Home Articole Ministrul apararii dezminte idioteniile despre armata obligatorie si starea de razboi

Ministrul apararii dezminte idioteniile despre armata obligatorie si starea de razboi

2666
9

In ultima vreme, presa de joasa calitate a facut speculatii nefondate pe baza legii rezervistilor voluntari. Ministrul Apararii Nationale Mircea Dusa explica legea rezervistilor voluntari si dezminte prin informatiile oferite absolut toate idioteniile de tip tabloid care se refera la starea de razboi, armata obligatorie si alte neadevaruri vehiculate doar de dragul unei audiente mincinoase. Astfel de intoxicari fac foarte mult rau populatiei credule si neinformate, dispusa mai degraba sa creada minciuni vehiculate pe internet in locul afirmatiilor facute de oficialii romani.

==============================

Mircea Dusa a declarat că pot deveni rezervişti militari toţi tinerii care doresc acest lucru, încheind un contract cu MApN pe patru ani, în care trebuie să participe la instruire 15 zile pe an si primesc 10 la sută din functia de bază.
“Proiectul de lege privind rezervistul voluntar care a fost aprobat de Senat este de mult timp în Parlament. A fost schimbat în urma dezbaterii în cele două camere legislative substanţial faţă de textul iniţial având în vedere necesităţile actuale ale Armatei Române. În principal tinerii între 18 şi  35 de ani care vor să devină rezervişti militari încheie cu Ministerul Apărării Naţionale un contract pe 4 ani. În acest contract sunt stipulate condiţiile, adică este obligat să participe 15 zile în fiecare an la pregătire şi instruire organizată de către Statul Major General. În această perioadă asigurăm salarizare conform funcţiei de încadrare a rezervistului voluntar şi conform reglementărilor MApN pe toată perioada cât are statut de rezervist voluntar primeşte 10% din solda funcţiei de bază”, a declarat ministrul Apărării, Mircea Duşa, prezent miercuri la deschiderea Congresului Naţional de Medicină Militară.
Dusa a precizat că pot deveni rezervişti militari toţi tinerii care doresc acest lucru, dar şi soldaţii şi gradaţii profesionişti care dintr-un motiv sau altul au trecut în rezervă, cu precizarea că, timp de trei ani, având în vedere că sunt persoane deja instruite, nu participă la programe de instruire. După trei ani intră în acelaşi program de instruire ca şi cei care sunt debutanţi în această calitate.
În perioada de pregătire, rezerviştii voluntari vor fi detaşaţi la Ministerul Apărării Naţionale. Numărul de rezervişti voluntari va fi stabilit în funcţie de prevederile din bugetul Ministerului Apărării Naţionale anual. Ministrul a explicat că atunci când serviciul militar obligatoriu a fost desfiinţat (odată cu reviziuirea constituţiei din 2003) nu s-a pus nimic în loc din punct de vedere legislativ ca să se asigure instruirea şi pregătirea populaţiei şi refacerea rezervei de cadre a MApN.
“Sunt foarte bucuros că mulţi tineri îşi doresc să urmeze o carieră militară de aceea numărul de tineri care au dat admitere al liceele militare este foarte mare, de asemenea numărul de tineri care participă la admitere la institutul nostru de învăţământ superior este foarte mare. Anual recrutăm, încadrăm în armată peste 1.500 de tineri ca soldaţi şi gradaţi profesionişti”, a mai spus Duşa.
Întrebat dacă România are de ce să se teamă în urma ultimelor ameninţări ale Rusiei şi în ce măsură acestea vor duce la reconsiderarea instalării scutului anti-rachetă de la Deveselu, ministrul a spus că scutul este o facilitate defensivă. “Această facilitate este una defensivă care priveşte apărarea statelor NATO împotriva rachetelor balistice. Este o facilitatea defensivă. Cu privire la anumite declaraţii, eu nu comentez, ele se fac de vreo patru ani, sunt în acelaşi stil şi nu cred că este cazul să fac precizări cu privire la ele”, a mai spus Duşa.
Proiectul de lege privind statutul rezerviştilor voluntari a fost adoptat marţi de Senat, în calitate de for decizional, acesta urmând să fie tansmis spre promulgare preşedintelui Iohannis. Proiectul a fost iniţiat de Guvern, care precizează, în expunerea de motive, că, având în vedere desfiinţarea serviciului militar obligatoriu, numărul rezerviştilor este într-o scădere drastică. Guvernul susţine că proiectul stabileşte o sursă sigură pentru constituirea şi pregătirea rezervei umane necesare instituţiilor din domeniul apărării.

