harghita și din nefericire a trebuit să vedem cu toții agonia asta de peste 15 ore sub ochii cinici și inumani ai celor care ar fi trebuit să acționeze.

În acest caz, în situații excepționale, sunt măsuri excepționale care trebuiesc luate, iar cei din Harghita aveau cadru legal conform HG 323/2010 să intervină fără să aștepte vreun ordin de la ministrul mediului de la București sau orice altă instituție cu sediul în București.

Medicul veterinar ar fi trebuit să intervină cu tranchilizant, ceea ce nu s-a întâmplat, să fi făcut un raport privind starea de sănătate a animalului și abia după ce l-ar fi consultat să contate că sunt deficiențe incompatibile cu viața pentru acel urs rănit și să ia decizia dacă să-l ducă în vreun centru sau dacă el trebuie eutanasiat”, a spus Costel Alexe, în emisiunea “Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor.

Ministrul Mediului a mărturisit că a privit cu greu imaginile cu ursul rănit.

https://www.antena3.ro/actualitate/ministrul-mediului-la-antena-3-cu-greu-am-putut-sa-privesc-imaginile-cu-ursul-din-harghita-546495.html

Si colegii de la DC News au subliniat dezbaterea din emisiune :

Urs lovit de mașină, 18 ore de agonie pe șosea. Radu Tudor: M-am simţit extrem de revoltat. Scene de Evul Mediu!

“Recunosc că, în momentul în care am văzut imaginile, m-am simţit extrem de revoltat şi de jignit de faptul că, în ţara mea, un animal poate avea parte de un asemenea tratament. Consider că felul în care oamenii trataeaza animalele reprezintă un punct de reper pentru buna lor creştere, pentru civilizaţie. S-a întâmplat ca, de foarte multe ori, în materialele de la Antena 3 sau de la Antena 1, în Observator, să văd oameni care au schingiut animale, fie că era vorba de cai, câini, pisici. Azi, discutăm despre un caz gravisim. Un urs care a fost lovit de o maşină a zăcut pe carosabil 18 ore şi a murit în agonie, având trei fratcuri, fără ca cineva să intervină. Ursul putea fi tranchilizat, dus într-un centru de medicină veterinară, putea fi salvat, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate cu animalele care sunt rănite”, a spus Radu Tudor în emisiunea sa, “Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3.

“Scene de Evul Mediu”

“Este de neînchipuit, de netolerat ca, în 2019, undeva într-o localitate din România, să avem parte de scene de Evul Mediu. Oare câtă lipsă de bun-simţ şi de educaţie poţi să ai să priveşti un urs în agonie şi să îl laşi să moară? Să chemi un reprezentant al ANSVSA şi să nu aibă tranchilizant la el, într-o ţară în care se spânzură miliarde şi miliarde de lei pe tot felul de golanii politice. Să nu ai o doză de tranchilizat pentru un urs ca să îl salvezi? Ţara asta, uneori, este pur şi simplu anapoda. Este incredibil cum s-au adunat toţi aşteptând să moară ursul, să îl vadă cum se chinuie şi să scape de el, în loc să îl salveze”, a adăgat jurnalistul.

https://www.dcnews.ro/urs-lovit-de-masina-18-ore-de-agonie-pe-sosea-radu-tudor-scene-de-evul-mediu_711738.html

 

 

10 COMMENTS

 1. Saracul urs! Chiarmi-a parut rau de el. Ih magazinele Mega-Image la mezeluri vanatoresti exista pastrama de carne de urs, cerb, caprioara si salam cu carne de cerb. De asemenea, in Germania si in Elvetia nu mai mai exista ursi in munti, au fost mitraliati! Se pare ca in tarile respective este considerata o gluma proasta sa te duci la munte si sa te atace ursul! In Romania este atestata cea mai numeroasa populatie de ursi din Europa! Ursii sunt “simpatici” dar ei nu sunt oameni si nu trebuie confundati nici cu ursii de plus sau cu ursul Baloo care canta “Bare Necessities”. Cei care confunda ursul cu oaia risca sa si-o ia…

