Thursday, January 23, 2025
2.5 C
Bucharest

Moment de maxima ingrijorare pentru Romania

Cea mai proasta veste a momentului vine de peste Ocean. Ea este extrem de ingrijoratoare pentru toate statele aliate, in special pentru Romania. Afirmatii repetate facute de Donald Trump in legatura cu NATO pot arunca in aer pacea si securitatea pe continentul european. Anul acesta, Alianta Nord Atlantica implineste 70 de ani de la infiitare. Un moment ce ar trebui marcat asa cum se cuvine, pentru cea mai de succes alianta politico-militara din istorie.

Facand afirmatii repetate despre “retragerea SUA din NATO”, Trump confirma toate temerile si indiciile in legatura cu relatiile sale ascunse cu Rusia. De doi ani de cand e presedinte, Trump a facut multe cadouri nesperate Rusiei si a generat dureri de cap imense aliatilor sai istorici. Cum e sa te intelegi cu adversarii si sa te certi cu familia?


Baza juridica a NATO este Tratatul de la Washington, din 1949. Traznaia lui Trump este cu atat mai mare cu cat asta ar insemna retragerea SUA din propriul tratat, ce poarta numele capitalei americane. Ceva mai stupid nu cred ca ar putea in cronologia dupa al 2 lea Razboi Mondial. 70 de ani de pace, democratie si echilibru pot fi facute praf de ideile unui personaj turbulent, decis sa faca pe plac adversarilor lumii libere. De ce face asta? Intuiesc. Si vom vedea curand multe alte probe pe langa cele care au aparut.

Expunerea Romaniei pe Flancul Estic al NATO e una din cele mai sensibile din perspectiva securitatii continentale. Parteneriatul Strategic cu SUA, contributia americana si aliata majora la consolidarea militara a flancului din care face parte si Romania sunt aspecte esentiale. Pentru descurajarea agresiunii militare de la Est si pentru un semnal de angajament deplin in formula : toti pentru unul, unul pentru toti, asa cum reiese din Art 5 al Tratatului de la Washington.

Dezvaluirile gandirii lui Trump despre NATO mi-au starnit ingrijorari majore. L-am intrebat chiar personal, la Summit-ul din Iulie 2018 de la Bruxelles :

https://radu-tudor.ro/ce-a-raspuns-donald-trump-la-intrebarea-pe-care-i-am-adresat-o/

Odata intors acasa de la NATO, mi-am exprimat ingrijorarea inca de atunci pentru tot ce vazusem si auzisem. Era fara precedent in istoria Aliantei :


https://radu-tudor.ro/da-ma-ingrijoreaza-serios-trump/

Unele greseli majore facute de administratia Obama, in special in privinta evaluarii sistemului de forta din Romania, nu justifica sub nici o forma atitudinea lui Trump. Acesta pune in pericol chiar exista lumii libere si civilizate, alianta istorica post razboi SUA-Europa, cea care sta la baza garantiilor de securitate pentru toate statele membre NATO. Romania, daca nu ar fi fost stat aliat, n-ar fi avut integritatea teritoriala garantata. Fara acest statul pe termen lung, Romania nu va fi mai fi un stat unitar si indivizibil. Va fi in bataia vantului, a agresiunilor si provocarilor adversarilor. Carora nu le putem face fata singuri.


E un moment extrem de sensibil, iar de peste Ocean vin semnale foarte ingrijoratoare pentru Romania. Nu pot decat sa sper ca vom putea celebra 70 de ani de NATO si ca alianta va dainui cel putin inca 70 de ani. Congresul american si aliatii europeni sunt acum avertizati sa depuna absolut toate eforturile pentru a prezerva pacea si securitatea. Opusul inseamna haos si razboi. Iar adversarii lucreaza demult la asta, prin obiectivul declarat al dezbinarii spatiului occidental. Priviti cu atentie ce se intampla pe celalalt mal al Atlanticului, in Marea Britanie, acolo unde cel mai important aliat european al americanilor traverseaza niste turbulente politico-economice uriase generate de Brexit. O idee ce pare un imens succes operativ al celor ce si-au planificat dezbinarea Occidentului. Si nu e singura tara ce trece prin framantari uriase, bine stimulate din exterior.
Daca furtuna perfecta se apropie, sa fim avertizati si pregatiti, sa face tot ce ne sta in putinta pentru a limita dezastrul. Sirenele de alarma se aud, harmalaia se vede. Sa cascam bine ochii si urechile, somnul strategic a luat sfarsit.


