Precizări ale Casei Sectoriale de pensii a MApN

Respectând principiul transparentei și tradiția unei bune comunicări cu militarii activi și în rezervă suntem în măsură să vă transmitem următoarele:

În vederea soluționării pe cale legală a unor probleme semnalate de pensionarii militari în legătură cu modul de implementare de către Casa de Pensii Sectorială a MApN a procesului de actualizare a pensiilor militare în concordanță cu prevederile Legii nr.152/2017, coroborate cu art.60 din Legea nr.223/2015, precum și cu privire la existența unor diferențe de procedură în aplicarea acestei operațiuni între casele de pensii sectoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și MApN, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a solicitat Curții de Conturi a României o verificare și transmiterea unui punct de vedere către MApN.

Solicitarea ministrului apărării naționale a avut în vedere și fundamentarea unei poziții unitare a MApN în cadrul proceselor aflate pe rolul instanțelor între pensionarii militari și MApN, procese având ca obiect aspectele menționate mai sus.

Comisia de control a Curții de Conturi a identificat unele neconcordanțe privind procedura de indexare a pensiilor și a stabilit măsuri și termene pentru remedierea acestora, concluzionând controlul cu Decizia nr. 4 / 13.07.2020.

În conformitate cu procedurile legale, Casa de Pensii Sectorială a MApN a procedat la contestarea Deciziei Curții de Conturi și, ulterior, s-a adresat instanței de judecată pentru clarificarea aspectelor rămase în discuție. La acest moment, nu pot fi făcute publice documentele care stau la baza dosarului acțiunii deschise în instanță, procedurile legale interzicând în mod expres acest lucru.

Ministerul Apărării Naționale asigură întregul personal în activitate și în rezervă că depune toate eforturile pentru rezolvarea în interesul militarilor rezerviști a tuturor aspectelor semnalate, pe cale legală și în cel mai scurt timp posibil.

Conducerea MApN asigură pensionarii militari de întreaga disponibilitate de a lămuri, cu maximă celeritate, toate aspectele care țin de desfășurarea acestui proces, precum și faptul că va aplica în totalitate și cu bună credință soluțiile care vor fi stabilite de instanțe.

25 COMMENTS

  1. Domnule Radu Tudor, la cat de ”specialist” va declarati in problemele militare si ale pensiilor militare, ignoranta dumneavoastra oglindita in titlul articolului, ma face sa cred ca habar nu aveti despre ce vorbiti. Despre ce reactualizare e vorba? Ce faceti domnule, sunteti in cautare de popularitate? Jenant!

  2. De cativa ani buni v- ați îndepărtat suspect e problematica pensiilor militare! Ar fi cazul să vă puneți la curent cu gravele discriminări din acest sistem și să reluați dezbaterile pe această temă! Sunteți printre puținii jurnaliști în care , noi rezerviștii militari, putem avea incredere !

  3. Nu domnule Radu Tudor, nu ați scris dumneavoastră comunicatul, ați dat doar titlul articolului în care ați strecurat în mod voit cuvântul… REACTUALIZARE. Ori asta inseamnă cp pensiile militarilor au fost deja actualizate (minciună), ori art.60 din Legea 223,care prevedea în ce condiții se face… actualizarea, A FOST SPULBERAT de ODIOASA OUG.59.(propusă și susținută de Lia Olguța Vasilescu, cea cae n-avea nicio treabă cu pensiile militare,
    Indexarea anualî cu rata inflației, pe 2016, a fost trecută FRAUDULOS, majorității pensionarilor,.nu la cuantumul în plată. deci cel de consum, cî în pensia recalculată (în minus față de pensia pe punctaj băsistă), ajungând astfel ca un colonel(subsemnatul) să am o pensie mai mica(3.123 lei) decât subpfițerul de la DS sau popotă(peste 4.000 lei) E bine domnule Radu Tudor?
    „Când se sparge ierarhia unei armate, dispare și forța ei de luptă”! stiți cine-a zis?

