Cora Muntean, unul din cei mai cunoscuti jurnalisti romani din Ardeal, pe care o cunosc din anii ’90 cand eram colegi, posteaza azi pe Facebook de la Targu-Mures un mesaj important de 15 martie :

———————–

Fiecare maghiar, indiferent unde trăiește, păstrează în suflet ziua de 15 martie ca pe o sărbatoare. Poetul revoluției maghiare, Petofi Sandor, și-a notat în jurnalul său personal, la 15 martie 1848, următoarele: “Presa libera! Azi s-a născut libertatea maghiară, pentru că azi au căzut cătușile presei”.

Avram Iancu, conducătorul revoluționar al moților, a trimis următorul mesaj revoluționarilor maghiari: “Să intelegeți și să credeți, fraților, că noi vedem foarte limpede și credem foarte ferm că în aceste două patrii frățesti, ungurul nu poate vorbi despre existență și despre viitor fără român și nici românul fără ungur. Să fiți convinși că între noi și voi nu pot decide niciodată armele.”

De-i zicem kenyér sau îi zicem pâine/pâine s-avem şi noi să fim stăpâni!

Boldog születésnapot! Ahhoz, hogy egészséges és jól élni együtt.

La mulţi ani prietenilor maghiari!

PS : Apropo de Targu-Mures si Bucuresti. Un supliment de la Cora :

Tîrgu Mureș-București. Una dintre cele mai proaste călătorii. Tot drumul, dar tot drumul șoferul a vorbit la telefon. Și-a băgat toți colegii în conferință și astfel am putut afla o mulțime de detalii legate de firmă, de familia lui, că ține post (dar era tot cu dracu-n gură). Partea bună e că avea handsfree. Partea proastă e că avea un tic: cu mâna liberă făcea biluțe, după care își băga degetele în gură. Și-l vedeam în oglindă și-mi venea să vărs. Noroc că de la Brașov m-am mutat, să nu-l mai văd.
Și-acum urmează partea cea mai proastă. Din informțiile furnizate de el, am aflat, din nou, de epuizarea fizică a șoferilor, care fac drumul București-Tîrgu Mureș de câteva ori fără pauză. Și că viața mea și a tuturor călătorilor stă legată cu un fir de ață de curul (nu mă raportați, că așa e în DEX) unei femei. Șoferul a explicat cu detalii cum “Sabrina, moldoveanca mea deșteaptă” știe pe cine să sune la minister, să rezolve ca șoferii să nu fie controlați la cronometrul ăla care i-ar obliga să facă pauze. Domnule prim ministru, dacă un autocar se va prăbuși într-o bună zi, din cauză că șoferul era epuizat, când cereți ancheta aceea, să nu uitați de curul moldovencei. Poate că îl veți găsi înainte pe ăla din minister și-i spuneți că nu-i bine. Și, dacă tot am intrat în ograda guvernului, am și pentru domnul vicepremier Vasile Sebastian Dancu un mesaj: în ciuda luptei anticorupție, la ministerul pe care-l conduceți, para-ndărătul e de 50%. Să nu vă mai mirați că se fac lucruri de mântuială. Asta nu o știu de la șofer.

 

11 COMMENTS

  1. Un gest si o atitudine de laudat si foarte bine ca s-au amintit cei doi, Petofi Sandor poetul national maghiar si eroul Avram Iancu care au spus ceva memorabil pentru multe generatii.

    • Revolutionarii unguri s-au luptat cu toti inclusiv cu armata tarista, se credeau stapanitorii lumii.
      Craisorul muntilor ramane un simbol, un erou al motilor si a romanilor. Sa nu uitam totusi ca marea sa iubire a fost o fata maghiara.

  2. Bravo, Cora ! Gandesti asa precum arati … adica frumos, curat, trainic … Te potrivesti Antenei 3 ! Pe cand ?!

  3. Extraordinar gest, ca al maghiarilor de 1 decembrie!!! Astrptam scrisoarea romancei de la pulis Si al b1 de la londra!

Leave a Reply