Duminica, pe nepusa masa, ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a sunat la omologii din 3 tari membre NATO : SUA, Franta, Turcia. De la debutul razboiului brutal si neprovocat declansat de Rusia in Ucraina, relatiile Moscovei cu Occidentul s-au racit total. Putin a lansat amenintari asupra UE si NATO, alti lideri au declarat ca Rusia este in razboi si cu Occidentul, nu doar cu Ucraina.
Faptul ca ministrul apararii Serghei Soigu a sunat duminica dupa amiaza 3 ministri ai apararii importanti din NATO necesita o scurta analiza.

  1.  Soigu nu a sunat de capul lui, a facut-o cu aprobarea lui Putin. Dictatorul de la Kremlin nu poate fi banuit de sinceritate sau vehicularea adevarului. KGB-istul din el a trait toata viata intr-o perpetua maskirovka. O face si acum, la un nivel paroxistic, mintind si lansand diversiuni atat pentru piata interna ruseasca, dar mai ales pentru cea internationala
  2.  Este evident ca Ucraina nu are nici capacitati nici motive sa foloseasca o “bomba murdara” in propria tara. O combinatie de lovitura chimica & bacteriologica & nuclear tactica este insa cu siguranta in planurile lui Putin. Ca sa justifice folosirea unei arme atat de periculoase, Putin si Soigu cred ca pot prosti pe toata lumea mintind ca de fapt Ucraina are si va folosi o asemenea arma, ca ei sa raspunda cu aceeasi moneda. Am vazut acest film sovietic foarte prost de multe ori in actiunile Moscovei in ultimul secol
  3.  Faptul ca Soigu a sunat in 3 state NATO si a vorbit cu seful Pentagonului dupa doar 2 zile de la un alt dialog arata atat disperare cat si precipitare maxima la Moscova. Rusia invadatoare isi epuizeaza resursele militare clasice, e pe cale sa clacheze militar in Estul si Sudul Ucrainei si apeleaza la metode de tip terorist : bombardarea populatiei civile, a infrastructurii energetice si amenintarea cu arma nucleara. Faptul ca Soigu a fost pus de Putin sa sune la Washington, Paris si Ankara e cel mai prost semn posibil. Asta inseamna ca operatiunea a inceput deja, ca Rusia are pregatita bomba murdara impotriva Ucrainei si asteapta momentul materializarii diversiunii : Ucraina ne-a atacat prima, noi raspundem. Orice lovitura de acest gen va veni din interiorul Ucrainei, sa fim avertizati ca ea este pusa la cale de trupele invadatoare rusesti, cecene, iraniene. Daca un astfel de plan diabolic va fi pus la cale, razboiul poate intra intr-o faza necontrolabila, in care Occidentul va fi provocat sa raspunda pentru a stopa dorinta lui Putin de a aplica un scenariu similar si pe teritoriul NATO. Ceea ce ar insemna, fara doar si poate, al 3 lea Razboi Mondial.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe care naţionaliştii ruşi îl consideră responsabil de eşecurile Moscovei în război, a evocat “deteriorarea rapidă a situaţiei” în cursul unor convorbiri telefonice cu omologii săi francez şi turc, a indicat Ministerul rus al Apărării.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit şi el duminică cu omologul său rus, Serghei Şoigu, la cererea acestuia din urmă, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

În cursul discuţiei telefonice, Lloyd Austin “a respins orice pretext pentru o escaladare din partea Rusiei”, potrivit Pentagonului, care nu a menţionat în mod direct acuzaţiile de pregătire a unei “bombe murdare”.

Ministrul american a reamintit importanţa de “a menţine comunicarea”, în contextul războiului din Ucraina.

Cei doi responsabili au mai avut o conversaţie vineri, după peste cinci luni de la ultimul lor contact, încheie AFP.

Şoigu a declarat că Ucraina ar putea escalada conflictul cu o “bombă murdară”, explozibili convenţionali amestecaţi cu materiale radioactive, fără a furniza probe. Ucraina nu deţine arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat că ar putea proteja teritoriul rus cu arsenalul său nuclear, notează Reuters.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, duminică seară, în mesajul său zilnic, că doar Rusia este în stare să folosească arme nucleare în Europa, notează Reuters.

Volodimir Zelenski a criticat sugestia ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, în discuţii telefonice cu omologi occidentali, că Ucraina s-ar pregăti să folosească o “bombă murdară” în războiul actual.

“Dacă cineva poate folosi arme nucleare în această parte a Europei, poate fi doar o singură sursă şi această sursă este cea care i-a ordonat tovarăşului Şoigu să sune ici şi colo”, a spus liderul de la Kiev în mesajul său video.

“Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil”, a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

Dacă Rusia a pregătit “o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale +murdării+, că lumea nu va accepta asta”, a continuat el.

Volodimir Zelenski a subliniat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare, “şi chiar mai mult împotriva ţării noastre care a renunţat la arsenalul său nuclear (…) este un motiv atât pentru sancţiuni, cât şi pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina”.

Declaraţiile Moscovei, care a acuzat Ucraina că se pregăteşte să folosească o “bombă murdară” împotriva forţelor ruse, sunt “clar false”, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson, citată de AFP.

Statele Unite resping “afirmaţiile clar false ale ministrului (rus al apărării) Şoigu, potrivit căruia că Ucraina se pregăteşte să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu”, a afirmat Adrienne Watson într-un comunicat.

“Lumea nu s-ar lăsa păcălită dacă ar exista o încercare de a folosi această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare”, a avertizat ea, citata de Agerpres.

 

1 COMMENT

Leave a Reply