Relaţia între cetăţean şi statul român este ‘defectă’, deoarece oamenii au sentimentul că sunt vânaţi şi nu protejaţi de instituţii, a afirmat vineri europarlamentarul Mircea Diaconu, vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a Parlamentului European.

‘Relaţia între cetăţean şi statul român este defectă. Cetăţeanul are sentimentul că e vânat, că nu e iubit şi că nu e protejat. De aceea, relaţia asta este duşmănoasă. Un stat trăieşte bine când cetăţenii săi sunt mulţumiţi, participă, îşi plătesc taxele, se bucură de tot ce se întâmplă şi aşa mai departe, adică e o comuniune, e o relaţie constructivă. Nu, la noi e invers. Statul te pândeşte şi cum poate, cum te rade. Acesta este sentimentul cetăţeanului. Şi din pricina asta, naţiunea română stă strânsă, aşteptând vremuri mai bune’, a declarat Mircea Diaconu la Câmpulung Muscel, la o conferinţă de presă.

În opinia sa, lipsa de încredere în stat i-a determinat pe români să adopte o atitudine defensivă, similară celei de dinainte de 1989.

‘Din păcate, am ajuns din ce în ce mai mulţi în acelaşi punct neplăcut şi nefericit în care eram înainte de 1989. Ne-am strâns în familii, în grupuri şi aşteptam să treacă furtuna, într-un fel. Mă tem că suntem la fel. Ne strângem să ne ascundem, să vorbim încet, să punem perna peste telefon’, a explicat europarlamentarul.

El a adăugat că este totuşi optimist în ceea ce priveşte viitorul, având în vedere că există semne ale unei implicări din ce în ce mai active a cetăţenilor în diferite domenii.

‘Mă uit şi văd muguri, văd muguri în cultură, în iniţiative, în asocieri, în spaţiul civil al naţiunii. Văd iniţiative impecabile (…) şi muguri sunt, mugurii unui viitor pe care îl doresc. (…) Va fi bine în clipa în care, indiferent cine o să vină să câştige alegerile, viaţa mea nu se schimbă, viaţa mea de cetăţean, a noastră, nu se schimbă esenţial sau se schimbă în bine. Nu suntem acolo din păcate, dar (…) am mare speranţă’, a mai spus Mircea Diaconu

12 COMMENTS

 1. De acord ca exista acest sentiment dar f.multi oameni nu se simt amenintati de SRI-DNA,Parchet,INNJ sau alte instante chiar daca unii fac spume la gura sa ma convinga contrariul iar altii vin cu gluma proasta ca daca azi i se intampla lui Ponta maine o vor pati si oamenii simpli asta ca sa empatizam cu posibilul infractor….Vedeti,daca se apasa prea mult pe aceasta pedala lumea incepe sa nu-i mai creada nici in alte privinte acolo unde poate au dreptate.Omul simplu la nivelul lui are alt nivel de probleme,griji unele le-a avut in toti acesti ani de dupa 1990 a invatat sa supravietuiasca si vede ca-i merge prost ca nu-s bani ca e mizerie poate pt ca exista coruptie,nesimtire nu vede in functionarul public,in medicul din spital,in profesorul copilului,in politistul de proximitate parteneri de discutie simte ca gandul celuilalt e in alta parte vede ca nu-l preocupa soarta ta nu e un functionar public si normal ca la un moment dat se simte parasit intr-un hatis de birocratioe si nepasare.Aici are dreptate domnul Diaconu,la aceste aspecte cred ca s-a gandit si-i multumesc pentru asta.

 2. Fara legatura cu subiectul!! Am ramas siderat si sper sa-mi revin. Cum poti sa te adresezi presedintelui Frantei cu apelativul TOVARASE. Doar daca din grseala ai consumat ceva…. inainte de a intra in emisiune. Dupa acel moment instantaneu am pus mina pe telecomanda si am fugit pe alte canale sa nu cumva sa aud si alte grozavii Sper sa-ti dai seama de gogomania ce ti-a esit pe gura

  • mai nene, mata stii de gluma? simtul umorului e un simt al inteligentei. iti lipseste. PS : Hollande e socialist. Astia, socialistii, nu au alergie la apelativul tovarase. Noroc bun !

   • Asta e gluma ? Aici nu este vorba de gluma ci de …. zii cum vrei sa nu o ei ca o jignire ca esti f sensibil. Despre inteligenta nu ai cadera sa faci aprecieri despre persoane pe care nu le cunosti. Asta e un sfat dela un NENE. Ai un sil arogant de a te adresa celor ce nu-ti canta in struna si asta
    nu-ti aduce plusvaloare Poate nu stii dar iti spune un NENE mai harsit prin viata. Tovarase este apelativ pt comunisti. Da-mi un exemplu de asemenea adresare inte socialisti. Forma de adresare cu ASTA, ASTIA nu onoreaza adresantul Asta e forma de adresare frecventa a colegei tale Dana Greccu pt a enerva invitatii

     • Din intamplare si spre bucuria mea am avut ocazia sa cunosc chiar de pe vremea lu nea nicu lumeaa libera fara sa fug din tara. Chiar plina de evenimente a fost viata mea Am avut norocul sa lucrez la o societate mixta, ocazie cu care mi-m imbogatit cunostintele despre multe si sa cunosc din interior ce inseamna piata libera si in niciun caz nu am impresia ca am inventat eu roata si ca lumea a inceput odata cu democratia romaneasca Repet am o vasta experienta de viata !!!

 3. I-aş da dreptate d-lui Diaconu dacă am gândi la fel. Relaţia între cetăţean şi statul român în toate domeniile nu exista sau sunt distrugătoare! Să motivez:
  – comunicarea e proastă
  – serviciile sub orice critică
  – hărţuiala la cote alarmante
  – comportamentul de hingher faţă de popor
  – una se spune şi alte se practică
  – drepturile tale ca om sunt limitate până la inexistente
  – impunerile şi obligaţiile cresc pe zi ce trece
  – nivelul de trai limitat în stadiul de subnutriţie dar medicamente en-gros
  Şi nu în ultimul rând, legătura care mai merge dar foarte prost, votul la alegeri şi ăsta e cum e!

 4. Ca de fiecare data acest om, actor de prima mana si azi europarlamentar numai si numai pe mana lui, simte pulsul natiunii si face constatarile cu mare amaraciune. Ca de fiecare data are dreptate tovarasul Diaconu, Mircea Diaconu. L-am numit tovaras, ca-l simt aproape, este tovarasul nostru de drum.

Leave a Reply