Administraţia Trump a eliminat vineri majoritatea vestigiilor rămase din administraţia Obama la Departamentul de Justiţie, ordonând unui număr de 46 de procurori să demisioneze imediat. Printre aceştia se numără procurorul pentru Manhattan, Preet Bharara, relatează New York Times.

Concedierile au fost supriză – în special în cazul lui Bharara, care şi-a construit o reputaţie pentru instrumentarea cazurilor de corupţie, în special pe Wall Street.

În noiembrie, Bharara s-a întâlnit cu preşedintele-ales Donald J. Trump la Trump Tower, din Manhattan, şi le-a spus reporterilor după aceea că atât Trump, cât şi Jeff Sessions, care este acum Procurorul General, i-au cerut să rămână în funcţie. Bharara le-a dat asigurări că va face acest lucru.

Însă vineri, el s-a aflat printre procurorii federali care au fost sunaţi de Dana Boente, Procurorul General adjunct, care le-a cerut să demisioneze, au declarat surse apropiate dosarului.

Vineri seară, deşi unii procurori şi-au anunţat public demisia, Bharara încă nu o făcuse, iar purtătorul său de cuvânt a refuzat să comenteze.

În locul procurorilor care au demisionat vor rămâne, interimar, adjuncţii lor.

“Aşa cum a fost cazul şi la tranziţiile trecute, mulţi dintre cei care au fost nominalizaţi de administraţiile precedente au părăsit Departamentul Justiţiei”, a explicat ea într-un e-mail. “Procurorul General le-a cerut celorlalţi 46 de (procurori – n.r.) numiţi de preşedinte să îşi dea demisia, pentru a asigura o tranziţie uniformă”, a adăugat ea.

Ordinul a venit după două săptămâni în care aliaţii lui Trump şi-au intensificat apelurile pentru demiterea persoanelor numite în funcţie de Obama. În plus, Trump a fost nemulţumit de o serie de scurgeri de informaţii, inclusiv de la Casa Albă.

Mai mulţi oficiali au dat asigurări că demiterele au fost planificate de mult timp. Însă ordinele în sine au apărut după ce un jurnalist Fox News i-a cerut lui Trump că “elimine” toţi oficialii numiţi de administraţia Obama, numindu-i “sabotori” care dezvăluie secrete pentru a-i face rău lui Trump.

De asemenea, o serie de ONG-uri i-au cerut lui Bharara să ancheteze dacă Trump a încălcat clauze ale Constituţiei care le interzic oficialilor federali că încaseze bani de la guverne străine.

Deşi nu este nimic neobişnuit ca un preşedinte nou să înlocuiască procurorii numiţi de predecesorul său, de regulă acest lucru se face treptat, pentru ca tranziţia să nu fie bruscă, explică New York Times citat de news.roviewscnt

13 COMMENTS

  • Asa se intampla de regula in USA. Procurorii vechii administratii pleaca.
   Initial Trump ii ceruse lui Baharara sa ramana dar s-a razgandit.
   Pentru ca in democratie conduce partidul nu securitatea independenta de cetateni.i votanti.
   ———
   Intre timp noua ni spune povestea cu “indpendenta” justitiei si a CCR.
   Atat de independenta ca ministrul al justiei Tudorel Toader nu are curaj sa spuna ca sefa DNA care a inclacat constitutia v-a fi demisa.
   ……..
   Punctul de intalnire
   20:16 Radu Tudor pune intrebarea cheie daca ministrul are sa sanctioneze incalacare constitutiei de catre DNA
   Ministrul Toader:
   20:18 bla
   20:22 bla
   20:27 bla…Domnul Toader inca bla, bla, bla , repeta aceleasi lucruri, bla Venetia, bla o sa se intalneasca cu procuroirul general, si DNA bla….evita un raspuns…

   Interviul se incheie cu un apoteotic indemn al ministrului justitiei la ….comunicare !!!

 1. Dar în românica lor…nu se poate!
  Ei între ei, nu admit asemenea schimbări!
  Dacă se va folosi această metodă, ori se îmbolnăvesc subit, ori se ascund în alte colţuri bine plătite pentru a-şi continua activitatea în slujba altor hărţuitori!

 2. Modelul romanesc? Eu zic sa desfințam întreg Parchetul General. Sa ne spună doamna Garbovan, Codrin Stefanescu, Badea, cuvica et comp cine este vinovat. La A3 procesele sunt rapide (preț de maxim doua seri) fără cai de atac și obiectiv stabilite astfel încât nu văd motivul pentru care am mai avea nevoie de ceva în plus.

 3. Nu stiu daca acesta este un model american insa, cunosc cu certitudine si fac fata cu greu acestei zicale romanesti “fiecare cu gasca lui”.
  N-ar strica ca si-n Romania “gasca” care dainuie in mai toate institutiile de mai mult de 10-15 ani sa fie improspatata dupa alta zicala romaneasca “nimeni nu-i de neinlocuit”.

 4. foarte normal.chiar si in firmele private daca este schimbat ceo,acesta vine cu propria echipa de conducere.cum ar fi sa lasi in functii oamenii fideli ex-ului ca sa te saboteze pe la spate?

 5. Normal, Trump nu doreste niciunul din oamenii lui Obama. Ar fi si fraier sa doarma cu “dusmanul in pat”. La noi, altceva, Dragnea (tot PSD-ul) e “impaciutorul” si pacifistul …..pana si-o va lua. Mi se pare rusinos fiindca e vorba doar de frica!. Slab, slab.
  Trump isi consolideaza puterea si mai ales fara riscuri de orice fel, ceea ce e f. normal din moment ce esti castigator.
  Dragnea nu se ridica nici la calcaiul lui Trump. Pacat, pe slabiciunea unora, altii isi intaresc pozitiile. Nu a invatat nimic Dragnea din politica MARE. Si daca a fost in US la Trump putea macar sa invete ce inseamna sa fi puternic si sa realizezi ca ai CASTIGAT TU, nu altii.

  Balcanismul nostru e jalnic si umilitor. De aia nu suntem nici Germania, nici Franta, Italia, nici USA. Nu avem leaderi puternici, luptatori, curajosi-pana si grecii sunt mai buni, au BARBATI adevarati!
  La noi, se ascund dupa cires mereu, ca cei mai fricosi iepuri. Sa fie sanatosi! atunci isi merita orice soarta – perdanta clar!, care se previzioneaza indiferent daca Dragnea face pe marele pacifist.

  • ” …pana si grecii sunt mai buni … “. Intotdeauna grecii au fost o “nuca tare”, adevarat popor balcanic, alaturi de sarbi alti cativa.

  • Dragnea nu are cum sa se ridice la calcaiul lui Trump pentru ca in SUA nu sunt ambasade ale unor “parteneri” mai puternici decat SUA, care sa vina sa-l traga de urechi pe Trump ca afecteaza “independenta” justitiei si sa-i spuna ca ce face e cah si na! na! la fundulet daca nu se potoleste.

 6. Modelul Trump l-a implementat Basescu in 2005. Doriti sa se intample din nou ?

  La acuzatiile care i se aduc de presa de conflict de interese, neplata taxelor, abuz, influenta a Rusiei, etc. normal ca a fortat sa demisioneze pe toti cei vechi. Insa sunt doar cei federali, cei de la nivel statal au ramas pe pozitii.

  Trump are peste 50 de procese pe rol si circa 3500 in ultimii 30 de ani.

Leave a Reply