Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a subliniat vineri că ideea referitoare la o posibilă ieşire din UE a României este o temă falsă, având în vedere, printre altele, că ţara noastră este un beneficiar net al apartenenţei la UE.

‘ Contextul european ne arată că una din principalele provocări se referă la Brexit, la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Un moment pe care România va trebui să-l gestioneze, un moment care se va întâmpla pe perioada mandatului nostru şi care pare să stârnească foarte multe emoţii şi foarte multe idei. Din nefericire, unele dintre aceste idei par a fi extrem de negative şi ar trebui, din start, evident, să le oferim un răspuns adecvat pentru a le opri, pentru că recenta dezbatere apărută în spaţiul public referitoare la o posibilă ieşire a altor state, inclusiv a României, din Uniunea Europeană este o temă falsă. O temă la care trebuie să răspundem într-o manieră concretă, nu pentru a spune că nu avem dreptul la o dezbatere, ci pentru a explica de ce nu este în avantajul României o astfel de soluţie‘, a declarat Victor Negrescu la dezbaterea prilejuită de lansarea programului ‘Delegat de tineret la Uniunea Europeană’.

Ministrul delegat a adăugat că apartenenţa la Uniunea Europeană a adus României un set de beneficii – anumite libertăţi, dreptul de mobilitate, drepturi suplimentare pentru consumatori, accesarea unor facilităţi, inclusiv fonduri europene.

În toţi aceşti ani de apartenenţă la UE, România a fost un net beneficiar a ceea ce înseamnă soluţiile de finanţare europene. Dacă e să ne uităm la cifre şi să calculăm sumele care au intrat şi cotizaţia noastră la UE, vedem că România are un beneficiu net de aproape 28 de miliarde de euro, o cifră care nu este de ignorat, comparabilă cu ceea ce înseamnă investiţiile care se întâmplă, de principiu, la nivel naţional, o cifră, o sumă absolut necesară pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României. Răspunsul nostru trebuie să fie unul extrem de coerent, subliniind aceste elemente, dar subliniind şi impactul real a ceea înseamnă apartenenţa la Uniunea Europeană.’, a mai declarat Negrescu.

Ministrul a dat ca exemplu numărul de firme create în România cu fonduri europene.

‘Sunt anumite statistici care arată că vorbim de 50.000 de companii finanţate cu fonduri europene care au fost dezvoltate la nivel naţional. E suficient să ne uităm la tot felul de beneficii în ceea ce înseamnă infrastructura de bază, că ne referim aici la acces la apă potabilă, canalizare sau alte chestiuni de genul acesta, care au fost posibile datorită apartenenţei şi, mai ales, datorită accesării acestor fonduri europene (…) absolut necesare pentru dezvoltarea României’, a susţinut el.

Ministrul delegat a arătat că ţara noastră are nevoie ‘nu de ROEXIT, ci de ROIN’.

‘ROIN înseamnă să ne creştem capacitatea de a ne exprima în plan european, de a exprima viziunea noastră, de a avea o contribuţie mai substanţială la politicile europene, inclusiv pe axa de tineret’, a spus Negrescu.

El a reiterat faptul că proiectul UE nu este doar al unora şi nu aparţine doar unor elite, ci este un proiect al tuturor cetăţenilor europeni.

‘Dezbaterea despre viitorul UE se va desfăşura în continuare în plan european şi la nivel naţional şi se va materializa, de principiu, printr-o soluţie, printr-o idee, care urmează să fie vizibilă, cunoscută publicului, odată cu summitul care va fi organizat în România, la Sibiu, şi, ulterior, tradusă într-un document oficial, agenda liderilor europeni pentru următorii cinci ani’, a mai spus Negrescu.

Ministrul a punctat în acelaşi context importanţa Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi faptul că ţara noastră va trebuie să asume un rol de mediator.

‘Noi trebuie să generăm un consens în plan european. (…) Avem mecanismele pentru a face acest lucru şi de aceea implicarea dumneavoastră (a tinerilor – n.r.) ne poate permite să fim acel facilitator de consens care este absolut necesar prin prisma exercitării acestui mandat’, a apreciat Negrescu citat de Agerpres.

 

14 COMMENTS

 1. Era unu pe aici care sustinea ca Romania a incasat mai putin decat a dat. Care esti ma? Unde te-ai ascuns?

  • Nerelevant! Trebuie spus si cati bani dam.

   In plus banii nu justitfica dezastrul din Justitie petrecut sub patronajul MCVului si al PPEului european, dosarele politice si protocoalele secrete ilegale prin care sekuristii au devenit organe de urmarire penala, lucru interzis prin lege. Astazi un procuror militar ne spune ca Parchetele militare erau intesate de ofiteri SRI care instrumentau cauze. Deci asteptam curatenia din Justitie, noi legi si demisia lui Lazar si Helvig care au semnat asemenea protocoale ilegale si odioase.

