Reporter: Rămâne un deziderat avansarea la multirolul F35? Există o estimare de timp şi cost pentru asta?

Mihnea Motoc: Aceasta este concepţia aprobată, aceea a trecerii la avionul multirol de generaţia a cincea. Cel mai probabil, F 35 undeva la orizontul anilor 2030. Însă m-am referit în contextul preluării acestor prime şase aeronave la perspectiva F35, să zicem, pentru că una dintre virtuţile, opţiunile pentru dotarea cu F16 este aceea că operarea acestui aparat de generaţia a patra este o poartă de intrare pentru achiziţia F35.

Reporter: Legea pensiilor militare a provocat un deficit serios de personal în Ministerul Afacerilor Interne. Care este situaţia în Apărare?

Mihnea Motoc: Ca şi la Ministerul Afacerilor Interne, am consemnat, în 2016, un număr considerabil de treceri în rezervă şi în Ministerul Apărării Naţionale. Cifra, la ora actuală se situează undeva la 2.000 de treceri în rezervă. Este un fenomen pe care, dacă îl privim în partea pozitivă, confirmă că reglementările actuale în materie de pensie militară sunt bune, ca dovadă că au făcut ca multe dintre cadrele militare să opteze pentru trecerea în rezervă. Mă refer la cei care trec în rezervă înainte de vârsta de pensionare propriu-zisă. În jumătatea mai goală a paharului, este vorba despre trecerea în rezervă a unor cadre cu funcţii de conducere, ceea ce, dincolo de posibilitatea de a împrospăta rezerva de cadre, înseamnă totuşi şi o provocare, pentru că, în armată, ascensiunea în funcţii nu se poate face cu sărirea unor etape. Este nevoie de acumulare de experienţă pe fiecare treaptă a carierei profesionale şi, ca atare, avem deschise foarte multe proceduri de ocupare a funcţiilor şi trebuie să ne asigurăm că îi identificăm pe cei care să preia locurile de ofiţeri superiori şi ofiţeri cu funcţii de conducere care au trecut în rezervă anul acesta. Sub aspect funcţional, organizatoric, sigur că a fost o provocare pentru Casa de Pensii a MApN şi, conform unui raport foarte recent pe care l-am văzut, sunt mulţumit că au reuşit să mobilizeze resursele suplimentare necesare unui număr foarte mare de cereri şi unor cereri mai complexe. Toate dosarele de pensie aferente trecerilor în rezervă de la 1 ianuarie 2016, de la intrarea în vigoare a noilor reglementări în materie, au fost soluţionate şi sunt date în plată.

Reporter: Cum vedeţi stagiul militar obligatoriu? E anacronic? Ar putea vreodată redeveni o realitate pentru România?

Mihnea Motoc: Nu cred că există susţinere, la ora la care vorbim, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu ca atare. Trebuie să reamintim că, în România, stagiul militar obligatoriu este suspendat, nu este abolit. Este adevărat că observăm, inclusiv şi în primul rând, în ţări aliate o înclinaţie înspre a lua în calcul reintroducerea unei forme de stagiu militar obligatoriu. Nu cred că, la ora actuală, se pune această problemă în România. Ceea ce nu înseamnă că nu există o aşteptare inclusiv din partea societăţii şi, în orice caz, o necesitate din perspectiva instituţiei militare de a pune ceva în loc după ce stagiul militar, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. A trecut ceva timp de atunci, aproape un deceniu, s-a creat un gol, trebuie să ne gândim la întărirea rezervei pe care putem conta în caz de mobilizare, dar abordarea asupra căreia am convenit şi legiuitorul a aprobat-o este aceea a unui sistem de constituire voluntară a rezervei, în sensul că, cine doreşte, poate să intre într-o formă concentrată de pregătire, fie de reîmprospătare a unor cunoştinţe militare pentru cei care au mai servit, pentru cei care au făcut stagiul militar obligatoriu, fie pentru achiziţionare de cunoştinţe şi de formare militară pentru cei care nu au un asemenea background. Este vorba despre legea rezervistului voluntary, care intră în vigoare la 1 ianuarie. Nu mai este mult până atunci, suntem în faza finală a elaborării normelor metodologice pentru ca legea să poată fi aplicată din prima zi a intrării sale în vigoare şi avem în vedere, pentru 2017, prinderea în acest sistem de formare intensificată a unui număr, estimăm noi, de 2.700 de oameni. Vom vedea în ce măsură această cotă pe care o avem în vedere şi pentru care avem şi acoperire bugetară va fi suficientă pentru a răspunde interesului manifestat. Se poate ca interesul să fie mai mare. Bineînţeles, trebuie să ţinem cont şi de nevoile precise pe care le avem noi identificate, anume de unde simţim nevoia, în caz de mobilizare, a diferitelor unităţi cu rezervişti. În orice caz, feed-back-ul este pozitiv şi atestă că societatea înţelege, în înţelepciunea lor colectivă, că este nevoie de a acoperi acest gol. Şi mai este vorba şi de o valenţă socială aici. Foarte multă lume consideră că din educaţia şi formarea actuală a tinerilor lipseşte acest segment de pregătire mai riguroasă, de trecere printr-o disciplină care nu poate decât să ajute, să stimuleze valori importante pentru noi toţi şi să-i echipeze pe tineri cu o serie de abilităţi care nu pot fi decât necesare, indiferent ce carieră aleg dânşii să urmeze.

