Cele mai importante asociatii profesionale ale magistratilor din Romania – AMR, AJADO, UNJR si APR – s-au intalnit la Bucuresti, pe data de 12 februarie 2020, cu expertii Comisiei Europene aflati in misiune in Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), pentru a le prezenta punctul de vedere argumentat al asociatiilor profesionale ale magistratilor cu privire la situatia din justitie, la modul in care aceasta situatie a fost reflectata in rapoartele MCV si la necesitatea ca rapoartele sa tina seama riguros si nepartinitor de realitatile sistemului judiciar din Romania.
Reprezentantii celor patru asociatii profesionale de magistrati au sustinut ca, pentru indeplinirea obiectivelor MCV, este esential ca rapoartele Comisiei Europene sa porneasca de la o situatie legala si factuala corecta si completa, in caz contrar recomandarile emise de expertii europeni fiind nu doar grav viciate, ci si avand potentialul de a denatura scopul mecanismului, care trebuie sa fie acela de a consolida si apara independenta justitiei.
Or, astfel cum au aratat cele patru asociatii profesionale, ultimele rapoarte MCV contin erori factuale grave, avand un caracter vadit subiectiv, atat prin modul distorsionat de raportare a unor stari de fapt, cat si prin omiterea unor probleme grave ale justitiei din Romania, a caror existenta a fost dovedita si nu mai poate fi ignorata.
Solicitarea finala a celor patru asociatii profesionale a fost ca raportul MCV din anul 2019 sa fie refacut, atat pentru a corecta erorile vadite din el, cat si pentru a reliefa corect si complet starea de fapt. Fara acest demers strict necesar, nu se va putea vorbi despre rapoarte si recomandari viitoare in acord cu scopul MCV, continuarea unei prezentari/analize cu evidente accente nereale, de un formalism inutil, nefacand decat sa contribuie la agravarea problemelor din justitie, si nu la rezolvarea acestora.
oare magistratii incep sa se trezeasca ,( pentru disputa din platou , pnl-ul devine suspicios de sigur pe el , oare votam ca sa iasa cine trebuie ;cam ciudat!)
Ati facut un apel acum cateva saptamani Danei Garbovan si celorlalte asociatii profesionale sa faca publice numarul de membri sa stim pe cine reprezinta si mai ales daca sunt reprezentantivi! Ce v-a(u) raspuns?
De APR se stie ca sunt vreo 1400, dar umbla zvonul ca asociatia Danei Garbovan are doar o duzina-doua de membri si AMR cateva zeci.
Pentru ca trebuie mentionat ca nu numai UNJR si AMR s-au intalnit cu CE ci si membrii Asociației “Forumul Judecătorilor din România”, Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” și Asociației ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”.