Ministrul apararii Mihai Fifor, mesaj postat azi, de 11 Septembrie :

M-am recules astăzi, împreună cu ambasadorul Hans Klemm, într-o ceremonie care a avut loc în Baza Militară 99 de la Deveselu, în memoria victimelor atentatelor teroriste care au lovit, acum, 17 ani, la 11 septembrie 2001, Statele Unite ale Americii.

Ceremonia nu a avut loc întâmplător la Deveselu. Facilitatea antibalistică amplasată aici, eminamente defensivă, reprezintă unul dintre cei mai importanţi piloni ai Parteneriatului Strategic România – SUA în domeniul securităţii şi o contribuţie robustă la dezvoltarea capacităţilor NATO în domeniul apărării antirachetă.

Descurajarea oricărei agresiuni capătă un rol din ce în ce mai important în actualul context de securitate, din ce în ce mai complex și aflat în permanentă schimbare. Măsurile ferme ale Alianței pentru implementarea măsurilor de apărare adaptată și întărită, inclusiv pe dimensiunea antirachetă, creează premisele pentru creşterea durabilă și sustenabilă a securităţii comune, aspect esenţial în această zonă de frontieră a NATO şi a Uniunii Europene.

La 11 septembrie 2001, comunitatea nord-atlantică a învățat, o dată în plus, că libertatea se cucerește greu și că se păstrează cu mari sacrificii. Nu întâmplător, în urma atacurilor din inima Americii, Consiliul Nord-Atlantic activa, pentru prima dată în istoria NATO, clauzele articolului V din Tratatul fondator, prin care un atac armat împotriva unui Aliat este considerat un atac împotriva tuturor.

Gestul de solidaritate manifestat atunci, cu promptitudine, fără rezerve și în unanimitate de membrii NATO și de toate țările care s-au alăturat luptei împotriva terorismului transmis un semnal puternic întregii lumi, ale cărui ecouri se aud și astăzi, la fel de clar: “Uniți în aspirațiile noastre de libertate și democrație, solidari și determinați în fața oricăror amenințări, responsabili pentru siguranța și securitatea fiecăruia dintre cetățenii comunității nord-atlantice, noi, Aliații, suntem puternici. Toți pentru unul și unul pentru toți, noi suntem NATO!”

Printre cetățenii celor 93 de națiuni ale lumii căzuți victime ale atacurilor de la 11 septembrie, alături de cetățenii americani, s-au aflat și patru români. I-am plâns atunci, împreună, pe cei căzuți. Tot împreună i-am comemorat astăzi, când ne-am rugat pentru odihna sufletelor lor.

#WEARENATO
#MApN

5 COMMENTS

 1. Incredibil!
  Hai sa dam mana cu mana,
  Sa pupam haina straina,
  Acceptam hora fireasca,
  Pe campia romaneasca!
  Sikkkktir, moralistilor!

 2. Oricum am lua-o, și orice părere am avea despre ambasadorul Hans Klemm (in general, proasta, conform prestației) 11septembrie 2001 marchează un eveniment tragic din istoria SUA și comemorarea lui își are rostul in condițiile parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România. E de mirare ca Johannis n-a participat, in persoana, la comemorarea de la Deveselu, de regula, nu scapa nici o ocazie sa stea înfipt, alături de Klemm, prin toate tribunele inaltate cu ocazia diverselor ceremonii organizate de ambasada SUA—sau, iarăși, n-a fost anunțat in timp util despre eveniment și va urma o plângere penală la adresa ministrului Fifor pe tema “reculegerii secrete”a acestuia cu americanii? Dacă Orbán nu va mai vrea sa-și asume plângerea, cu siguranța se va găsi un primar sau un președinte de organizație locală a PNL, care sa preia făclia gafelor diplomatice inițiate la Cotroceni. Sau n-o fi dând “bine” la Berlin sa te afișezi cu reprezentanții lui Trump? N-as crede ca Merkel, o politiciana sevronata, sa apese pe pedala anti-americanismului in astfel de situație, prin urmare, ipoteza nu e valabilă; in any case, un moment de reculegere merita tinut in memoria unei tragedii și ministrul Fifor și-a făcut datoria fatza de partener participând la comemorarea tragediei din 9/11.

 3. Pai n-au dat ei tonul in ascultari telefonice in masa pe mandat de “homeland security”?:)
  Toata compasiunea fata de 9/11. Dar nu cred ca asa se contraataca, dovada ca cu oate ascultarile tot s-a invadat irakul pe motiv de “au arme de distrugere in masa” ce nu au fost gasite.
  Acu asta e, daca ne-a placut acuma induram
  Domnu Fifor s-ar putea gandi si la asta cand se reculege, ca sa nu mai fie chiar el atat de vocal cand se arata oripilat de ascultari. Ce sadesti aia culegi. Pam-pam

Leave a Reply