Home Articole “Multinaționalele, dacă se retrag din România, închidem lumina țării”

“Multinaționalele, dacă se retrag din România, închidem lumina țării”

11480
20

Mediul de afaceri românesc este bazat pe microîntreprinderi, iar dacă multinaționalele se retrag închidem lumina țării, a afirmat, joi, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, la cea de-a XXIV-a ediție a Topului Național al Firmelor.

“Primii 10 clasați în Top sunt 12.377 de companii, adică 1,9% din numărul total al societăților comerciale active la Registrul Comerțului. Este un paradox. Acești 1,9%, ca număr 12.377, au o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, 57% din cifra totală de afaceri a tuturor societăților care au depus bilanțul pentru anul 2016, deci 1,9% din numărul societăților active, este realizată numai de aceste 12.377 de societăți. Acest lucru spune foarte mult despre polarizarea economiei românești. Trebuie să ne pună pe gânduri. Avem un mediu de afaceri bazat foarte mult pe microîntreprinderi. Acestea au maximum câte 9 salariați. Este o realitate pe care am încercat să o supunem Guvernelor României, pentru că guvernanții trebuie să plece de la aceste adevăruri când trag concluzii și iau decizii”, a precizat Mihai Daraban.

Președintele CCIR a apreciat că din cauza informațiilor vehiculate în ultimele luni și concretizate “prin ordonanța de urgență de ieri, mediul de afaceri a făcut, în această perioadă, doar simulări”.

“Oamenii de afaceri doar simulează tot ce apare în spațiul public”, a punctat el.

Daraban a atras atenția că, pentru țările din afara UE, România reprezintă numai 15% din comerțul mondial, de aceea firmele românești trebuie să exporte mai mult spre state non-UE.

“Dar durata zborului este prea mare pentru frecvența cu care se schimbă Codul fiscal. Este incredibil ce se întâmplă! Mai mult de atât, am apelat la o analiză concretă a mediului de business. Sunt un susținător al capitalului autohton, dar cred că, la modul cel mai sincer, nu ne putem juca cu cuvinte. Nu putem blama multinaționalele. Multinaționalele, dacă se retrag din România, închidem lumina țării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe și impozite, nu cred că aceste multinaționale să se înscrie într-o escală a populismului”, a avertizat Mihai Daraban.

Șeful Camerei de Comerț și Industrie a României a făcut apel către guvernanți să înceteze cu atacurile la multinaționale și să se uite pe cifrele oficiale care arată care sunt exportatorii din România.

“O spun cu tristețe: deși avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristețe o spun că în primii 100 sunt doar șase firme românești. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului! Cred că lucrurile trebuie privite și prin prisma clasamentelor UE — ultimul loc la inovare-cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii și la digitalizarea administrativă”, a subliniat acesta.

CCIR a premiat 12.377 de companii clasate pe primele 10 locuri la nivel național în domeniul lor de activitate. Premiile de excelență au revenit, în acest an, companiilor Automobile Dacia SA pentru cea mai mare cifră de afaceri înregistrată în 2016, Aramis Invest SRL pentru cel mai mare volum la export în 2016, Hidroelectrica pentru cel mai mare profit, Dedeman SRL pentru cel mai mare angajator cu capital privat integral românesc, Băncii Transilvania pentru cea mai mare valoare tranzacționată la BVB, Conpet SA pentru cel mai mare randament al dividendului la BVB.

Pentru prima dată, CCIR a acordat premiul Meritul Comercial. Acesta a ajuns la președinții Camerelor de Comerț și Industrie din București, Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu-Mare, Teleorman, Tulcea, Vrancea.

Topul Național al Firmelor a premiat cele mai performante companii din șapte domenii de activitate — industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit și construcții.

Dintre cei 12.377 operatori economici din diferite sectoare de activitate aflați în Topul Național al Firmelor, peste 4.300 activează în industrie, peste 3.400 în servicii, circa 2.600 în comerț, 309 în turism, 462 în cercetare-dezvoltare și high-tech, 633 în domeniul agricultură, silvicultură și pescuit, iar 592 în construcții.

Cele 12.377 de companii premiate însumează doar 1,9% din totalul celor peste 661.000 de firme care au depus bilanțul contabil la organele fiscale. Firmele aflate în Top însumează o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro, un profit din exploatare de circa 12,5 miliarde euro și aproape 1,347 milioane de salariați.

Clasamentul este realizat pe baza unei metodologii complexe și unitare la nivel național, prevăzută de lege și implementată de fiecare Cameră la nivel de județ. Topul analizează indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

20 COMMENTS

  • Nu mai e in PSD din 2004. E independent cam cum e Grindeanu acum si se da dupa oricine e la putere de 12 ani.

 1. Ce ne spune acest domn? Să nu ne mai legăm de multinaționale că dacă se supără și pleacă (unde,nu ne mai spune) stingem lumina. Hai nu zău! Nimeni n-ar blama multinaționalele dacă ar fi corecte față de statul român și implicit față de români. Dar ele nu sunt corecte nici cu state mai cu ștaif! Personal, prefer să trăiesc mai sărăcăcios și demn decât în bunăstare și umil. Din punctul meu de vedere multinaționalele să se ducă învârtindu-se! Dar câinele nu pleacă de la măcelărie!

  • sunt curios ce telefon ai, o fi macar allview, sau e al unei multinationale ? tv ? masina, amcar dacia ? poti sa le dai peste nas multinationalelor necumparand produse, dar sunt sigur ca nu o faci, dar moama ce dispusi suntem sa traim mai saraci numai sa plece astea rele … muica ce de ipocriti …

   • Cam asa ne amenintam noi, la grupa mijlocie, cand ne certam : “vine trate-mi cu armata, si il bate pe frati-tu, care vine cu politia… ca are si tancuri”…
    Cat de repede se gasesc gusterii adecvati pentru momeala d-o arunca si unii, si ceilalti…
    Nu e, bre, cu plecare, si nici nu e cu ratoiala (in afara de premierul Terente, n-am vazut p-altu’ sa se incrunte spre banci… si ala e cam incruntat nativ, pare sa se fi nascut cu riduri ! E populism ieftin…). Hai sa fim rezonabili, multinationala in cauza, ca e din cash&carry, din petrol sau din industrie, face bani aici, nu sta de dragul Carpatilor. Si, daca ala incruntatu’ ar avea si ceva in intentie, atunci ar aplica aia cu “Dosarul preturilor de transfer” si pe seama astora de se lauda ca dau, poate descopera ca nu dau cat trebuie. C-asa, sa calaresti p-ala mic, nu e vreo mare filozofie.
    Apropo de niste cifre citite p-aici relativ la OMV, in care aia se laudau c-au si dat statului : parte din zecile alea de miliarde sunt stopaj la sursa, din salariile angajatilor (contributii sociale, impozit pe salarii); p-ala, deci, nu l-au dat ei, doar l-au stopat si virat. Si, la cum e impozitata munca vie p-acilisea, era de mentionat si asta : c-au dat si de la angajati, nu numai de la ei (de la anu’, banuiesc, vor avea aceeasi aritmetica sucita). Pentru mine, semnificativ e ce platesc cu titlu de impozit pe profit, ce redevente platesc; acolo se “fuseresc” treburile – in primul caz, prin preturile de transfer, in celalalt, prin “negocieri” aranjate. Chiar nu ma intereseaza ce dau in contul obligatiilor salariale (oricum, cei cu comercializarea cu amanuntul au media in 2016 de 220 de salariati, conform bilantului de pe mfinante; undeva sub o firma cu 2-3 milioane de euro cifra de afaceri).
    Apropo, cand s-a scos, la inceputul anului, “taxa pe stalp”, cu mentinerea pretului la pompa, inteleg ca cineva si-a pus taxa aia in profit; de la supermarketul de platea pentru parcare, pana la aia de “dau lumina” de s-o stinge, dupa plecarea lor, toti au mentinut preturile si tarifele. Pai !?

 2. NU pleaca nimeni. Au prea multe avantaje! au avut de la inceput. Sa lasam vaicareala. Sa-si plateasca tot aici, tot ce trebuie si e ok atunci.
  Da, saracii de ei, de aia toate supermarketurile sunt ca ciupercile la noi /MULTEEEEEE, fiindca le merge fffff bine de aia!

