Mircea Badea a comentat in emisiunea sa de la Antena 3, In Gura Presei, un fapt absolut incredibil : mediul universitar romanesc e dominat de frica. Specialistii se tem sa faca parte dintr-o comisie care trebuie sa analizeze daca sefa DNA Laura Codruta Kovesi a plagiat sau nu in lucrarea sa de doctorat. Argumentul lui Mircea Badea se bazeaza pe un articol de pe site-ul www.ziare.com. Un singur argument as mai aduce in plus fata de cele deja mentionate : Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, care a dat un verdict fara sa aiba comisie de specialisti, este Marilen Pirtea, candidat PNL la Timis.

”Ok, deci faci dreptul pentru că te interesează dreptul, ești mare expert în drept – domnule, conștiința ta profesională este subminată de frică? Eu nu găsesc niciun alt motiv rațional pentru care NICIUNUL dintre experții exteriori acestei universități să se pronunțe pe lucrarea doamnei Kovesi (…) Deci, plagiat-neplagiat, Kovesi sau nu, mie ASTA mi se pare îngrozitor”, a spus Mircea Badea.

Iata articolul de pe www.ziare.com, un site care s-a remarcat prin sustinerea puternica a regimului Basescu si a modului de functionare a institutiilor in cei 10 ani :

http://www.ziare.com/laura-codruta-kovesi/plagiat/situatie-fara-precedent-nu-s-a-gasit-niciun-specialist-care-sa-analizeze-daca-teza-de-doctorat-a-lui-kovesi-este-plagiat-fara-comisie-nu-s-a-putut-da-un-verdict-1443631

15107204_1096074370491828_7093666952347314810_nUniversitatea de Vest Timisoara (UVT) nu a putut reuni o comisie de specialisti care sa dea un verdict cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, dar a apreciat, dupa ce sesizarea de plagiat facuta de Mugur Ciuvica a fost analizata, ca 564 de randuri din cele 4.705 contestate sunt similare cu alte surse.

Laura Codruta Kovesi a obtinut titlul de doctor in decembrie 2011 la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara, cu lucrarea “Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal”.

Intr-un comunicat remis joi, presedintele Comisiei de Etica si Deontologie Profesionala din UVT, conf. univ. dr. Corina Ilin, arata ca teza de doctorat supusa analizei are 11.512 randuri, din care 564 au fost gasite similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul intregii lucrari, reprezinta un grad de similaritate de 4,9 la suta.

In acest caz, desi ar fi fost transmise patru invitatii din partea UVT pentru alte universitati din tara de a trimite specialisti in Drept pentru analizarea tezei de doctorat a lui Kovesi, nicio unitate de invatamant nu si-a trimis reprezentant.

Conform comunicatului UVT, citat de News.ro, au fost facute toate demersurile legale in vederea constituirii unei comisii de specialisti in Drept penal care ar fi putut sa analizeze teza de doctorat a Laurei Kovesi, dar acest lucru nu a fost posibil.
“In absenta unui raport al unei comisii de specialitate, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT isi asuma in acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei in raport cu sesizarea.

Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT concluzioneaza ca sesizarea este nefondata pentru 4.141 de randuri din cele 4.705 randuri sesizate si partial fondata pentru restul”, mentioneaza comunicatul semnat de conf. univ. dr. Corina Ilin.

Potrivit regulamentului, UVT trebuia sa trimita Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) o recomandare privind fie mentinerea, fie retragerea titlului de doctor.

Acest lucru nu s-a intamplat, iar Senatul UVT a votat, joi, ca Universitatea sa isi insuseasca viitoarea decizie a CNATDCU, potrivit pressone.ro.

Florin Jurca, purtatorul de cuvant al UVT, a precizat pentru Agerpres ca aceste verificari au fost facute la solicitarea Ministerului Educatiei.

“Raspunsul nostru a venit in urma unei solicitari a Ministerului Educatiei si urmeaza ca acea institutie sa continue demersurile conform propriilor regulamente. Rezultatul sau decizia acestui organism vor fi acceptate de UVT. Institutia noastra nu mai are nimic de facut pe aceasta solicitare, in momentul de fata”, a afirmat Florin Jurca.

De altfel, UVT a anuntat in urma cu o luna ca face verificari in acest caz.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, declara atunci, intr-o conferinta de presa, ca “softul anti-plagiat este un instrument tehnic, dar care nu spune daca s-a plagiat sau nu”.

“O teza introdusa intr-un soft trebuie sa fie analizata de specialisti care sa intre in profunzimea problemelor si sa analizeze gradul de similitudine de acolo. Pentru ca un soft da niste indicii intre doua texte si apoi trebuie aprofundat, softul nu este un decident”, preciza rectorul UVT.

Si asociatia GRAUR din Cluj a cerut verificarea tezei de doctorat.

Surse din UVT au mentionat pentru Agerpres ca solicitarea venita din partea GRAUR Cluj-Napoca “va primi, probabil, acelasi raspuns” pe care UVT l-a transmis Ministerului Educatiei.

Potrivit legii, CNATDCU, institutie in subordinea ministerului, are obligatia de a se pronunta in termen de 45 de zile cu privire la sesizarile de plagiat.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat la inceputul lunii octombrie, la Parlament, ca in cazul in care se va dovedi ca teza de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, e un plagiat, “se vor lua exact aceleasi decizii aplicate in cazuri similare, potrivit legii”.

Laura Codruta Kovesi a negat vehement toate acuzatiile de plagiat care i-au fost aduse de-a lungul timpului.

Pe 30 septembrie 2016, sefa DNA preciza ca teza sa de doctorat contine 444 de pagini si 442 de note de subsol si ca lucrarea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri si monografii, 71 de articole publicate in articole de specialitate, 27 de surse de legislatie nationala, 20 de surse de legislatie internationala si 65 de surse online (site-uri).

“Eu va spun ca am respectat in totalitate normele academice. Teza mea este corecta. Aveti aici toate probele”, a spus Kovesi.

Pe de alta parte, deputatul Sebastian Ghita a depus la Parchetul General un autodenunt si a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

In dosarul deschis la Parchet a fost audiat si fostul ministru Mihnea Costoiu.

 

12 COMMENTS

  1. E normal sa le fie frica !….vezi multitudinea de ” licentiati ” ( uniivazand facultatea cand au mers sa si ridice diploma) !

    • Foarte buna emisiunea lui Badea, am vazut-o. As mai adauga ca aceste somitati ale dreptului romanesc paralizati de frica, invata noile generatii. Ei sunt profesori si invata studentii la drept. Ce ii invata????? FRICA? Asa se formeaza noile generatii in Romania. Mai ne miram de tinerii care apar pe la emisiuni, la Ordinea Zilei ii vad care mesteca lozinci penibile. Asta e ce invata in Universitati lozinci si obedienta.

  2. Mircea pe tine te-a rezolvat un militian din Gherla cu toate ca si atunci prestai la masuta deci puteai sa-i dai pe post,aveai un trust in spate si uite ca n-ai putut sa faci nimic,nu le-a pasat,aveau spatele acoperit de echipa lui Adrian Nastase via Ioan Rus…

  3. Cel mai ingrozitor mi se pare stadiul in care a ajuns aceasta tara, frica, mizerie, polarizare, lipsuri de tot felul si n-au trecut decat 27 de ani.

  4. … pai e cam asa – “specialistii” in cauza stiu si ei ca daca “se apuca a bate vintul, nu se stie ce li se vede pe sub fustita”; cei mai multi asa ziz specialisti sint si ei “facuti” la foc automat, au tot felul de scheleti care stau sa le darime dulapul deja, deci nici o sansa sa se exprime corect si cinstit cu privire la vreo chestiune – nici macar mai benigna daramite sa ia in palma un cartof asa fierbinte. La cita coruptie si mizerie “acoperita” cu fals “lustru intelectual” si masluita pina la maxim de unde sa mai existe si curaj pentru actiuni morale,pentru cinste si corectitudine, pentru apreciere a vreunei valori reale.

  5. It is said that the power lies where people believe it to be.
    (puterea este acolo unde oamenii isi imagineaza ca este)
    Acum 27 ani, timisorenii au iesit in strada infruntand gloantele regimului dictatorial construit in jurul lui Ceausescu. Astazi “elita” intelectuala din Timisoara face cacuta moale, terifiata fiind de prospectul ca ar putea fi solicitata sa puna doua foi de hartie una langa alta. Unde a disparut curajul acelor oameni? A existat un asemenea curaj sau avea dreptate ceasca atunci cand incrimina “agenturili straine”? Este actualul sistem mai inspaimantator decat gloantele “sistemului odios, de trista amintire”?

