Actorul Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Pitești. A absolvit, în 1960, Institutul de Teatru și Cinematografie din București.
În 1961 și-a făcut debutul în producția cinematografică ”Purgatoriul nr. 5”, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974).
Actor complet, complex și deosebit de talentat, și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat și registre mai grave. Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulești) menționăm: ”Astă seară se joacă fără piesă” de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, ”Domnișoara Nastasia” de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, ”Livada cu vișini” de Cehov, regia Sorin Militaru, ”Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, regia Sanda Manu și multe altele.
La 26 februarie 2010, pe scena Teatrului ”Nottara” din București, a avut loc premiera spectacolului aniversar ”Secta femeilor”, în regia lui Toma Enache, dedicat celor 50 de ani de carieră ai actorului Sebastian Papaiani, în care acesta îl interpretează pe Socrate. A făcut parte, de asemenea, din distribuția spectacolelor “Mincinosul”, după Carlo Goldoni (Teatrul de Comedie, premiera în 2009), și “Amadeus” de Peter Shaffer (Teatrul de Comedie, premiera în 2015), ambele în regia lui Toma Enache.
Joacă, totodată, în numeroase filme, rămânând de neegalat în rolurile Plutonier Căpșună din seria ”B.D”, Alecu din ”Astă seară dansăm în familie”, Pompei din ”Toamna bobocilor” și mai ales Ieremia din serialul TV ”Toate pânzele sus”.
Din bogata filmografie a îndrăgitului actor menționăm: ”Un surâs în plină vară” (1963, regia Geo Saizescu; premiat la Mamaia, în 1964), ”Diminețile unui băiat cuminte” (1966, regia Andrei Blaier), ”Balul de sâmbătă seara” (1967, regia Geo Saizescu), ”B.D. intră în acțiune” (regia Mircea Drăgan, 1970), ”B.D. la munte și la mare” și ”Brigada Diverse în alertă” ( 1971, regia Mircea Drăgan), ”Ciprian Porumbescu” (regia Gheorghe Vitanidis, 1972), ”Astă seară dansăm în familie” (1972, regia Geo Saizescu), ”Cu mâinile curate” (1972) și ”Ultimul cartuș” (1973), în regia lui Sergiu Nicolaescu, ”Ștefan cel Mare-Vaslui 1475” și ”Frații Jderi” (regia Mircea Drăgan, 1974), ”Păcală” (1974, regia Geo Saizescu), ”Toamna bobocilor” (1975, regia Mircea Moldovan), ”Roșcovanul” (regia Francisc Munteanu, 1976), ”Toate pânzele sus” (1976, serial TV, regia Mircea Mureșan), ”Eu, tu și Ovidiu” (1977, regia Geo Saizescu), ”Iarna bobocilor” (1977, regia Mircea Moldovan), ”Războiul de independență” (1977, serial TV, regia Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis), ”Nea Marin Miliardar” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), ”Ultima noapte de dragoste” (1979, regia Sergiu Nicolaescu), ”Șantaj” (1980, regia Geo Saizescu), ”Secretul lui Bahus” (1983, regia Geo Saizescu), ”Ringul” (1983, regia Sergiu Nicolaescu), ”Racolarea” (1985, regia George Cornea), ”Liceenii” (1986, regia Nicolae Corjos), ”Bani de dus, bani de-ntors” (regia Al. Tocilescu, 2005), ”Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006) și multe altele. A jucat și în serialele TV ”Numai iubirea” (rolul Manole Tudose; 2004), ”Lacrimi de iubire” (rolul Nea Tache; 2005), ”Nimeni nu-i perfect” (rolul Domnul Predescu; 2008).
La 29 septembrie 2011, actorii Ileana Stana Ionescu și Sebastian Papaiani au primit, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, câte o stea pe Aleea Celebrităților (Walk of Fame) din Piața Timpului, precum și placheta omagială a Orașului București. Cele două personalități marcante ale teatrului și filmului românesc, Ileana Stana-Ionescu și Sebastian Papaiani, au însuflețit numeroase personaje memorabile în cele peste 100 de roluri jucate în mai bine de 5 decenii de dăruire publicului, se amintea cu acel prilej într-un comunicat de presă al Teatrului Metropolis.
La multi ani, Mestere! Daca cititi si conteaza, sa stiti ca suntem cativa care credem ca nu vi s-a deschis calea spre marea cariera abia in 1974 cu Pacala, ci cel putin din rolurile memorabile din BD si Asta seara dansam in familie!! Multumim ca ne faceti sa radem si sa avem parti bune in noi, multumim ca unii din noi ne amintim copilaria cand va simtim!
Domnule Radu Tudor. Daca nu dadeati copy-paste, ati fi vazut chiar din textul dvs ca intalnirea cu Geo Saizescu s-a produs in 1963, (cum bine ati scris/copiat mai in josul textului), nu in 1974. Cred ca ii datoram Domnului Papaiani un text care macar sa fie logic, daca nu eligios bazat pe fapte reale. Multumesc
Nu e nevoie sa-mi postati comentariul, ar fi suficient sa aduceti textul de mai sus la valoarea reala, ca-l citesc si oameni mai tineri si e pacat.
domnule roua, citez agentia nationala de presa agerpres. sanatate
Asta am si spus mai sus: copy paste. Desi eu stiam ca atunci cand citezi pui sursa sau ghilimele. Altfel e tot plagiat. Asa nacar aflam cum sunt facute parte din articole.
Cred ca mai simplu era sa judecati decat sa citati, daca tot dati la multi ani cuiva. Fiecare cum considera. Tot sanatate!
Altfel de ce ar scrie sub titlu.. “by Radu Tudor”?!….
Misto panseu…
Lasa. Panseu sau nu, ai plagiat. Ai scris ceva sub care ai pus “by Radu Tudor” si cand am facut observatii ai zis ca ai citat, fara ghilimele sau sa mentionezi sursa. Macar mai citeste lumea…. E bine ca ai postat
waw, serios, asta intelegi mata?
Oricum, un om de omenie, la un articol de la multi ani, in loc sa fie fudul daca gresea, mai bine ii spunea la multi ani omului ala, nu sa dea copy paste, sa nici nu scrie sursa si sa se mai si incontreze fudul (inca nu destul) cu necunoscuti pe net. Ai un material, dnu Radu… Shtoc, nu alta!!