 2. Off-topic: In legatura cu campania, foarte slaba as zice, in care poporul roman, sau ce a mai ramas din el, este tinut ocupat cu povesti dintre doi candidati absolut slabi, nu se discuta deloc un lucru foarte important si anume, pe cine ar prefera Bruxelles-ul (PPE) si aliatul strategic de peste ocean, SUA, sa devina Presedinte in Romania acum? Ar prefera sa iasa tot asa cum a iesit la referendumul de demitere a lui Basescu (Sticle) din 2012, cand au bagat prag la Referendum cu Erata de la 2 dimineata data la CCR ca sa anuleze votul a 7.4 milioane de votanti romani ca presedintele Romaniei sa fie tot cine vor ei? P.S. A tine poporul roman ocupat cu niste povesti despre doi candidati foarte, foarte slabi, care practic sunt varza cu carne amandoi, fiind unul mai slab ca celalalt, cred eu ca este o jnutilitate si o pierdere de timp degeaba. E ca si cum cineva pe strada te-ar pune sa alegi intre doi oameni ai strazii, sa-i spui care ti se pare mai simpatic si mai ofertant. Pana la urma, care este diferenta intre rusi si americani? Poate mancarea cu conservanti, antibiotice si steroizi din supermarketuri!.Respekt deosebit! Sal

 3. Off-topic: Pe mine ma interesa cine vor americanii si PPE din Bruxelles sa iasa Presedinte in Romania, ca cine vor aia ala iese, la fel ca la referenumul de demitere a lui Basescu din 2012, cand Presedinte a ramas tot Sticle pentru ca asa au vrut ei. Cu pragul bagat cu erata data la 2 noaptea de la CCR, cu emisarul Philip Gordon, cu lista lui Barroso cu 10 p-cte etc. De parca am fi prosti si am uitat cine conduce tara asta de fapt! Am exagerat cand am spus tara, poate colonie cum bine zicea nea Ilie Serbanescu! Capitalul romanesc e al strainilors noi suntem doar niste consumatori de haleala chimicalizata pe care o cumpara cu bani luati cu imprumuturi cu dobanda de la camatarii internationali! Sclaveti pe generatii! Sunt totusi optimist, o sa iasa bine pana la urma! Nu?

 4. Off-topic: Nimeni nu vorbeste despre ce vor aia din PPE de la Bruxelles si ce vrea aliatul strategic de peste ocean, adica SUA? Ce vor respectivii, fix aia iese la alegerile prezidentiale din Romania, la fel ca la Referendumul de demitere din 2012. Restul e cancan!

 5. P.S. Basescu la puscarie! Tinut pe uscat, fara bautura. Sa i se usuce ficatul drojdierului, era sa zic ordinar.

 6. Bai, saracul ursulet! Pe mine ma surprinde ca nu a fost nimeni care sa se ofere sa ia ursul acasa la el ca sa il salveze. Ce pacat!

 7. Inca odata, un exemplu elocvent de necunoastere a legii. Bietul animal ramas fara habitat, a luat-o la vale in cautare de hrana si a iesit, cum se spune, la drumul mare si a avut ghinionul sa fie grav accidentat.
  Cu permisiunea Dvs. am sa va citez “… în situații excepționale, sunt măsuri excepționale care trebuiesc luate …”. A fost un caz exceptional, trebuia actionat cu masuri exceptionale pentru curmarea chinului bietului animal.

 8. Acesta este poporul roman…indiferent in toate.. daca 49% se implica restul de 51 % reprezinta poporul roman

 9. O tara adusa in derzoriu de o clasa politica de proasta calitate care nu invata nimic, nimic din ce ar fi trebit sa fie demnitatea unei natiuni! Stirile cu ursii, pentru ca tot ne sunt servite scandaluri de tot felul , sunt aparitii aproape saptamanale! Ati vazut vreo rezolvare din partea M Mediului! Sunt praf ! Eventual poate vor sa vanda pielea ursului din padure, dar si acolo trebuie sa muncesti sa negociezi! Mai bine zacem in degringolada…

Leave a Reply