Autoritatea de Concurenţă din Franţa a amendat şase producători de electrocasnice cu suma totală de 189 de milioane de euro (214 milioane de dolari) pentru că au format un cartel în perioada 2006-2009 şi au decis să majoreze preţurile la maşini de spălat, frigidere şi aragaze, transmite Reuters.

Este cea mai mare amendă din acest an, a anunţat Autoritatea de Concurenţă din Franţa. Sunt vizaţi producătorii de electrocasnice Whirlpool, Electrolux, BSH (subsidiară a Bosch), Indesit, Candy Hoover şi Eberhardt Freres.

Deoarece aceste companii reprezintă 70% din piaţa franceză a electrocasnicelor, cartelul a avut un impact major asupra preţurilor plătite de retaileri şi consumatori, a explicat şeful Autorităţii de Concurenţă, Isabelle de Silva.

Companiile nu vor contesta amenzile şi unele chiar şi-au cerut iertare autorităţilor de reglementare pentru comportamentul lor, a adăugat de Silva.

Cei şase producători de electrocasnice s-au înţeles asupra preţurilor pentru retaileri la reuniunile lor oficiale şi în restaurantele celebre din Paris, cum ar fi La Duree şi Corona Imperial.

Cea mai mare amendă, de 56 de milioane de euro, o va plăti compania americană Whirlpool, în timp ce Indesit, care ulterior a fost achiziţionată de Whirlpool, va plăti o amendă separată de 46 milioane de euro.

Electrolux a fost amendată cu 48 milioane de euro, Candy Hoover cu 15 milioane de euro şi Eberhardt Freres cu un milion de euro.

Amenda pentru BSH a fost redusă la 23 milioane de euro pentru că a sprijinit investigaţia.

PS : Daca era in Romania acest caz, ar fi bagat masina de spalat la puscarie. Pentru spalare !

1 COMMENT

  1. nu, in Romania statul se bucura daca astia se inteleg sa mareasca preturile, ca asa colecteaza mai mult tva

    in situatiile atea problema e ca niciodata faptuitorii reali nu patesc nimic. De aceea cazuri de astea au fost, sunt si vor fi cu duiumul. Dupa zece ani cica prind unu si scapa zece. Statul nu e interesat sa rezolve, sa elimine, e interesat doar sa taxeze. Sa te fure cot la cot cu hotii. Aduca paguba au avut-o consumatorii, dar banii recuperati din paguba ii ia statul, nu consumatorul pagubit! Ba, da misto e fi Stat!
    Statul isi ia partea lui din ceea ce se furase, facindu-se partas astfel la hotie si nimeni (din aia care se intelegeau prin restaurante….) nu e vinovat, nimeni nu plateste din prpriul buzunar nimic…. plateste compania – adica actionarii ei… iar daca compania e americana, cu atit mai bine, n’est ce pas?
    Kakaia antikonkurenta?

Leave a Reply