Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a readus războiul în Europa, a declarat, duminică, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, care se află la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

“De pe 24 februarie, o propoziţie este pe buzele tuturor: războiul s-a întors în Europa. Acum câteva săptămâni, mulţi dintre noi nu îşi imaginau că aşa ceva se poate întâmpla. Azi, războiul este o realitate în Ucraina, la porţile României şi la porţile Europei, la porţile Europei noastre”, a arătat aceasta.

Ea a subliniat că pentru acest război există un singur responsabil – Vladimir Putin. “După ce a minţit o lume întreagă, simulând calea diplomaţiei, a încălcat toate angajamentele internaţionale ale Rusiei. A ales războiul, a ales violenţa şi forţa pentru a constrânge un popor suveran, poporul ucrainean, care nu aspiră decât la pace în Europa”, a adăugat Parly.

Ministrul francez a vorbit despre curajul poporului ucrainean. “Curajul lor ne obligă”, a subliniat aceasta şi a lăudat ospitalitatea şi spiritul de iniţiativă al românilor faţă de refugiaţii din Ucraina. “Toată Europa participă la acest efort, dar dumneavoastră sunteţi în prima linie. Pentru cei pe care îi primiţi sunteţi chipul Europei”, s-a adresat ea românilor.

“Azi, Ucraina se luptă pentru libertatea sa, iar Europa este prezentă pentru a susţine poporul ucrainean”, a adăugat ea.

Totodată, Florence Parly a punctat că România şi Franţa sunt mai mult decât state partenere, sunt state prietene.

De asemenea, ea a amintit de faptul că Franţa va conduce, în România, un grup de luptă NATO, în calitate de naţiune-cadru.

“Este o nouă dovadă a angajamentului Franţei pe Flancul Estic al Alianţei”, a adăugat Parly, subliniind caracterul defensiv. “Alianţa nu ameninţă Rusia, Europa nu ameninţă Rusia. Nimeni nu ameninţă Rusia. În schimb, e datoria noastră să arătăm Rusiei că unitatea noastră nu poate fi destrămată când trebuie să ne apărăm aliaţii”, a adăugat ministrul francez.

Pe 1 martie, 235 de militari francezi şi mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, conduşi de colonelul Vincent Minguet, au sosit în Baza 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu”, alăturându-se celor 40 de militari deja ajunşi în ultimele zile în România, informa Ministerul Apărării Naţionale.

În total, 500 de militari francezi şi 300 belgieni, parte a componentei terestre a Forţei de Răspuns a NATO, se vor alătura militarilor români în cadrul măsurilor dispuse pentru consolidarea Flancului estic al Alianţei, scrie Agerpres.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Preşedintele Klaus Iohannis a avut duminică o întrevedere cu ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly, în contextul vizitei la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Cei doi au discutat despre “deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate regionale, ca urmare a agresiunii brutale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, cu accent pe deciziile NATO pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre, informează Administraţia Prezidenţială, prin intermediul unui comunicat.

Preşedintele Iohannis a salutat măsurile privind suplimentarea forţelor NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România, activarea Planurilor de apărare şi desfăşurarea, în premieră, a Forţei NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective în ţara noastră.

“Preşedintele României a adresat mulţumiri pentru angajamentul substanţial şi ferm al Franţei pentru întărirea apărării colective în ţara noastră, prin dislocarea Batalionului ‘Spearhead’, şi asumarea statutului de naţiune-cadru pentru Grupul de Luptă care se va înfiinţa în România. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat prezenţa militarilor francezi în cadrul comandamentelor NATO de pe teritoriul ţării noastre, precum şi participarea constantă a militarilor francezi la activităţi comune cu forţele române în domeniile terestru, aerian şi maritim”, se arată în comunicat.

Preşedintele Iohannis a reiterat sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Totodată, el a evidenţiat implicarea “hotărâtă şi activă” a României în acordarea de asistenţă umanitară Ucrainei, inclusiv prin înfiinţarea, în ţara noastră, a unui centru logistic de colectare a donaţiilor internaţionale destinate acesteia.

“Ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly, a apreciat contribuţia substanţială a României în actualul context de securitate, atât pe palierul asistenţei umanitare pentru Ucraina, cât şi pe cel securitar, prin angajamentul ferm şi consistent al ţării noastre în demersurile NATO de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre. Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Florence Parly au salutat nivelul foarte bun al relaţiilor de cooperare dintre România şi Republica Franceză în domeniul apărării, exprimând determinarea de a dezvolta, în continuare, cooperarea bilaterală”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Vizita la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc cu ocazia dislocării, în România, a militarilor din cadrul Batalionului francez “Spearhead”, care se vor alătura militarilor români şi aliaţi din baza militară.

Leave a Reply