Reporter: Care sunt paşii care mai trebuie făcuţi pentru operaţionalizarea Brigăzii Multinaţionale? Ce aliaţi şi-au mai manifestat intenţia să participe după Statele Unite şi Germania?

Mihnea Motoc: Paşii care rămân de parcurs sunt subsumaţi la două obiective majore. Unul, dorim să asigurăm o multinaţionalitate reală, efectivă acestei brigăzi care se constituie pe o brigadă cadru românească deja identificată. Aici intervine aspectul de contribuţii voluntare a aliaţilor. Am vorbit şi deja cunoaşteţi participarea anunţată deja de Polonia cu o companie la brigada multinaţională, contribuţia reconfirmată a Bulgariei de până la 400 de militari. Faptul că va exista o formă de participare la activităţile ce vor fi derulate de Brigada Multinaţională din partea Statelor Unite din cadrul acelei brigăzi suplimentare ce va fi dislocată, de la anul, în Europa, din Germania avem confirmată trimiterea unor ofiţeri de stat major pentru comandamentul brigăzii multinaţionale, pot să adaug că suntem în discuţii politicomilitare avansate cu încă alţi aliaţi care sunt convins că se vor concretiza în oferte. Sper să fim în măsură să anunţăm săptămâna viitoare, când are loc ministeriala apărării NATO, reuniunea miniştrilor apărării din ţările NATO din toamnă, să auzim aceste lucruri din partea aliaţilor şi nu să o anunţăm noi. Desigur, procesul acesta se va derula în continuare. Vom anunţa atunci când suntem siguri de forma concretă pe care o vor îmbrăca intenţiile anunţate de dânşii. Un al doilea obiectiv pe care îl urmărim este ca Brigada Multinaţională să fie prinsă ferm în ancorarea NATO şi iarăşi cred, sunt convins că vom avea rezultate bune în această direcţie de la reuniunea ce urmează săptămâna viitoare, iar, cum aţi menţionat, acţionăm în privinţa Brigăzii Multinaţionale sub imperativul unui calendar strâns. Practic, atât grupurile de luptă din ţările baltice şi Polonia, cât şi această componentă terestră a prezenţei aliate avansate, anume Brigada Multinaţională de la noi, sunt intenţionate a se operaţionaliza în prima jumătate a anului viitor.

Reporter: În privinţa apărării navale, cum urmează să fie întărită capacitatea de descurajare pe mare?

Mihnea Motoc: În primul rând, trebuie să ne întărim capabilităţile proprii. Aici, după cum ştiţi, avem un efort bugetar considerabil, antrenat înspre dobândirea de capabilităţi critice pentru forţele navale. Derulăm procedura de modernizare a celor două fregate T22 din clasa T22R şi avem în vedere, conform planificării multianuale, să iniţiem, în perioada viitoare, achiziţia unui număr de corvete multirol. Nu este o noutate absolute, în sensul că noi acţionăm sub aspectul programelor de înzestrare, de achiziţii, conform unei planificări pe termen lung, este programul privind transformare, înzestrarea şi dezvoltarea Armatei Române până în 2026 şi în perspectivă sau, pe scurt, programul “Armata 2026”, care are prinsă şi achiziţia unui număr de corvete multirol. Probabil ce este nou este faptul că intenţionăm să lansăm o procedură în acest sens în perioada următoare. Principalele elemente legate de efortul propriu la componenta maritimă şi, la fel cum se pune problema în alte dimensiuni, terestru şi aerian, şi la maritim dorim să putem să ne bazăm pe un dispozitiv aliat de descurajare şi apărare. Acest lucru s-a petrecut şi până acum, în ultimii ani am avut o serie de exerciţii multinaţionale la Marea Neagră cu participarea navelor din ţările aliate riverane, cu participarea navelor unor ţări aliate din afara Mării Negre şi a unor elemente ale grupurilor navale permanente ale NATO. Ceea ce ne propunem să facem acum, şi probabil acest lucru va fi consacrat de-a lungul ministerialelor apărării ce urmează, şi în octombrie şi probabil mai concret în februarie 2017, un cadru aliat întărit de exerciţii cu un element de coordonare care să facă aceste exerciţii mai sistematice, mai intense, mai complexe şi să le conecteze la programul de exerciţii al NATO printr-o legătură cu comandamentul specializat, cu  MARCOM-ul găzduit de Marea Britanie. Deci urmărim să obţinem consacrarea acestui cadru maritim întărit şi un element de coordonare care să asigure conexiunea cu MARCOM-ul şi cu acel centru care are imaginea capabilităţilor Alianţei în orice moment şi le poate dirija de o manieră raţionale şi coerentă în exerciţiile care se vor desfăşura în acest cadru. Nu este vorba de altceva decât de un proces cu titlu defensiv. Un proces care să arate o postură robustă de descurajare şi la Marea Neagră.

Reporter: Când ar putea să intre în serviciu corvetele despre care vorbeaţi că urmează să fie achiziţionate?

Mihnea Motoc: Ca şi multe alte sisteme militare complexe, aceste achiziţii nu presupun preluarea lor a doua zi sau într-un termen foarte scurt, pentru că ele nu sunt disponibile, ca atare, imediat. Există însă posibilitatea, din tatonările pe care le-am făcut, dacă ne putem baza pe resursele bugetare la care ne uităm în prezent, să intrăm în posesia unei prime corvete spre sfârşitul acestui deceniu.

Reporter: Intenţionaţi să candidaţi?

Mihnea Motoc: Aici chestiunile sunt destul de simple, pentru că lista candidaturilor se finalizează zilele acestea şi răspunsul e foarte simplu: nu, nu candidez.

Reporter: Dar v-au curtat partidele?

Mihnea Motoc: Cred că nici nu are importanţă din moment ce poziţia mea e clară. În momentul acesta nu se pune problema să candidez.

Reporter: Ce faceţi în continuare, după alegeri? Aţi rămâne la acest minister într-o formulă cu Cioloş în fruntea Executivului?

Mihnea Motoc: Dacă este foarte clar ce răspuns pot să vă dau acum, sunt sigur că nu candidez. Mi-este mult mai greu să vă răspund concret ce va întâmpla şi ce voi face după încheierea mandatului în acest cabinet. Ce pot să vă spun este că gândul care mă domină este că, în aceste poziţii, este foarte greu să îţi faci treaba şi să performezi dacă nu te ataşezi de proiectele pe care le-ai lansat, de instituţia pe care o reprezinţi şi de oamenii săi, ceea ce, cu certitudine este cazul meu.

Reporter: Cât de mult credeţi că va influenţa rezultatul alegerilor din Statele Unite în relaţia cu România şi poziţionarea SUA în cadrul Alianţei Nord-Atlantice?

Mihnea Motoc: Aş refuza speculaţiile cu privire la rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA şi diversele aspecte ale impactului schimbării, dar îmi exprim încrederea că parteneriatul strategic Româno-American şi dimensiunea de securitate a acestui parteneriat strategic, în mod special, sunt mult prea profunde, prea evoluate ca să nu continue de aceeaşi manieră, independent de rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

viewscnt