Home Articole Mă cutremură bolnava răsturnare a valorilor

Mă cutremură bolnava răsturnare a valorilor

7436
18

Privesc dezolat spectacolul sinistru al transmisiilor live de la sicriu, al interviurilor cu rudele mortului, al răscolirii colivei sufleteşti. Şi nu pot să-mi reprim aceste gânduri. Au murit în România ultimilor 25 de ani deţinuţi politici care au făcut 10-15 ani de puşcărie comunistă pentru crezul lor curat, pentru credinţa lor în Dumnezeu, pentru dorinţa ca ţara noastră să fie liberă. Au murit în România ultimilor 25 de ani veterani de război, oameni care au privit moartea în ochi şi aia cu coasa a fugit înspăimântată de curajul lor nebun de a-şi apăra ţara. Cu schije în corp, cu dureri în oase, cu lacrimi în ochi de câte ori
vedeau drapelul. Au murit în România figuri legendare ale românismului curat precum Tudor Greceanu, Ion Gavrilă Ogoranu sau Elisabeta Rizea. Şi artişti uriaşi care au cutremurat cele mai importante scene ale lumii, sportivi care au făcut să se ridice drapelul românesc deasupra altor mari puteri. Au murit în România personalităţi adevărate, cu o viaţă aproape eroică, oameni în faţa cărora ar trebui să ne crape obrazul de ruşine că i-am uitat şi s-au dus pe lumea cealaltă însoţiţi de câţiva apropiaţi, într-un anonimat sinucigaş pentru spiritul naţional.  Această bolnavă răsturnare a valorilor mă cutremură şi azi. Încă o dată, cum o face prea des în ultimii ani. Bem zilnic paharul cu apă murdară care ne stinge setea şi ne îmbolnăveşte mai rău. Închei cu un fragment excepţional din marele Augustin Buzura: “Trăim, din păcate, în afara culturii şi a educaţiei în general, într-o lume creată de activişti mult mai mediocri decât înaintaşii lor, care n-au nici o legătură cu ţara, cu tradiţiile, istoria şi cultura ei.”

http://jurnalul.ro/editorial/ma-cutremura-bolnava-rasturnare-a-valorilor-696535.html

18 COMMENTS

 1. Domnule Tudor ceva v-a deranjat foarte tare astazi. Ca traitor al realitatii de zi cu zi, din strada, din miloacele de transport, din piata si de la “pravalie”, aceasta rasturnare a valorilor mi-a intrat in cotidian, riscam sa ne abrutizam la contactul cu violenta continua si tupeul prost inteles. Am ajuns sa ma surprinda faptul cand cineva imi multumeste, ma saluta, imi arata putin respect pentru ceea ce stiu, ceea ce fac sau pur si simplu pentru parul alb. Am devenit niste globalisti, unii corporatisti, unii prost crescuti, unii infatuati, altii grobieni si asa cum amintea academicianul Buzura am pierdut sau suntem pe cale sa piedem legatura ancestrala cu pamantul stramosesc, cu tara, , cu traditiile, cultura si istoria acesteia.

 2. Prioritatea transimterii informatiilor s-a dat dracu peste cap. Ieri se bateau ungurii cu refugiatii langa granita noastra, azi Ponta e trimis in judecata pt coruptie si televiziunile tot cu Vadim inainte spre cica “Marea Audientza”. Bah!!!

 3. Elisabeta Rizea nu a fost la capatos, sau pe hepilica. eu ti-am zis sa le recomanzi lunar la oameni o carte , dar tu nu si nu.

 4. serios? acum s-a rasturnat scara valorilor? de mult, mai ales dupa 89 de cand in cartea de istorie s-a invata despre andreea esca sau cristoiu??!! astia reprezinta valorile romaniei? dar cu “vedetele” din mass media cum ramane? “promteriste”, asistente etc etc toti si toate sunt “vedete”. ce se promoveaza pe micile ecrane? ce “analfabeti” trimisi de partide ne ingrozesc cu mentalitatea si vorba? mai conteaza in viata publica un academician un cercetator, un adevarat scriitor etc? nu ! ei nu dau rating sau share pentru un popor de manelisti. ia sa vedem ce rating are o emisiune cu buzura – ca tot e pomenit in articol – si ce rating are un interviu cu bahmuteanca, dargusanu sau mai stiu eu ce cotofana. cel putin vadim tudor ( presupun ca la el se refera autorul) a reprezentat ceva in lumea scriitorilor iar controversatul om politic era admirat de cei care se identificau cu crezul lui politic. iar multimea de oameni care a fost la capataiul lui la km 0 al capitalei dar si miile de roamni care au venit la inmormantare lui la cimitirul ghencea reprezinta o palma morala pentru cei care nu au avut un minim de respect pentru un om mort atacand ca sacalii chiar in ziua mortii lui fara sa aiba minimul de bun simt sa-si amane atacurile mai mult sau mai putin indreptatite pana dupa ingroparea lui vadim tudor. in rest, asa cum am scris pe acest blog “vedetele” promovate de mass media nu reprezinta nimic pentru tara asta.

