Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, în contextul situaţiei din Orientul Mijlociu, că în momentul de faţă nu sunt motive de panică privind riscul ca pe teritoriul României să se întâmple evenimente nedorite.

“Evoluţia situaţiei de securitate nu este una matematică, motiv pentru care daţi-mi voie să nu dau cifre, în schimb doresc cu toată responsabilitatea (…) să calmăm opinia publică şi să spunem că în momentul de faţă nu sunt motive să intre într-o stare de panică vizavi de ceea ce ar putea să se întâmple. Sigur, există un risc, dar probabilitatea de a se întâmpla este una mică”, a afirmat Nicolae Ciucă, la audierea din comisiile senatoriale de politică externă şi de apărare, fiind întrebat de senatori cum evaluează riscul ca pe teritoriul României să se întâmple evenimente nedorite, în contextul evenimentelor din Iran şi Irak.

Ciucă a spus că militarii români din misiunea NATO de instruire din Irak au fost relocaţi.

“Garanţiile de securitate într-un astfel de teatru de operaţii sunt în conformitate cu specificul misiunii şi cu tot ceea ce înseamnă asumarea profesiei de militar şi elementele de specificitate ale misiunii pe care o execută. Strict la militarii români, cei care fac parte din misiunea NATO de instruire, aceştia au fost relocaţi, astfel încât să iasă de sub incidenţa oricăror pericole şi ameninţări la securitatea acestora. Cei care fac parte din Coaliţia anti Daesh sunt de asemenea în derulare a planurilor de contingenţă, conform elementelor stabilitate la nivel de Coaliţie”, a mai precizat Ciucă.

La audierile din comisii, ministrul Apărării a dat asigurări, răspunzând întrebărilor senatorilor, că primul sistem Patriot, din cele şapte, va deveni operaţional în acest an.

“În ceea ce priveşte realizarea capabilităţilor de apărare aeriană în sistem Patriot, este cred că foarte important să menţionez că analiza noastră făcută cu ceva timp în urmă s-a dovedit a fi foarte relevantă pentru ameninţările la care suntem martori astăzi şi sistemul Patriot este tocmai o capabilitate în măsură să combată astfel de ameninţări. El va deveni operaţional – primul sistem din cele 7 – anul acesta şi cu certitudine va intra în serviciul de apărare aeriană a spaţiului României”, a mai spus Ciucă.

Miniştrii Afacerilor Externe şi Apărării au participat la şedinţa comună a Comisiilor pentru politică externă şi apărare din Senat pe tema situaţiei actuale din Orientul Mijlociu, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply