Mircea Badea a comentat in emisiunea sa de la Antena 3, In Gura Presei, un fapt absolut incredibil : mediul universitar romanesc e dominat de frica. Specialistii se tem sa faca parte dintr-o comisie care trebuie sa analizeze daca sefa DNA Laura Codruta Kovesi a plagiat sau nu in lucrarea sa de doctorat. Argumentul lui Mircea Badea se bazeaza pe un articol de pe site-ul www.ziare.com. Un singur argument as mai aduce in plus fata de cele deja mentionate : Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, care a dat un verdict fara sa aiba comisie de specialisti, este Marilen Pirtea, candidat PNL la Timis.
”Ok, deci faci dreptul pentru că te interesează dreptul, ești mare expert în drept – domnule, conștiința ta profesională este subminată de frică? Eu nu găsesc niciun alt motiv rațional pentru care NICIUNUL dintre experții exteriori acestei universități să se pronunțe pe lucrarea doamnei Kovesi (…) Deci, plagiat-neplagiat, Kovesi sau nu, mie ASTA mi se pare îngrozitor”, a spus Mircea Badea.
Iata articolul de pe www.ziare.com, un site care s-a remarcat prin sustinerea puternica a regimului Basescu si a modului de functionare a institutiilor in cei 10 ani :
Universitatea de Vest Timisoara (UVT) nu a putut reuni o comisie de specialisti care sa dea un verdict cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, dar a apreciat, dupa ce sesizarea de plagiat facuta de Mugur Ciuvica a fost analizata, ca 564 de randuri din cele 4.705 contestate sunt similare cu alte surse.
Laura Codruta Kovesi a obtinut titlul de doctor in decembrie 2011 la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara, cu lucrarea “Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal”.
Intr-un comunicat remis joi, presedintele Comisiei de Etica si Deontologie Profesionala din UVT, conf. univ. dr. Corina Ilin, arata ca teza de doctorat supusa analizei are 11.512 randuri, din care 564 au fost gasite similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul intregii lucrari, reprezinta un grad de similaritate de 4,9 la suta.
In acest caz, desi ar fi fost transmise patru invitatii din partea UVT pentru alte universitati din tara de a trimite specialisti in Drept pentru analizarea tezei de doctorat a lui Kovesi, nicio unitate de invatamant nu si-a trimis reprezentant.
Conform comunicatului UVT, citat de News.ro, au fost facute toate demersurile legale in vederea constituirii unei comisii de specialisti in Drept penal care ar fi putut sa analizeze teza de doctorat a Laurei Kovesi, dar acest lucru nu a fost posibil.
“In absenta unui raport al unei comisii de specialitate, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT isi asuma in acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei in raport cu sesizarea.
Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT concluzioneaza ca sesizarea este nefondata pentru 4.141 de randuri din cele 4.705 randuri sesizate si partial fondata pentru restul”, mentioneaza comunicatul semnat de conf. univ. dr. Corina Ilin.
Potrivit regulamentului, UVT trebuia sa trimita Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) o recomandare privind fie mentinerea, fie retragerea titlului de doctor.
Acest lucru nu s-a intamplat, iar Senatul UVT a votat, joi, ca Universitatea sa isi insuseasca viitoarea decizie a CNATDCU, potrivit pressone.ro.
Florin Jurca, purtatorul de cuvant al UVT, a precizat pentru Agerpres ca aceste verificari au fost facute la solicitarea Ministerului Educatiei.
“Raspunsul nostru a venit in urma unei solicitari a Ministerului Educatiei si urmeaza ca acea institutie sa continue demersurile conform propriilor regulamente. Rezultatul sau decizia acestui organism vor fi acceptate de UVT. Institutia noastra nu mai are nimic de facut pe aceasta solicitare, in momentul de fata”, a afirmat Florin Jurca.
De altfel, UVT a anuntat in urma cu o luna ca face verificari in acest caz.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, declara atunci, intr-o conferinta de presa, ca “softul anti-plagiat este un instrument tehnic, dar care nu spune daca s-a plagiat sau nu”.
“O teza introdusa intr-un soft trebuie sa fie analizata de specialisti care sa intre in profunzimea problemelor si sa analizeze gradul de similitudine de acolo. Pentru ca un soft da niste indicii intre doua texte si apoi trebuie aprofundat, softul nu este un decident”, preciza rectorul UVT.
Si asociatia GRAUR din Cluj a cerut verificarea tezei de doctorat.
Surse din UVT au mentionat pentru Agerpres ca solicitarea venita din partea GRAUR Cluj-Napoca “va primi, probabil, acelasi raspuns” pe care UVT l-a transmis Ministerului Educatiei.
Potrivit legii, CNATDCU, institutie in subordinea ministerului, are obligatia de a se pronunta in termen de 45 de zile cu privire la sesizarile de plagiat.
Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat la inceputul lunii octombrie, la Parlament, ca in cazul in care se va dovedi ca teza de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, e un plagiat, “se vor lua exact aceleasi decizii aplicate in cazuri similare, potrivit legii”.
Laura Codruta Kovesi a negat vehement toate acuzatiile de plagiat care i-au fost aduse de-a lungul timpului.
Pe 30 septembrie 2016, sefa DNA preciza ca teza sa de doctorat contine 444 de pagini si 442 de note de subsol si ca lucrarea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri si monografii, 71 de articole publicate in articole de specialitate, 27 de surse de legislatie nationala, 20 de surse de legislatie internationala si 65 de surse online (site-uri).
“Eu va spun ca am respectat in totalitate normele academice. Teza mea este corecta. Aveti aici toate probele”, a spus Kovesi.
Pe de alta parte, deputatul Sebastian Ghita a depus la Parchetul General un autodenunt si a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
In dosarul deschis la Parchet a fost audiat si fostul ministru Mihnea Costoiu.