  • Felicitari alexph,as fi vrut sa asist in direct la aceste televiziuni la un concurs de cultura generala sau orice fel de cultura dintre Corneliu Vadim Tudor si guralivii acestia care il critica si dupa moarte,sa stiti domnilor ca romanul simte romaneste.

 5. Radu Tudor,mai grotesc mi s-a părut ce-au făcut la înmormântarea și după a lui Sergiu Nicolaescu.Personal cred că lui Vadim i se acordă prea multă importanță.Voi citi despre Ponta și Șova trimiși în judecată și voi adăuga un comentariu

  • Iata gandirea “traditionala” a romanasului buimacit;nu pune problema ca altora nu li s-a dat importanta cuvenita ci crede ca lui Vadim “i se acorda prea multa importanta”.Gata,s-a rezolvat problema. Hai c-avem treaba…

 6. Asa ar trebui sa arate presa in Romania.Sa fie de partea valorilor reale de partea celor culti,educati,cu cei 7 ani de acasa.Din pacate ea e de partea infractorilor,a mitocanilor,a raspanditorilor de ura si venin…Zicala lui Mircea Badea “X nu a facut una de-un leu” e total eronata,nu acesta este etalonul valoric chiar si in media.Capatos,domnul Dan….Badea sunt campioni la facut bani din audiente dar ne mai uitam si la structura celor care formeaza acest esantion.Educatia in familie,scoala,biserica trebuie sa fie valorile la care ar trebui sa ne intoarcem pentru a mai putea spera intr-o lume normala,eu nu cred ca mai apuc ziua aia…Un gand bun,un omagiu si din partea mea celor 3 mari eroi ai acestei tari amintiti de dvs in acest editorial lectie pt colegii de breasla.

 7. Gustul pentru tragedie dispare odata cu Revolutia Franceza, e unul din argumentele in favoarea legitimizarii melodramei ca modalitate de expresie specifica lumii moderne.( cit.aprox. Peter Brooks, imaginatia romantica). Cu un decalaj de doua secole, Romania se “modernizeaza” in sfarsit. Ar trebui sa ne bucuram, nu-i asa?

 8. Priviti dezolat?Priviti dezolat pentru ca va dati seama ca valorile pe care le promovati ar putea sa nu fie cele reale?
  Acum stati linistit,a incaput tara pe mana voastra,in cativa ani o faceti praf!
  Si aveti o parte din vina,pentru ca influentati pe multi!La fel cum are si Basescu,la fel cum au si Iohannis si Ponta
  Si pentru asta o sa platiti,sa speram ca pe lumea asta si nu pe cealalta!

 9. Ne aflăm în “cel mai bun moment al istoriei” noastre moderne, nu-i aşa domnu’ Tudor? iohannis a lătrat similar ca băsescu (atunci, cu “România refuză să intre în criză”), Germania ‘ne obligă’ (nu “ne impune”) să sărim, fiindcă suntem xenofili la presiuni sau ameninţări, acceptăm şi întrebăm “Cât de sus?”; iată, deci, statutul de colonie. Binomul e subaltern biroului FBI/CIA, băsescu în libertate, băsisştii sunt regrupaţi şi mai rămâne să intre în forţă… e bine.

  Asta e, să NE fie ţărâna uşoară. Dacă în istoria noastră nu a fost sortit să avem şi noi un imperiu, înseamnă că bălăngănim degeaba pe Terra, ba cu unii, ba când cu alţii.

  Vă place muzica? Vă recomand să ascultaţi asta: https://www.youtube.com/watch?v=dYsjew-Cuds

 10. Logic ca televiziunile fac raiting cu mizerie di gunoaie… Pana la urma raspunde unui public “educat” … Mare parte din societatea romaneasca s-a tampit si manelizat in ultimii 25 de ani … Asemeni celor care decid ce intra si ce nu intra la tipar, respectiv pe micile ecrane. Si, din pacate, astea nu se vor schimba prea curand

 11. Toate apartin de invatamant si cultura ,,,,,,,,, vedeti cine au fost ministri la cultura,,,,,,,cum venea unul cu pretentii il schimbau in scopul hotiei, nu suntem in stare de 25 de ani sa ne sarbatorim ZIUA INDEPENDENTEI si mai departe a celor care a luptat ca Romania sa fie mare si dodoloata si putem continua cu sute de nume ce marita scrise in cartea marilor valori a Romaniei.

Leave a Reply