9 COMMENTS

 1. La cîte mizerii şi propagandă mincinoasă aruncată online era de aşteptat să reacţioneze. Dar întreb: cînd va fi momentul, la fel se va lăsa rugat să anunţe? 🙂

 2. Apropo Radu: ce se mai ştie de românul sechestrat în Burkina Faso? Nimic nu găsesc online! Mai ştie cineva ceva de soarta şi viaţa lui?

 3. Cel mai infailibil SCUT al Romaniei este infrastructura de transport de gaze care transporta gazul metan rusesc catre Europa. Atat timp cat pe dedesubt va curge gazul spre Europa nu are cum sa fie razboi pe deasupra. Ehh, cum ar fi sa cada bombardeaua ruseasca taman pe teava cu gaz rusesc? E mai clar acum?
  Iar de curgerea gazului din Rusia catre Europa are grija Frau Merkel si mai nou Monsieur Junker.

 4. De ce tinerii nostri sunt asa de speriati cand vine vorba de apararea pamantului stramosesc ? In schimb toate cluburile de paintball sunt full.
  Poate n-au vazut ceremonia de la Iasi. Ca tot veni vorba de ceremonia de la Iasi, gradele acelor ofiteri chiar daca nu sunt mari pe masura bravurii acestora au greutatea aurului si demni de mai mult respect dacat cei cu patru stele.
  Tocmai de accea se va apela in viitor la rezervisti voluntari.

 5. Pana una alta ministrul Apararii iese la rampa oridecateori se intetesc zvonurile alarmiste, nu se poate spune ca nu “comunica”. Poate ca ar trece mai putin neobservat daca ar folosi una, sau cateva purtatoare de cuvant dintre ofiterii femei cu un rang cat de cat inalt (ar trebui sa existe, fetele din generatia mea au fost instruite de locotenenti femei, sper ca au fost promovate inaintea amatoarelor din justitie si alte domenii) . Si a propos de alarmisti si zvonuri, e absolut necesar sa ai rezervisti instruiti la dispozitie pentru orice eventualitate, armamentul trebuie sa fi evoluat ametitor de cand trageam noi cu kalasnikoavele (din razboiul al doilea, glumeam la o tigara) si nimeni nu doreste sa aiba pe brate (si pe contiinta) rezervisti care habar n-au unde e butonul pe care trebuie sa apese ca sa mearga “bolidul”(ori are ar fi acesta).
  Da’ ca veni vorba, unde-s d-rele ofiterese de pe vremea mea? Ma uit pe site-ul armatei si mai vorbim.

 6. “[…] minciuni vehiculate pe internet in locul afirmatiilor facute de oficialii romani […]”
  Observatii:
  1) si blogul dv e tot pe internet. Deci contine minciuni sau adevaruri? Nu stim, dar faptul ca o idee se vehiculeaza pe internet nu o fac a priori predispusa la falsitate. Ab contrario, tot ce scrie presa tiparita, tot ce spun televizijnile, e corect, complet si adevarat. Ma indoiesc.
  2) Ce face ca afirmatiile unui oficial sa fie critate cu valoare de adevar? Faptul ca e oficial?
  Adica, niciodata, nici un oficial, nu a mintit, nu a dezinformat? Daca da, aveti dreptate. Daca nu, atunci, cel putin in plan teoretic, chiar si dl Dusa poate minti.
  De exemplu, Basescu era oficial. Trebuia sa crdem tot ce spune doar pentru ca era oficial? Ma indoiesc.

  Daca toti cei cu nume, notorietate si credibilitate ar fi mai atenti la astfel de fine nuante logice si ar aveam mai multe dubii decit certitudini atunci cel mai probabil ca, in ceva vreme, populatia nu ar mai fi “credula si neinformata”. Altfel, astora creduli si neinformati (pe care ii consider, din pacate, majoritari), tare mi-as dori sa li se ridice dreptul de vot. Ceea ce, evident, e imposibil.
  Asa ca raminem cu presa tabloida, cu poprul credul si cu oficialii care trebuie crezuti intotdeauna.

Leave a Reply