Sâmbătă, 9 iunie, la ora 17.00, pe platoul din faţa Cazinoului din Constanţa va avea loc lansarea proiectului “Reţea naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc”, inițiat de europarlamentarul Mircea Diaconu. Proiectul presupune demararea constituirii, încă din 2018, An al Centenarului și al Patrimoniului Cultural European, a unei reţele de centre culturale și de cercetare, care să studieze, expună, dezbată şi promoveze repere ale civilizaţiei din spaţiul românesc, inclusiv din afara teritoriului statului.
“Oricine a vieţuit vreodată pe aceste meleaguri a adăugat ceva la ceea ce am putea numi astăzi civilizaţia spaţiului românesc. Emanciparea politico-socială a României a folosit tot un concept cultural identitar, bazat pe istorie, pe memorie colectivă, singura care poate crea identitate națională, iar părerile despre originile şi identitatea noastră glisează între dispreţ de sine şi mândrie exagerată, lăsând un spațiu mult prea mare populismelor, care, astăzi, coagulează energii toxice în toată Europa”, a declarat Mircea Diaconu la finele lunii aprilie, când a prezentat public pentru prima dată ideea de constituire a acestei rețele.
Mircea Diaconu a ales ca lansarea proiectului său să aibă loc în fața Cazinoului din Constanța pentru a atrage atenția asupra stării deplorabile în care se găsește această clădire de patrimoniu, unul dintre cele mai reprezentative simboluri pentru oraș și pentru regiune, în general.
În luna martie 2018, Cazinoul a fost inclus de Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu de pe continent, pe lista obiectivelor de patrimoniu selectate pentru programul “Cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu în 2018”. Alegerea a fost făcută ținându-se cont de valoarea patrimonială și culturală deosebită a siturilor, de pericolul iminent în care acestea se află, dar și de potențialul lor de a stimula dezvoltarea socio-economică durabilă.
„Cazinoul din Constanța este un prim reper în această propunere de proiect național. Din păcate, această clădire a devenit oarecum un simbol al inabilității noastre de a conserva și de a valorifica bogăția patrimonială a civilizației românești.