  4. Dle Radu Tudor, mi-aduc aminte ca v-am vazut pentru prima oara in aula ministerului, ca tanar jurnalist acreditat la MApN. Sper ca ati ramas cu acelasi respect fata de institutia care va tratat cu toata consideratia. Nu vreau sa va rapesc mult timp, asa ca o sa va intreb scurt: dvs va plac discriminarile la care sunt supusi militarii fata de politisti? Sunt enorm de multe aspecte in acest sens! Le stiti? Nu-i frumos sa ma dau exempl;u pe mine, dar o sa risc si-o sa va spun ca eu (de pe cea mai mare functie de colonel in MApN, dublu licentiat, doua misiuni in TO) am pesnia la jumatatea pensiilor a 90% dintre comisarii sefi de la MAI?

  5. Dle Radu Tudor,cu respect ne punem sperantele in actiunile ce le ve-ti intreprinde PENTRU A INLATURA GOLANIA EFECTUATA DE Olguta Vasilescu in PLAFONAREA pensiilor militare,si acordarea sporurilor ce ni se cuvin si care au fost “OMISE” CU CE DREPT NU STIU de mai marii vremii fara nici o JENA.Nici “rata inflatiei’nu ne-a mai fost acordat considerandu-se ca probabil ale noastre pensii SUNT PREA MARI fata de “dorintele” unora.Ma bucur insa ca inca de la inceput de an PENSIILE SPECIALE(fiind prea mici)AU FOST ACTUALIZATE LA ZI.RUSINEEEEE,celor ce ne-au condus si ne conduc.Dvs ca ziarist,cu intligenta ce va caracterizeaza DATI SPERANTE REZERVISTILOR MILITARI.Atat ne-a mai ramas.SPERANTA.P.S.Se vorbeste undeva de “discriminarile la care sunt supusi militarii fata de politisti”.Sa fie inlaturate daca exista,eu nu am cunostiinta de asa ceva.Scuze.!!!.

  6. Domnule Radu Tudor, se arată în comunicatul ministerului că: „În conformitate cu procedurile legale, Casa de Pensii Sectorială a MApN a procedat la contestarea Deciziei Curții de Conturi și, ulterior, s-a adresat instanței de judecată pentru clarificarea aspectelor rămase în discuție.”
    Poate ne lămuresc stimații noștri foști colegi de breaslă și viitori în ceea ce privește statutul social, asupra următoarelor aaspecte:
    1) De ce a trebuit contestată Decizia Curții de Conturi, din moment ce ea (Decizia) a fost emisă în baza unei/unor legi existente. Aspectele contestate nu au fost prezentate persoanelor care au efectuat controlul din partea Curții de Conturi?
    2) De ce este necesar ca M.Ap.N. să se adreseze instanței de judecată „pentru clarificarea aspectelor rămase în discuție”, când Casa Sectorială de Pensii a M.A.I. aplică diferit aceeași lege, evident în avantajul asiguraților săi, iar până în momentul de față niciun pensionar M.A.I. nu a trebuit să returneze diferența de bani pe care o primește față de un omolog din M.Ap.N.?
    Să nu îmi spună cineva că M.Ap.N. are nevoie de o hotărâre a unui tribunal pentru a aplica o lege la fel ca alte instituții – în speță M.A.I…
    Mai degrabă cred că este încă o formă de tergiversare a aplicării legii, de fapt așteaptă acordul „diriguitorilor actuali” motiv pentru care le mulțumesc „activilor” și le urez „să ne prindă din urmă în toate cele”.
    Cât despre ultimele două paragrafe ale comunicatului, cred că puteau să le sintetizeze în trei cuvinte: „bla – bla – bla”, nu era cazul să mai dea dovadă – încă o dată – de ipocrizie, ne – am convins de mult cum sunt și cât le pasă!

  7. Nu inteleg de ce acești colonei din M.Ap.N se plâng de pensiile unor co.isari șefi sau agenți de poliție, sau militarii din M.A.I. Sa tinem cont că 70-80% din cadrele M.A.I. lucreaza si in weekend, acumuland ore, ore platite cu 75% sau 175% dupa 60 de zile, daca nu au putut fi recuperate.

