Marele regizor Lucian Pintilie a încetat din viață la vârsta de 84 de ani. Pintilie era internat în stare gravă în spital de ceva vreme.

Lucian Pintilie s-a năcut la 9 noiembrie 1933, Tarutino, județul interbelic Cetatea Albă, Regatul României, azi în Ucraina) și a fost unul dintre cei mai mari regizori de teatru și film român. Filmele și montările sale au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze.

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Lucian Pintilie a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care se pot enumera: Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Cezar și Cleopatra (1963), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație), precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea.

2 COMMENTS

  1. Mi-l aduc foarte bine aminte, in 1964, cind facea regia piesei “Inima mea imi era pe inaltimi, piesa in care eu jucam rolul copilului alaturi de Fory Etterle. In prima parte a repetitiilor,se facea lecturarea piesei, intr-o sala din incinta teatrului L.S.Bulandra. El statea in capatul unei mese lungi si de-o parte si de alta stateam cei care jucau in piesa si ne citeam rolurile.Ne dadea indicatii regizorale si de dictie … Dumnezeu sa-l odihneasca!

Leave a Reply