Ministrul Sănătăţii spune că este normal ca orice om care merge la fitness să facă o evaluare medicală înainte, mai ales dacă are unele afecţiuni sau o anumită vârstă, dar consideră că ar trebui să existe şi supraveghere medicală, situaţie pentru care se caută soluţii de reglementare.

“În sălile de sport, de fitness, ar trebui totuşi o supraveghere medicală sau cel puţin o evaluare medicală înainte de a merge la antrenamente, mai ales pentru persoanele care prezintă anumite riscuri. În general, în momentul în care vrei să urmezi un program cu exerciţii fizice mai complex, trebuie să ai şi un acord de la medicul care te tratează. Evident că trebuie să ai o evaluare făcută de medic. Creăm noi, în momentul de faţă, o propunere. Am înţeles că sunt în câteva ţări chestiuni similare, s-au luat măsuri similare şi, practic, ne inspirăm din alte situaţii”, a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Întrebat, la Spitalul Floreasca din Capitală, ce poate spune despre starea lui Gabriel Cotabiţă, ministrul Sănătăţii a spus că este îngrijit de cei mai buni medici.

“Gabriel Cotabiţă, pot să vă spun că este îngrijit de cei mai buni medici şi de cele mai bune asistente. Personalul este extraordinar”, a spus Nicolae Bănicioiu, care a fost prezent la inaugurarea Laboratorului de Electrofiziologie Clinică si Pacing din cadrul Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca.

Şeful Secţiei de Cardiologie, profesor dr. Maria Dorobanţu, întrebată dacă noul echipament din Laboratorul Electrofiziologie Clinică si Pacing poate fi folosit şi pentru Gabriel Cotabiţă, a spus: “Dacă s-ar fi identificat că el face aritmie, şi este posibil să fi făcut şi înainte, da. În momentul ăsta, este depăşită situaţia din acest punct de vedere”.

Întrebată care ar fi criteriile în baza cărora s-ar putea stabili cine poate face fitness şi cine nu, Maria Dorobanţu a spus că în primul rând trebuie luată în considerare vârsta.

“În  primul rând, depinde de vârsta individului, că poate să nu fie pacient, să fie o persoană sănătoasă, şi depinde dacă a avut sau nu înainte ceva. Deci, un bolnav care a avut infarct de miocard, de exemplu, evident că trebuie să aibă avizul medical pentru a face acest lucru. O testare minimală de tip electrocardiogramă poate fi făcută, dar nu se face totul pentru toată lumea. Dacă dumneavostră veţi merge la sală, evident că nu vă va supune cineva la tot protocolul de investigaţii. Doctorul gândeşte, în faţa unei persoane, dacă este nevoie de un examen clinic, de o electrocardiogramă, de mai multe investigaţii sau de niciuna”, a precizat Maria Dorobanţu.

Problema lipsei asistenţei medicale la sălile de sport a fost adusă în atenţia publică după ce Gabriel Cotabiţă a făcut stop cardio-respirator în timp ce se afla într-o sală unde făcea exerciţii fizice.

 

7 COMMENTS

 1. Dupa cazul nefericit G. Cotabita, acum daca vrem sa facem miscare trebuie musai sa trecem pe medic. Tuturor care fac miscare in sali de fitness le sugerez sa faca miscare sub indrumarea indrumatorului salii, de cele mai multe ori oameni pregatiti in acest domeniu, iar daca acesta spune 2 sau 6 “ridicari”, asa sa fie nici una in plus. Am facut sport si stiu ce inseamna sa nesocotesti indicatiile antrenorului.
  Trebuie sa amintim ca Gabi Cotabita, a slabit 30 de kg, iubeste o domnisoara cu 30 de ani mai tanara, iar la aceasta varsta fiecare barbat ar trebui sa fie cu picioarele pe pamant, nu se mai intampla minuni chiar daca unii isi vopsesc parul sau ridica nebuneste greutati, din contra.
  Pana la urma este bine ca un examen medical sa fie efectuat periodic cu atat mai mult cei care fac efort in salile de fitness.

 2. Pe cand si o evaluare psihologica pentru politicieni ?
  In occident nu vezi sali de fitness cu cabinet medical , primul ajutor il da chiar antrenorul daca este in sala . Astea erau urgentele sistemului medical ??? Nu otravurile dein alimente permise chiar de statul roman ce induc atatea cancere si boli metabolice ?

 3. Păcat că a trebuit să moară Cotabiță pentru a se realiza asta.Oricâte șanse îi mai dau medicii,Gabriel Cotabiță a murit!Odihnească-se în pace

 4. Dl Radu Tudor..in italia asta este regula…vii cu adeverinta de la doctorul tau ca esti ok cu inima…si doctorul te pune sa-ti faci electrocardiograma.

 5. Din mentalitatea bolnavă a politicianului român va ieși cel mai probabil încă o măsură coercitivă, în loc să fie creat un cadru care să stimuleze atât vizita regulată la medic, cât și practicarea sportului de întreținere.

 6. E obligatoriu o data pe an controlul la medic, asa cq oricine stie daca poate sa faca sau nu efort. Cand esti bolnav medicul iti spune fara efort, nu asteapta sa mergi la fitness ca sa te anunte. E o idiotenie asta cu adeverinta.

Leave a Reply