—————————————–

Preşedintele Donald Trump a analizat în mai multe rânduri, în anul 2018, posibilitatea retragerii Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică, anunţă surse citate de cotidianul The New York Times.

Oficiali de rang înalt de la Washington au declarat pentru cotidianul The New York Times că în cursul anului 2018 Donald Trump a transmis la mai multe întâlniri private că ar vrea retragerea Statelor Unite din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Foşti şi actuali oficiali se tem că Donald Trump ar putea reveni la această ameninţare în contextul în care este nemulţumit că ţările aliate nu alocă fondurile cerute pentru apărarea comună.

În timpul summitului NATO din vara anului 2018, Donald Trump le-a spus membrilor echipei de securitate naţională că nu vede sensul existenţei Alianţei Nord-Atlantice. În acea perioadă, secretarul Apărării, James Mattis, şi consilierul pentru Securitate Naţională, John Bolton, au depus eforturi peentru a evita o astfel de situaţie, care ar conduce la reducerea semnificativă a influenţei Washingtonului în Europa şi ar consolida poziţia Rusiei, scrie Mediafax.

În momentul de faţă, intenţia exprimată de mai multe ori de Donald Trump privind retragerea din NATO generează noi temeri în rândul oficialilor americani, în contextul în care preşedintele SUA insistă pentru derularea în secret a întâlnirilor cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Decizia de retragere a Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică, înfiinţată în anul 1949, “ar fi unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pentru interesele SUA pe care un preşedinte american le-ar face”, afirmă Michèle A. Flournoy, fost subsecretar al Apărării în timpul Administraţiei Barack Obama. “Ar distruge eforturi depuse de multe administraţii americane, republicane şi democrate, timp de 70 de ani, pentru crearea a ceea ce probabil este cea mai puternică şi cea mai avantajoasă alianţă din istorie. Şi ar fi cel mai sălbatic succes la care ar putea visa Vladimir Putin”, a precizat Flournoy.

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri aliaţi din cadrul NATO pentru că nu alocă suficiente fonduri apărării comune.

PS : Daca unii sunt agasati de semnalele de alarma pe care le trag de mai bine de un an in legatura cu relatia Trump-Rusia si cu efectele catastrofale pentru NATO, iata opiniile unor publicatii extrem de respectabile – New York Times, CNN, MSNBC. Gandim la fel.

https://www.nytimes.com/2019/01/14/us/politics/nato-president-trump.html

CNN dezvaluie amplitudinea necunoscuta a relatiei Trump-Putin si ofera ca posibila explicatie a deciziilor extrem de controversate ale presedintelui american pe seama legaturilor ascunse cu Rusia :

Opinia MSNBC :

Hot this week

PNL a fost avertizat în 2024 de Preşedintele Parlamentului European că e ceva în neregulă pe TikTok

Doi lideri #PNL recunosc faptul că preşedintele Parlamentului European,...

Câteva amintiri la dispariţia lui Teoharie Coca Cozma

Dispariţia unei voci consacrate a transmisiilor sportive, Teoharie Coca-Cozma,...

Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem sănătoși la cap?

Moment antologic cu Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem...

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Purtătorul de cuvânt al NATO pleacă după doar 1 an

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Daklallah, pleacă din...

Topics

PNL a fost avertizat în 2024 de Preşedintele Parlamentului European că e ceva în neregulă pe TikTok

Doi lideri #PNL recunosc faptul că preşedintele Parlamentului European,...

Câteva amintiri la dispariţia lui Teoharie Coca Cozma

Dispariţia unei voci consacrate a transmisiilor sportive, Teoharie Coca-Cozma,...

Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem sănătoși la cap?

Moment antologic cu Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem...

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Purtătorul de cuvânt al NATO pleacă după doar 1 an

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Daklallah, pleacă din...

Trump schimbă Atlasul Mondial prin Ordin Executiv

Odată reinstalat la Casa Albă, Donald Trump va semna...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img