  8. Daca nu înțelegi,întreabă! Ăștia de la M.Ap.N ,nu fac de serviciu,in toate zilele săptămânii?Numerg in misiuni,în aplicații????

  9. Dar faptul ca militarii au stat zile,saptamani si luni peste program fara sa primeasca 5 bani in plus,au efectuat serviciu pe unitate dupa care au ramas la program fara nici o clipa recuperare cum e ? De ce pensiile voastre sunt cu 1/3 mai mari la acelas grad si clasa de salarizare.Va raspund tot eu-pentru ca militarii nu au dreptul la Coarna & comp de ei ar trebui sa se ocupe Guvernul la fel ca de magistrati numai ca de aia le frica ei avand beciul domnesc pe cand militarii il au pe sechestratul de 3 ani in cort.

  10. Pai asta este domnule Radu Tudor, ca eu stiu sa citesc, dumneavoastra nu il intelegeti. In comunicat nu este vorba de nici o “noua reactualizare” ci de o veche actualizare.Cine va citeste insa titlul, iese repede pe piata cu stirea ca ” iara se maresc pensiile speciale ale militarilor” ceea ce este o aberatie. Si asta pentru ca dvs in cautare de senzational, puneti titluri fara nici o legatura cu realitatea. Unde vedeti dvs in comunicat termenul reactualizare?

  11. Domnule Anghelescu, imi permit sa va raspund eu. Ministrul a cerut verificarea procedurii de catre Curtea de conturi tocmai pentru ca erau doua modalitati de abordare diferite si a vrut sa stie care este formula corecta pentru a se aplica unitar. Scrie asta in comunicat. De contestat decizia nu a contestat-o ministerul apararii, intrati pe curtea de apel Bucuresti si veti vedea ca actiunea a fost introdusa de Casa de Pensii, ca structura controlata si legal avea acest drept daca a considerat ca ea are dreptate. Ministrul chiar daca a solicitat acest control pentru a afla cum trebuie procedat, nu avea nici un drept legal sa intervina intre doua persoane juridice pe o tema care tinea de un divergent intre ele.

  12. Nu, este vorba despre modul in care s-a aplicat actualizarea in 2017. Asta nu inseamna reactualizare. Pentru cei care cunosc termenii, cand ati folosit sintagma “REACTUALIZARE:” gandul pleaca la onoua actualizare, ceea ce este gresit. Chiar aveam pretentii la dvs. Partea proasta este ca preluand titlul dvs cei carora le stau in gat militarii vor vorbi despre … “pensiile nesimtite ale militarilor” ca iute vor fi reactualizate.

  13. Haideti sa va explic, ca poate va mai intreaba cineva sau abordati subiectul pe post si spuneti traznai. In 2016 pensiile militare au fost indexate in urma OG 57, cu 5%. In 2017, crescand soldele militarilor s-au aplicat prevederile art 60 din L223 facandu-se actualizarea pensiilor in functie de cresterea soldelor. In mod normal cele 3 case de pensii sectoriale trebuiu sa efectueze actualizarea pe suma pensiei cuprizand indexarea din 2016. CPS a MAI asa a procedat. CPS ale MApN si SRI cand au actualizat pensiile, nu au pastrat in calcul si indexarea din 2016, au scos suma respectiva facand actualizarea fara acea indexare. Practic existau 2 moduri de aplicare a legii diferite, pe aceeasi speta. Militarii au facut contestatii si marea majoritate au pierdut si in instanta, dar ramanea in continuare absurditatea aplicarii aceleiasi legi in doua moduri diferite. Asta sa patra de 3 ani. Pana sa vina ministrul Ciuca, situatia s-a mentinut. Domnul general a decis sa afle care e situatia, a cerut parearea CPS a MApN, acestia au spus ca ei au dreptate, Cei de la MAI sustineau ca ei au dreptate, asa ca ministrul Ciuca a decis sa cheme Curtea de Conturi pentru a spune cine aplica corect si a da eventual sumele si celor din MApN. Curtea de conturi a verifical toate Casele de pensii sectoriale si a decis prin decizia 4 /2020 ca si CPS a MApN sa procedeze la includerea indexarii din 2016 in actualizarea din 2017, dar aceasta ( avand acest drept legal) la randul ei a contestat Decizia Curtii de Conturi si astfel a ajuns pe rolul Crtii de apel Bucuresti. Deci nu e vorba de o reactualizare ci de o indreptare a unei actualizari calculate gresit in opinia Curtii de Conturi.

