Thursday, January 23, 2025
8.1 C
Bucharest

Maine, marele desant european la Bucuresti

Un interesant articol publicat de Ziarul Financiar :

Ceremonia oficială de lansa­re a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Euro­pe­ne are loc mâine, 10 ianuarie 2019, la Bucu­reşti, la Ateneul Român, eveniment urmat de un concert, după discursurile oficiale.

În prealabil, tot pe 10 ianuarie începând cu ora 9.00 până la ora 17.00, Colegiul comisarilor (toţi comisarii Comisiei Europene) în frunte cu şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker se va întâlni la Palatul Victoria cu miniştrii Guvernului României, pentru a discuta dosarele de pe agenda preşedinţiei române – peste 250 de dosare pe care preşedinţia română le-a primit de la preşedinţia austriacă. Vineri, 11 ianuarie, la Palatul Cotroceni va avea loc o conferinţă de presă comună la care vin preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Comisiei Eu­ropene Jean-Claude Juncker şi prim-mi­nistrul Viorica Dăncilă.

Preşedinţia Consiliului UE este cel mai important eveniment pe care îl girează România de la revoluţie încoace. Spre dosebire de summitul NATO pe care Bucureştiul l-a găzduit în 2008 şi care a durat două zile, preşedinţia Consiliului durează 180 de zile, timp în care la Bucureşti şi în alte oraşe vor avea loc sute de întâlniri şi de evenimente. În această perioadă se va petrece Brexitul, vor fi alegeri pentru Parlamentul European şi trebuie să fie închegat, în linii mari, bugetul multianual al UE 2021 – 2027.


Deja cât de dificil va fi o arată o primă reacţie a Austriei care a susţinut că România trebuie să fie echidistantă în timpul preşedinţiei Consiliului şi asta după ce ministrul român de externe Teodor Meleşcanu a spus că nu exclude să atace la Curtea de Justiţie a UE decizia autorităţilor austriece de a reduce alocaţiile copiilor stăinilor care lucrează în această ţară. Principala sarcină a unei preşedinţii a Consiliului este de a media între stat şi de a veni cu soluţii de compromis în caz de neînţelegeri.

Ce este Consiliul Uniunii Europene

Consiliul UE este format din miniştrii fiecărei ţări din Uniune, reuniţi pe dosare şi teme de discuţie. Nu trebuie confundat cu Consiliul European – structură formată din şefii de state şi de guverne din UE şi care are un preşedinte permanent (Donald Tusk acum), ales pe un mandat de doi ani şi jumătate (cu posibilitatea de reînnoire o singură dată). Consiliul UE (colocvial, consiliul de miniştri) este condus prin rotaţie, cu un mandat de şase luni. Preşedinţia în curs este ajutată de statul care a precedat-o şi de statul care-i va succeda.

 Consiliul negociază şi adoptă legislaţia UE, o adaptează, dacă este cazul, şi coordonează politici comune.

În majoritatea cazurilor, Consiliul decide împreună cu Parlamentul European prin procedura legislativă a „codeciziei“. Codecizia se aplică în domenii de politică în care UE are com­petenţă exclusivă sau com­petenţă partajată cu statele membre. În acest caz, Consiliul legiferează pe baza propunerilor transmise de Comisia Europeană.

Sunt peste 150 de comitete şi de grupuri de lucru care ajută la pregătirea întâlnirilor miniştrilor care examinează propunerile în cadrul diferitelor forma­ţiuni ale Consiliului. Aceste grupuri de lucru şi comitete sunt formate din funcţionari din toate statele membre.

