Neinspirata exprimare…

Jianu este cu siguranta un specialist, dar cred ca generalizarea omoara, incet dar sigur, ratiunea.

Am putut constata singur : populatia Romaniei, chiar si cea peste 18-49 (tronsonul aberant de virsta al targetului agentiilor de publicitate) este mult mai alfabetizata cu internetul, mailul, Facebook si altele decat in tari europene cu renume. Parerea mea, din experienta proprie. Poate ma contrazice Augustin Jianu.

Populația generală a României este analfabetă digital, dar avem cel mai bun internet din Europa, a declarat ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, într-o conferință de specialitate.

“Deși știm foarte bine că avem printre cele mai mari viteze broadband de acces la internet din Europa și poate chiar din lume, stăm cu siguranță mai bine decât americanii, gradul de penetrare este foarte mic. Deși avem foarte mulți experți buni în IT și comunicații, numărul lor este destul de mic, raportat la populația generală. Populația generală a României este în momentul de față analfabetă digital. Ca să putem adopta transformarea trebuie să facem această alfabetizare“, a spus Jianu.

Potrivit acestuia, alfabetizarea digitală trebuie realizată în primul rând la nivelul profesorilor și la cel al părinților.

“Dacă ratăm această a patra revoluție industrială, ne va fi foarte greu să evoluăm ca țară și să atingem obiectivele pe care ni le dorim. Alfabetizarea digitală trebuie făcută în primul rând la nivelul profesorilor și la nivelul părinților. Acolo, gradul de înțelegere a transformărilor digitale, magnitudinii acestor transformări este cel mai scăzut. Copiii sunt nativi, ei nu au neapărat nevoie să înțeleagă. Ei se nasc cu asta, ei știu asta, dar ei, la 2-3 ani, au tableta în mână și se descurcă cu această unealtă cum ne descurcăm noi cu bățul în nisip”, a explicat ministrul Comunicațiilor.

Potrivit acestuia, Ministerul Comunicațiilor a gândit în acest sens un proiect cu Ministerul Educației.

“Proiectul pe care l-am gândit împreună cu Ministerul Educației trebuie să se adreseze copiilor, facem pre-training practic, noi trebuie doar să le arătăm o manieră mai eficientă și mai sigură de a folosi tehnologia. Trebuie făcut și pentru profesori, pentru ca ei să continue în momentul în care proiectul se finalizează, să asigure perioada de sustenabilitate, dar și pentru părinți. Părinții văd internetul într-o manieră foarte ciudată. De la o categorie de vârstă în sus subiectele digitale sunt marginale”, a precizat Jianu.

11 COMMENTS

 1. aici omul are dreptate. chiar si cei care au internet nu stiu sa-l foloseasca, nu stiu sa caute informatii, iar produsele it facute in romania sunt putine. nu e generalizare, e statistica.

  • Expertii in facebook si internet, protestatari fara autorizatie in pta Victoria habar n-aveau de ougul impotriva carora protestau ca sa nu mai spun de minime cunostite de istorie recenta. Atunci nu va suparati cred ca analfabetii digital au o judecata mai buna. Ii prefer astora mult mai informati de… altii.

 2. Bine spus…Daca ar sta la fel de rau si la capitolul privitului la televizor si votatului in consecinta cred ca tara asta ar fi fost cel putin cu 10 ani inainte.

 3. Jos palaria pentru pregatirea profesionala a d-lui ministru. Dl ministru e putin rupt de realitate. Nu putem fi cu totii experti ca domnia sa in informatica.Daca in alte domenii suntem in urma tind sa cred ca-n domeniul “digital” nu suntem chiar ageamii. Sincer nu stiu la ce revolutie industriala face referire, ca va urma una vreodata este cert iar, proiectul domniei sale este binevenit.

 4. are f mare treptate, probabil Radu Tudor trimite pe cineva la fisc sau la Registru Comertului sa-i faca treburile, altfel ar vedea cat de alfabetizat e statul, cel putin cu era digitala.
  Apoi, ii aduc aminte ca la noi inca nu sunt interconectate bazele de date decat la SRI.
  in al treilea rand, alfabetizare digitala nu inseamna sa stii sa vezi un pornake fara intreruperi, ci sa-ti completezi declaratiile de venituri, sa vezi notele copilului online, sa ai un smartphone ca sa-l folosesti si pt mail si internaet, nu numai pt whatsapp.
  Alfabetizare nu inseamna penetrare a populatiei. doooh….

  • uitasem de marea alfabetizare digitala romaneasca de a downloada fara drepturi de autor muzica si filme… de marea alfabetizare si a statului care nu poate prinde aceste download-uri.
   Prima data cand am fost in Spania, asa cult romanesc eram (recunosc) incat am vrut sa downloadez o melodie de pe net. in 3 ore erau la mine la usa politia cu providerul de net. am scapat cu avertisment.
   dar aici in Romania cultura e mare domne :)))

 5. Da, domnule Radu Tudor… Analfabet digital înseamnă să stai cu laptop-ul în fundu” căruţii şi să postezi pe facebok sticla de ţuică. Nu să accesezi Wikipedia şi să fii curios cine a fost Michelangelo Buonarroti … 🙂

 6. inca unul rupt de realitate, parca ar fi din grupul Csolos

  nu ca asertiunile nu ar fi relativ valabile, corecte, dar solutiile propuse sunt desprinse din seminariile facute pe bani frumosi pe la Fundata, Hilton sau Jurilovca… sa alfabetizezi digital profesorii? In primul rind multi ar trebui alfabetizati la propriu… jumate nici n-ar trebui sa fie profesori…. apoi, cine sa faca asta? Aia de la universitati? Academicienii de peste 70-80 de ani? Parlamentarii?

  Ministrul inca nu a aflat de piramida lui Maslow: intii iti trebuie scoli, sali de clasa incalzite, apoi wc si nu in curtea scolii, wc cu apa curenta care sa fie curatat de citeva ori pe zi zilnic, clase si wc special la clasele pregatitiare, apoi iti trebuie sala de sport si profesori de sport care sa faca sport pe terenuri de sport, apoi iti trebuie profesori si invatatori, apoi iti trebuie manuale, apoi iti trebuie inspectori, apoi iti trebuie programa, apoi iti trebuie orientare profesionala, laboratoare de informatica moderne cu dascali la curent cu ultimele noutati si abia la urma iti trebuie un ministru alafbetizat digital intr-un stat care el insusi e digitalizat pe bune si e si functional. Ori, mai nimic din taote astea nu exista in prezent.
  E, dl Ministru, cam unde e invatamintul din Romanica pe piramida? La seminar la Bruxelles, acolo e… si maria-ta tot acolo…

  A, daca de fapt e vorba de un tun prin care o firma prietena sa livreze maretului invatamint romanesc vreo 2 milioane de tablete, da, intelegem ideea… cu metoda softu Microsoft nu mai merge, trecem la hardware 🙂

  • cum sa nu mai mearga cu tunuri Microsoft cand jumate din aia implicati sunt liberi si 90% din prejudiciu a fost lasat celor care au furat dar au recunoscut la impartasania DNA?
   mie mi se pare ca tocmai asta e calea in continuare: fura 3 si doi din ei il dau in gat pe al treilea ca sa ramana cinstit (dupa DNA si Justitie) – cu banii

Leave a Reply