  14. Asa ca mai usor cu analfabetismul.Daca nu aveti proprietatea termenilor, aveti rabdarea sa cereti lamuriri,

  15. Domnule RaduTudor, faptul ca invitati din cand in cand cate un militar sa vorbeasca la emisiunile dvs nu face din dumnevoastra nici un militar si nici un expert in problemele militarilor. Stiu ca nu va place, dar asta este realitatea. Eu sunt militar de cariera si intamplatorfac si jurnalim. Ne cunoaste si personal de la cei 10 ani de Antena3 sarbatoriti la Craiova. Poate catelul Nerro cu care v-ati fotografiat, va spune ceva. Nu trebuie sa luati peste picior un om care incearca sa va dezlege ochii si sa va arate ca gresiti. Nu intotdeauna cel care iti arata unde gresesti iti vrea raul asa cum nu intotdeauna cel care te pupa in dos iti vrea binele. Credeam ca aveti marea calitate de a admite ca sunteti un om supus greselii, nu Dumnezeu.

  16. Foarte corecte explicațtile lui Neacsu.
    In fapt, Casa de Pensii a Armatei este in culpa de trei ani in privinta actualizarii pensiilor militare din anul 2017. A trebuit sa vina Curtea de Conturi in control ca sa le spuna ca au gresit si ca trebuie sa dea oamenilor drepturile cuvenite din urma.
    Ei, bine, ce a facut Casa? A dat Curtea de Conturi in judecata la Curtea de Apel Bucuresti.
    Adresam domnului Radu Tudor rugamintea de a sustine interesele pensionarilor militari in acest conflict deschis cu propriul minister.

  17. Cum se face ca un militar[subofiter] cu 36 de ani de armata are o pensie de 3300 de lei si un politist [subofiter] cu32 de ani de politie sa aiba 6000 de lei pensie?

  18. Sa lasam lucrurile asa cum sunt in actuala situatie de criza, Ministerul Apararii si Casa Sectoriala stie ce face pentru binele tuturor chiar daca unora dintre noi nu ne convine ca pensionari. Sa nu ne plingem ca nu avem cu ce trai sunt altii cu posibilitati mai mici. Pensionarii militari au cit de cit pensiile decente. Atit sunt posibilitatile actuale ale guvernului, sa nu intindem coarda ca nu fa vi bine si ce am avem ni se poate lua intr-o forma sau alta.

  19. Bebe Cristea te-ai întrebat vreodată dacă militarii sunt plătiţi pentru orele suplimentare pentru care nu au beneficiat de recuperare, sau pentru week-end? Presupun că nu, că doar ești…poliţist!

  20. Atatea Ligi,Asociatii,Federatii si mai stiu eu ce organizatii care vor cotizatii,sponsorizari si alte beneficii pentru a apara drepturile militarilor activi ,in rezerva si retragere.CARE DREPTURI,totul e o pacaleala.

  21. Nu mi-am propus sa intervin dar nu pot sa ma abtin.Rog sa se retina de cei interesati ori care decid ca mai avem nevoie de corpul pensionarilor militari Nu-i bine sa fie neglijati. Ei sunt cei care au aparat tara, ei au strans recolta tarii in toate campaniile agricole, ei sunt cei care au ridicat edificii si metroul, ei sunt cei care au adus pe linia de plutire Sistemul energetic al tarii, ei sunt cei care au inceput cu lucrul in subteran, ei sunt cei care si-au neglijat familiile.Lucrul pe Transfagarasan a cerut sacrificii mari Nu-i bine sa uitam sacrificiile lor !

Leave a Reply