Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens, doar Guvernul putând să stabilească regulementul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale, a stabilit, luni, ICCJ.

Decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interersul legii privind problema legalităţii procedurii de ridicare a maşinilor parcate neregulemantar, care se face în baza unor hotărâri ale consiliilor locale şi nu în baza unei Hotărâri de Guvern.

“Înalta Curte, prin decizia de astăzi (luni – n.red.) a admis întocmai recursul în interesul legii pe care l-am formulat în luna ianuarie a acestui an. Între altele, am subliniat în criticile formulate, la diverse decizii care au pronunţat soluţii diferite, că aceste regulamente adoptate de către consiliile locale, fiecare după spiritul lui, după alt model, nu sunt legale, că este necesară o reglementare unitară, în sensul că, după admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul întregii ţări, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 195/2002”, a explicat, pentru MEDIAFAX, şeful insituţiei Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Ciorbea a adăugat că, în prezent, nu există un regulament prin care să se stabilească procedura de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, chiar dacă există un act normativ – Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 – care interzice parcarea în locuri nepermise.

“Există doar aceste regulamente locale, care reglementează fiecare, după cum au crezut de cuviinţă aleşii locali cum trebuie să procedeze. Evident, regulamentul va deveni obligatoriu odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Înaltei Curţi. Confom articolului 517 din Codul de procedură civilă, se spune clar în alineatul 4 că dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial şi că decizia trebuie motivată în cel mult 30 de zile de la pronunţare, iar în alte cel mult 15 zile de la motivare trebuie publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a precizat că, odată cu decizia ICCJ de luni, instanţele probabil că vor mai pronunţa decizii care să vină în contradicţie cu această hotărâre.

3 COMMENTS

  1. Horararea in sine este una binevenita, in schimb cum vom rezolva cu nesimtitii care lasa masinile in plina strada, in drumul mijloacelor de transport si-n statiile acesrtora, pe trecerile de pietoni ori in zonele de acces in cladiri, magazine, etc ?

  2. Chiar nu vă funcţionează site-ul de ştiri live! De la ora 15.00 publicitatea e de necontinuat în live cu ştiri pe site?
    Cînd rezolvaţi cu site-ul de ştiri live? Nu merge pe nicio plasare, altă dată am reuşit pe cooltv, looktv live acum nici gînd!
    Cînd îl reparaţi??? Mulţumesc.

Leave a Reply