 2. Am auzit si declaratii mult mai inepte decit cea a lui Negrescu asta. De altfel si dumneata ai un numar de ministri pe care i-ai pune pe coji de nuci si i-ai lasa asa pina se schimba banii.
  Fara indoiala, statistica este instrumentul cu ajutorul caruia poti sa demonstrezi si A, si NON A, dupa cum ai interes.E unanim recunoscut, nu cred ca mai e nevoie de argumente.
  Oricum, daca a compara totalul sumelor cash intrate cu totalul cotizatiilor platite de statul roman se numeste BILANT in mintea cetateanului pe care l-ati amintit, atunci negresit baiatul trebuie sa zboare la proxima remaniere!
  Ca sa argumentez -ca asa e normal – i-as pune asa-zisului ministru doar una dintre zecile de intrebari care ar trebui puse pentru a intregi tabloul:
  Mai negrescule, tati, faptul ca Romania a inchis sute de firme, LA “SUGESTIA” UE, urmind sa cumpere din occident produse de doua ori mai proaste la preturi de doua ori mai mari, intra si el in calculul bilantului “favorabil” al aderarii?
  Retineti: e o intrebare dintr-o suta. Ar mai fi cu petrolul, cu fergatele, cu padurile, etc etc etc. Negrene, toate astea inseamna BANI, AL DRACULUI DE MULTI BANI. Ce faci tu nu e bilant, e prapaganda!
  Si totusi, contrar tuturor aparentelor, NU-MI DORESC IESIREA DIN UE, SUB NICIO FORMA!! Fie si doar pentru libera circulatie a persoanelor, care pentru mine inseamna chiar imens! Si-ar mai fi vreo citeva, pe care prefer sa le tin sub tacere.
  Nu, locul Romaniei e in UE, cu doua mentiuni: NU in pozitia ghiocelului, si NU CU SPATELE!
  Bravo, Veorico! Transforma-ti porecla in renume!

 3. Dacă UE era cinstită cu România, aplicand aceleași drepturi și aceleași obligații ca și membrilor mai vechi, de rang înalt al UE, atunci avantajul Romaniei din 2007 până în prezent era cel puțin dublu.

 4. Ha,ha,haaaa! De unde pana unde se prezinta individul ca reprezinta diaspora?! Asta e intreg la cap!? Pare a fi sponsorizat din tara sa provoace scandaluri in numele diasporenilor! Ba nenicule, majoritatea din diaspora nu au timp de stat la tv sau pentru ei ori familia lor si “tembelul” asta se da reprezentant sponsorizat de diasporeni,diasporeni care abia le ajung banii de la o luna la alta(italia,spania +)! Voi chiar ii credeti pe acesti varati ca reprezentanti in entitatea diasporenilor!?
  https://m.stiridiaspora.ro/oficial-diaspora-i-i-face-partid-ce-nume-va-avea_5641.html

 5. Nici Basescu nu a facut ceea ce se pregateste Dragnea sa faca, mai are un pas. Sa duca Romania inapoi in trecut, in vremea lui Iliescu, politic, economic. Cand toate gunoaiele vor iesi la suprafata si totul va intra in colaps ma intreb cati dintre cei care-l ajuta azi sa-si duca “opera” pana la capat vor avea curajul sa iasa in fata sa recunoasca ca a pus umarul la prabusirea finala? Pentru ca fiti siguri ca va fi un deranj mare de tot.

 6. Pai exact asta e problema. 28 miliarde luati de la ue care vrea doar sa cotizam fara sa si luam. De unde si blocajele verzilor pe proiecte cu finantare ue. Si probabil si circul cu condamnarea romaniei cu justitia obsa se sfarseasca intr-o rezolutie cu sistarea fondurilor (pana nu rezolvam cu justitia si nu mai pot “coruptii” lasati liberi sa fure banii cinstitilor din UE). Hai ca nu suntem toti copii. Doar unii, care vor in UE ca sa viziteze Roma cu low cost de 10eur si sa dea pe kilu de carne de porc din vest (in curand) tot atat

 7. 1. UE este doar fatada exterioara care faciliteaza lucratura corporatiilor in tara noastra.
  Pt.4 mld. fonduri europene abosorbite de Romania, corporatiile scot din Romania 40 mld.!
  UE ne minte, ca sa poata continua jaful.

  2.Nu vi se pare ciudat ca Dancila vorbeste la referendum despre deficitul de forta de munca?!
  Se pare ca a primit o scrisoare de la comisarii UE despre planul de a umple UE de migranti africani si asiatici sau a plati o penalitate (tarile care nu vor sa-si distruga neamul prin migratie) — care sa fie aprobat in dupa ce sa termina presedintia austriaca si incepe cea romana.
  Intimidarea de saptamana trecuta de la Strassbourg a avut menirea sa faca guv.Ro. si mai docil in a inghiti absurditatile venite de la Comisia Europeana pe tema migratiei.

  3. Vrem Referendum pe Migratie (de populatie musulmana si africana)!
  D-le Dragnea, d-na Dancila, de ce va faceti ca ploua pe tema migratiei?! Avem dreptul sa hotaran ca popor cu cine traim in casa!

Leave a Reply