Directorul SRI, Eduard Hellvig, a informat Comisia parlamentară de control al activităţii SRI că Serviciul Român de Informaţii a transmis mai multe note Ministerului de Interne şi Jandarmeriei şi înainte şi după evenimentele din 10 august, inclusiv informaţii că exista pericolul ca protestul paşnic “să escaladeze”, a declarat preşedintele comisiei parlamentare, senatorul PSD Claudiu Manda, la finalul audierii lui Eduard Hellvig. Discuţiile au vizat opt subiecte, între care şi protocoalele încheiate de SRI, cu accent pe protocoalele semnate cu instituţiile din justiţie, potrivit lui Manda. Eduard Hellvig a spus, la plecare, că speră că a fost coerent şi concis, astfel încât parlamentarii să fi înţeles ce a comunicat, scrie news.ro

Eduard Hellvig a fost audiat timp de aproximativ opt ore şi jumătate în Comisia parlamentare de control al activităţii SRI, unul dintre subiecte fiind legat de violenţele din 10 august.

Preşedintele comisiei parlamentare, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat, la finalul audierilor, că Hellvig a transmis comisiei că SRI nu are ce să îşi reproşeze, pentru că a colaborat cu instituţiile competente, precum Ministerul de Interne şi Jandarmeria, şi înainte şi după proteste.

“A spus (directorul SRI – n.r.) că au existat note trimise Ministerului de Interne, Jandarmeriei, a identificat beneficiarii acestor note trimise şi înainte şi după evenimentele din 10 august. (…) SRI spune că nu are ce să şi reproşeze, însă concluzia a fost ca în perioada imediat următoare toate informările transmise structurilor beneficiare, inclusiv consilierului preşedintelui, să ne parvină şi nouă, ca să ştim ce au cuprins. Sigur că au fost inclusiv informaţii că exista pericolul ca protestul paşnic va escalada şi va deveni vioelnt, rămâne să vadem ce conţin aceste note”, a declarat Claudiu Manda.

El a mai spus că a discutat cu directorul SRI şi despre informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora protestele de stradă din România ar fi fost finanţate şi s-ar pus la cale “înlăturarea Guvernului prin metode nedemocratice”, iar acest lucru, dacă este adevărat, poate fi o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

“Am vorbit că, în condiţiile în care vorbim de o finanţare străină asupra unei organizaţii care doreşte dărâmarea Guvernului şi înlăturarea prin metode nedemocrate, sigur că poate să fie o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Umrează să ne parvină la nivelul comisiei o informare concretă despre tot ceea ce presupune lucrurile care au apărut în spaţiul public legate de mişcarea #rezist”, a adăugat preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI .

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SR), Eduard Hellvig, a fost audiat joi în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI timp de aproximativ opt ore şi jumătate, el afirmând, la plecare, că speră că a fost coerent şi concis, astfel încât parlamentarii să fi înţeles ce a comunicat. De asemenea, preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat că discuţiile au vizat opt subiecte, între care şi protocoalele încheiate de SRI, cu accent pe protocoalele semnate cu instituţiile din justiţie.

Audierea lui Eduard Hellvig în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI a început la ora 11.00 şi s-a încheiat în jurul orei 19.30, el confirmând, la plecare, că discuţiile au vizat şi violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.

“Am speranţa că am fost extrem de coerent şi concis, astfel încât colegii parlamentari să fi înţeles ce am comunicat. Domnul preşedinte Manda (Claudiu Manda, preşedintele comisiei – n.r.) o să vă dea toate detaliile convenite”, le-a declarat Hellvig jurnaliştilor la ieşirea de la audieri.

Întrebat dacă discuţiile au vizat şi protestul din 10 august, directorul SRI a răspuns: “Am comunicat şi despre proteste”.

De asemenea, preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat că discuţiile au vizat opt subiecte, între care şi protocoalele încheiate de SRI, cu accent pe protocoalele semnate de instituţiile din justiţie.

Leave a Reply