Lungul drum al României de la comunism la preşedinţia Consiliului UE

♦ februarie 1993: semnarea Acordului de Asociere a României la UE

♦ iunie 1995: România depune cererea de aderare la UE

♦ decembrie 1999: Consiliul European decide deschiderea negocierilor de aderare a României (alături de alte şase state)

♦ februarie 2000: se deschid negocierile de aderare

♦ decembrie 2004: se închid negocierile de aderare

♦ aprilie 2005: este semnat Tratatul de aderare (sub preşedinţia luxemburgheză, în vreme ce actualul şef al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker era premier al Luxemburgului)

♦ 1 ianuarie 2007: România devine membru al Uniunii Europene

♦ 1 ianuarie 2019: România preia pentru şase luni preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene

Principalele cinci sarcini ale Consiliului Uniunii Europene

1. Negociază şi adoptă legislaţia UE

Consiliul negociază şi adoptă acte legislative  împreună cu Parlamentul European, în cazurile în care UE are competenţe exclusive sau partajate cu ţările Uniunii, în baza propunerilor venite de la Comisia Europeană.

2. Coordonează politicile statelor membre

Consiliul este responsabil de coordonarea politicilor statelor membre în politicile economice şi bugetare, educaţie şi cultură sau ocuparea forţei de muncă.

3. Coordonează politica externă şi de securitate comună a UE

Consiliul defineşte şi aplică politica externă şi de securitate a UE împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

4. Încheie acorduri internaţionale

Consiliul acordă Comisiei Europene mandatul de negociere, în numele UE, a acordurilor dintre Uniune şi terţi în domenii diverse precum comerţul, cooperarea şi dezvoltarea sau vămile.

5. Adoptă bugetul UE

Consiliul adoptă bugetul anual al UE împreună cu Parlamentul. Bugetul multianual este aprobat de Consiliul European (şefii de state şi de guverne).

Instituţiile-cheie ale UE şi cum este condusă Uniunea Europeană

Parlamentul European stabileşte agenda politică a Uniunii, aprobă bugetele, învesteşte Comisia Europeană, aprobă legi şi are drept de iniţiativă.

Consiliul European este compus din şefii de state sau de guverne şi ia decizii în mod independent de celelalte instituţii ale UE. Sunt cazuri în care deciziile se iau cu unanimitate si cazuri în care decizia se ia cu majoritate. Poate cere sancţionarea unui stat membru.

Consiliul Uniunii Europene este compus din miniştrii statelor membre reuniţi pe domenii şi coordonează împreună cu Parlamentul şi Comisia Europeană politicile statelor membre în relaţiile dintre state sau UE şi terţi.

Comisia Europeană este compusă din reprezentanţii statelor membre (o ţară, un comisar). Este un fel de guvern federal al Uniunii Europene şi stabileşte politicile împreună cu Parlamentul şi Consiliul UE.

Alte istituţii-cheie ale Uniunii: Curtea de Justiţie a UE; Banca Centrală Europeană; Curtea de Conturi; Comitetul Economic şi Social; Comitetul Regiunilor; Banca Europeană de Investiţii; Ombudsmanul European.

Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a fost critic în ultima vreme cu politica guvernului condus de Viorica Dăncilă, dar spune că România este pregătită tehnic să conducă preşedinţia Consiliului UE


Hot this week

Lucrăm cu toată inima pentru acasă

Lucrăm cu toată inima pentru acasă În spatele fiecărui pas...

PNL a fost avertizat în 2024 de Preşedintele Parlamentului European că e ceva în neregulă pe TikTok

Doi lideri #PNL recunosc faptul că preşedintele Parlamentului European,...

Câteva amintiri la dispariţia lui Teoharie Coca Cozma

Dispariţia unei voci consacrate a transmisiilor sportive, Teoharie Coca-Cozma,...

Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem sănătoși la cap?

Moment antologic cu Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem...

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Topics

Lucrăm cu toată inima pentru acasă

Lucrăm cu toată inima pentru acasă În spatele fiecărui pas...

PNL a fost avertizat în 2024 de Preşedintele Parlamentului European că e ceva în neregulă pe TikTok

Doi lideri #PNL recunosc faptul că preşedintele Parlamentului European,...

Câteva amintiri la dispariţia lui Teoharie Coca Cozma

Dispariţia unei voci consacrate a transmisiilor sportive, Teoharie Coca-Cozma,...

Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem sănătoși la cap?

Moment antologic cu Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem...

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Purtătorul de cuvânt al NATO pleacă după doar 1 an

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Daklallah, pleacă din...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img