Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a facut la Antena3CNN anuntul privind taierile de salarii sau posibile concedieri in zona bugetara.
Iata reactia sa dupa aceasta emisiune, cu anunturi dureroase pentru multi oameni :
Când am acceptat portofoliul de ministru, am fost convis de un fapt: funcția publică nu este despre interesul personal, ci despre a răspunde nevoilor oamenilor. Chiar dacă această nevoie a oamenilor îmbracă forma pensiilor, preţurilor, impozitelor, legiferării sau dezvoltării infrastructurii. Iar dacă ajungi aici și nu depășești condiția unei așteptări vegetale, atunci este echivalentul unei înfrângeri.
Cu bune și cu rele, #PNRR aduce reformă. Nu intru în discuții despre perspectiva strategică în care a fost gândit și dacă investițiile ar fi putut să îmbrace o formă mai utilă pentru cetățeni. Ce aș putea să spun este că, în esență, el scoate la lumină probleme cronice în funcționarea statului, pe care acum avem ocazia să le rezolvăm. Și așa cum am tot repetat, rolul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene este să ofere acea predictibilitate atât de necesară, care de multe ori pare doar un mit, pentru ca România să își poată încasa până la ultimii euro alocați prin #PNRR.
Probabil ați văzut că subiectul momentului este sustenabilitatea bugetară. Avem în PNRR o reformă care presupune asigurarea unei politici de salarizare echitabile și sustenabile din punct de vedere bugetar. Așa scrie în PNRR cu subiect și predicat.
Cum se va întâmpla concret acest lucru, este o decizie ce va fi luată strict la nivelul coaliției de guvernare. Este prematur să spunem care dintre variante va fi soluția finală acceptată de European Commission pentru validarea acestui jalon.
Poate niciuna dintre variantele expuse de mine în spațiul public nu este soluția perfectă: nici varianta revizuirii coeficienților de ierarhizare, nici reducerea numărului de bugetari și nici revizuirea politicii fiscale, sau poate un mix dintre toate. Poate fi, desigur, o altă variantă pe care o poate pune pe masă Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, care este coordonatorul acestui jalon.
Ce vreau să subliniez este că reforme precum cea a pensiilor, reforma companiilor de stat, reforma salarizării, tratate global alături de reforma fiscală, pot duce la ajustarea corespunzătoare a cheltuielilor publice si a consolidării fiscal bugetare, aspecte vitale dacă vrem să ne imaginăm o economie puternică și o dezvoltare a României pe termen lung.
Vă las mai jos un exemplu clar, care s-a produs în Bihor. Este un model de succes despre cum trebuie să arate ponderea cheltuieli de funcționare/ cheltuieli de investiții.
Sigur, ideal este că modificarea acestei ponderi să se realizeze cât mai puțin intruziv și să se concentreze pe eficientizarea utilizării resurselor.
Dar până se va găsi o soluție, suntem în punctul în care dăm 37% din veniturile încasate pe salariile din sistemul public (cel mai mult din UE), în vreme ce un stat ca Germania este la 16%. Cred ca aceste procente vorbesc de la sine.