  6. O fi si frica de DNA sau de SRI, sau de amândouă, la mijloc, dar eu tind sa cred ca, in cazul de față, mai operează si teama “specialiștilor” de a-si da pe față propria impostura (cine stie cum si-au luat ei înșiși doctoratele) precum si calitatea dubioasa a universitatilor la care lucrează. Ar fi jale daca, odata cu acceptul de a verifica teza lui Koveși, s-ar porni o avalanșa de verificări a tezelor examinatorilor-ceea ce e sigur ca se va întâmpla, oricare ar fi verdictul, e destul sa te uiți la raportul României curate asupra calității școlilor doctorale din România- li s-ar duce dlor profesori toata cariera internațională pe gârla, nici vorba sa mai apuce vreunul vreun seminar pe vara la o universitate europeană, sau vreun Fullbright peste ocean! Fiindcă, evident, in lumea academica, DNA si SRI n-au nici o “greutate”, nu pot sa mature cu matura “legii” decat deșeurile pe care le-au produs ele însele (instituțiile de represiune), nici măcar Trump nu poate sa le ajute!

    • Stimata doamna,
      Din pacate Romania “doctorala” este o realitate. Profesorii in continuare sunt de exceptie, presiunile sunt mari. Fara doar si poate lumea academica romaneasca este una de top, mondiala insa, din pacate altele sunt ingerintele. Haitele de lupi zburda nestingherite.

  7. de unde pana unde atata mirare? e arhicunoscut ca tara asta e orice numai democratica nu! e arhicunoscuta frica predominanta in toate sfere din societatea noastra. au ajuns procurorii exact ca pe vremea anilor ’50 cand taiau si spanzurau in aceasta tara. si care e reactia? apare cate un p[ieleanu care ne spune cat de apreciata e baschetbalista si gasca ei de comisari sovietici. oare acest mare guru al sondajelor nu se intreaba de unde pana unde exista atata incredere in cei mentionati? nu intelege frica din raspunsul, daca intradevar exista un astfel de raspuns? cum poti tu ca sociolog care te respecti sa minti in halul asta? marsavia din sondajele marca avangarde nu mai mira pe nimeni iar contrele din diversele emisiuni tv intre pieleanu si inviati devin o obisnuinta. sa nu uitam cum ii tot salta in sondaje acelasi pieleanu pe intaiul falsificator al tarii, ciolanis, dar si pe nevertebratul lui premier, omul care inseaza o gramada de bani de la ce si banca mondiala, bani pe care nu reuseste sa-i justifice.daca as fi mama omida ii prevad baschetbalistei un viitor negru, un viitor vargat.

  8. Am o teorie despre motivele pentru care ”intelighenția” mioritică ”nu are curaj”… Teorie dincolo de ideea neconvenabilă mie că noi, toți, românii adică, am fi un neam de labe – așa cum părea a rezulta din expunerea lui Mircea.
    .
    Să spunem că NU DOAR politica e viciată de corupție.
    Să spunem că și corpul academic e rezultatul aceleiași ”selecții naturale inverse” ce a promovat la vârf doar șuți ordinari și gangsteri.
    În acest caz este evident că ”niciun mare luminat” nu riscă să ”dășchidă dulapul cu scheleți”…
    Cu alte cuvinte, nu cred că ”neamul românesc” e de vină, ci o anumită parte ”sugătoare” acestui neam. Sugătoare și în sensul că a supt din vlaga și banii cetățenilor dar și că a supt și alte… lucruri.
    .
    Frica este apanajul celor slabi, iar un individ corupt este un individ slab.
    .
    Spun ”selecție naturală inversă” pentru că perioada de 10 ani cu Băsescu + încă câțiva cu binomul, e suficientă pentru ca gunoaiele să se ridice și să se suie pe speranțele legitime ale cetățenilor.
    .
    Oricum, TOT respectul meu pentru Mircea Badea!!

  9. 7 ani de munca titanica, mii de pagini citite ,foarte putin cu similtitudine, doamne ce munca , 7 ani de cercetari prin cotloanele biblliotecilor, cat timp pierdut din timpul serviciului, pixuri ,creioane , hartie si mai ales gandire consumata. Si acum sa vina niste fricosi sa ma analizeze , sa incerce ,,, ca ii aduc eu la mine si vad ei ,,,,,,,.?/

Leave a Reply