  Au ajuns stranii sa se mire cate supermarketuri sunt la un Buc. de 3.5 milioane. Hai serios, discutia e simpla, nu floricele si melodrama ca la Hollywood. Platiti corect AICI ceea ce trebuie platit!. Desigur, profitul atunci nu mai pleaca morman afara. Asta e! Vine si momentul adevarului. Romanii au trait 27 de ani mizerabil si e destul!, in schimb astia erau aproape ca in paradisul fiscal la noi.

 3. 😀 pe vremea comunismului se cantau ode tovarasului, tovarasei si Republicii Socialiste;
  in vremea postcomunismului se canta ode americanilor (de dimineata pana seara), se canta ode multinationalelor si “eroinei”.
  Propagandisti, din toate tarile uniti-va!
  Se schimba regimul, se schimba discursul si cui sunt adresate odele.
  Asa iti poti da seama cine sunt stapanii si cine dicteaza.
  😀 Fabulos

 4. Lista celor 20 mari datornici, care sunt de stat — care e solutia? Nu se poate renunta la carbune, si nu se poate renunta la transportul public in judetul Iasi sau la centrala nucleara. E firesc ca noi toti ca societate sa vrem sa tinem aceste activitati in viata, dupa o reorganizare interna.

  Aceste companii isi platesc INSA intai capusele private, carora le-au externalizat unele functii, si nu platesc intai contributiile. Atatea studii de “fezabilitate” si “analize financiare” facute pe banii statului pt.companiile de stat, au fost platite intai si n-au mai ramas bani de contributii sociale. Cine detine aceste capuse private?

  Ajungem din nou la acea patura intelectuala din Romania care are “acces” la tzatza statului, patura tradatoare si care isi trage in piept poporul. Poveste de 200 de ani, cu beizadeaua boierimii intelectuale tinuta la Paris cu banii de pe recoltele muncite de taranii desculti Romania.

  Intelectualul roman imburghezit este un tradator — cel privatizat pe spinarea statului –, care acum ne spune ca el, privatul, si-a platit contributiile.

 5. Imi place Radu ca in emisiunea ta inviti oameni de la care ai ce invata ,informeaza corect si daca unii vor sa politizeze informatia ,s-o denatureze ,sa manipuleze ,tu -i opresti .Este nemaipomenit ca spectator tv sa stii ca la un post sau la o emisiune informatiile sunt corecte .Te felicit.Revin la subiectul postarii tale ,eu as avea cateva intrebari ptr. acest domn care ar trebui sa plece din functie dupa declaratiile facute .1- de ce au ajuns in puscarii intreprinzatorii romani ca firmele straine sa nu aiba concurenta?
  2-de ce nu are curaj si sa spuna ca f. multe firme straine isi externalizeaza profitul fara sa plateasca impozit la statul roman ,{chiar daca-si platesc obligatiile ptr. salariati ,raman cu profituri f. mari}
  3-de ce ne spune sa stam ghiocel in fata celor ce ne fura si cand apare aceasta lege care mai reglemenreaza ceva in haosul financiar ne pune palma la gura ?Parca ar fi frate cu Codruta……sau mana-n mana cu statul paralel .

 6. Mda! Se stinge lumina doar la guvern si in paradis. Babuta evazionista cu usturoi, patrunjel si oua tot de lumina lui Dumnezeu beneficiaza. Asa o sa scape si de amenda agentilor de mediu care o vaneaza ca pe ursuleti( cand arunca laturile in curte) Pe intuneric o sa avem ocazia sa vedem si luminita de la capatul tunelului lui Ciorbea pe traseul Bucuresti -Manhattan. Guvernul o sa emigreze si el _vai ce ne facem fara ei? cine ne mai chinuie,cine isi mai bate joc de noi ? Ce o sa facem cu o asa crestere economica? Cine o sa sa ne mai fure profitul? Isarescu o sa se pensioneze ugent de cat o sa aiba de muncit la redresarea euro Vai ! Vai! Erau unii care se jurau ca daca nu le ies jocurile pleaca in Congo. Na ca a venit Congo peste ei! Mai draga!

 7. Afirmatia din titlu e o mare prostie! Nu pleaca niciun ciine din fata macelariei. Multinationalele lucreaza dupa regulile economiei de piata si se vor adapta rapid si surprinzator de usor noilor reguli, pentru ca in Romania oricum fac un profit frumos. Ca va fi un pic diminuat, chiar nu conteaza. Iar declaratia acestui daraban ne arata doar cu cine tine!

 8. Nu vor pleca ca romanii muncesc pe bani putini .In alta ordine de idei , tot ce-mi doresc eu de la multinationale e sa si plateasca taxele si sa nu se amestece in politica interna de la noi….

  • Multinationalele platesc taxe foarte mari sustinand economia roamneasca, in schimb firmele de stat conduse tot de pesedisti nu platesc taxele la stat reiese din topul datornicilor la stat…deci sa nu le dai in cap la astia care alunga companiile din tara?

   • Auzi ?! Parca n-ai stii, firmele de stat sunt conduse prin rotatie de cei care sunt la guvernare. Ai dreptate, acum acestea sunt conduse in majoritate de psd-isti, ca ei sunt la carmuire.

 9. Sa crezi că te poți lupta cu niste giganți care au cifre de afaceri anuale mai mari decât pibul României înseamnă că ori ești prost ori ești prost.Plus că România că țara contribuie cu maxim 2% la cifra de afaceri a multinaționalelor care sant la noi in tara iar din top 100 maxim 30 de multinaționale au fost interesate de Romania iar majoritatea sant axate pe auto și lanțuri de magazine deci produse cu valoare adăugată mica ,multa mâncare si ceva mașini cam aici ne învârtim .Mai pe scurt vai de mama noastră avem salariu mediu 500 euro,pensia medie vreo 200 de euro și mai nou ne luptăm și cu multinaționalele care ne țin în viața economia asta de rahat.

 10. Pana la lauda de sine (gen OMV si Kaufland), pana la plangaciosii de doru’ multinationalei, mai utile ar fi niste statistici de la fisc.
  De exemplu, as fi interesat sa stiu cat a atras fiscul in actiunile cu dosar de preturi de transfer, si de la cine (cativa, macar, “fruntasii” ar trebui mediatizati). As fi interesat sa vad impactul abrogarii “taxei de stalp” pentru multinationalele alea, ca preturi in scadere n-am vazut.
  Pentru fisc, asta ar fi doar aritmetica simpla (adunari); pentru mine, ar fi argumente, nu vorbe gen Poiana lui Iocan…
  Daca dl. Tudor ar avea o astfel de emisiune, in care cei abilitati sa ne dea niste cifre cu semnificatie, as inregistra emisiunea, sa o analizez in tihna. Cand aduce, insa, tot felul de habarnisti care isi dau cu parerea, care se cearta acum, ca sa se impace apoi, chiar ca evit sa pierd timpul : nu vreau sa ma “informeze” unu-altu’, prefer sa citesc Codul Fiscal…
  C-asa, am tot auzit ca avem crestere pe consum…dar vad si ca marja intre dobanda la credit (peste 6 %) si cea la depozite (dub 1 %) e, pentru banci, paradisul pe pamant ! P-aia trebuia sa puncteze incruntatu’ din Victoriei, nu pe comisioanele de i le-au luat aia; ca nu comisioanele invioreaza economia (alea sunt pentru un serviciu, nu-ti convine, tii banii in gradina, ca Avarul lui Moliere), ci creditul, ala misca lucrurile. Aaa, cand statul e principalul creditor, dar nu pentru investitii, ci pentru supravietuire de azi pe maine, atunci se schimba problema : ne trimite si urmasu’ lui Terente dupa fenta; si, vad, multi se duc nestiutori, sar ca stiuca la lingurica !

 11. Si acest domn face apologia multinationalelor, ca si cum nu ar intelege, greu de crezut prin prisma activitatii sale, ca acestea declarand profit zero, nu achita impozitul pe profit. Oare chiar toti om fi fraieri ?!

  • Însuși excelența sa guvernatorul Mugur Isărescu a explicat foarte clar: băncile n-au plătit impozit pe profit pentru că n-au avut profit. Cine ești tu să contrazici ditamai guvernatorul?

 12. Iar OECD-ul care zice ca multinationalele pagubesc bugetele nationale cam cu 200-250 de miliarde de coco anual o fi plina de pesedisti…

Leave a Reply