Nu i-au placut niciodata aniversarile.

Nici evenimentele mondene.

Nu-i place sa-i spuna lumea La multi ani.

Nu-i plac decat elogiile profesionale binemeritate. Cele personale, nici gand.

Din mai 1992 de cand am inceput jurnalismul alaturi de el, m-a sanctionat si m-a premiat. M-a promovat si m-a tinut din scurt cu 12-14 ore de munca pe zi la 22-23-…27 de ani.

E ciufut, genial, tolerant si iertator, extrem de pretentios. Si peste toate astea, obsedat de munca. E un workahoolic prin definitie.

Are vesnic 3-4 manuscrise de carti, editoriale, ganduri. Produce singur cat o editura.

Cand era director al Evenimentului zilei, radeam de el ca venea mereu manjit de cerneala pe degete. Avea vreo 20 de pixuri si stilouri permanent pe birou, pe care le folosea pana cand isi dadeau duhul in mana lui.

A citit si scris milioane de pagini, fara exagerare. Numai cate editoriale scrise, rescrise, aruncate, rearanjate am vazut eu. Cate carti, cate manuscrise ingrijite, subliniate. Ce biblioteca.

Putea sa devina foarte enervant cand dorea, dar cand in 5 ani iti trec prin redactie 1000 de oameni, nimic nu mai e de comentat.

Nu stiu daca mai are acasa celebra colectie de ceasuri (si brichete). Cand porneau la fix vreo 30 de ceasuri sa sune, unele tip tigaie vietnameza altele intepatoare ca o sabie englezeasca, iti venea sa fugi unde vedeai cu ochii.

S-a retras de vreo 20 de ori la biblioteca in viata lui, enervandu-i pe cei care nu-si imaginau cariera de jurnalist fara el, conducatorul de presa.

E unul din putinii care a reusit in presa scrisa, in televiziune si acum pe net.

Obsedat de exclusivitati jurnalistice, de ideea prioritatii si a performantei profesionale, el mi-a injectat acest microb al presei de performanta. Sper ca nu l-am dezamagit. Am avut convergente si divergente de opinii de-a lungul timpului. Dar nu i-am putut niciodata reprosa Maestrului celebrele suceli. Asa este el, dintotdeauna. Starneste controverse, fiind insa imposibil sa-l ignori. Ma bucur foarte mult cand il vad revenit in acelasi studio de televiziune din care-mi fac si eu emisiunea. E un sentiment de mare implinire profesionala, mi-am dorit sa ajung sa-i confirm asteptarile.

Jurnalistul, scriitorul si ganditorul Ion Cristoiu implineste azi 70 de ani.

Multumesc, Maestre !

 

8 COMMENTS

 1. Sa-i fie de bine!Am sa bag la cuptor un stra stra stra stra pui din gaina care i-a “nascut”!Sanatate si la multe scrieri!

 2. Foarte interesant elogiul Dvs, mai ales pentru cei care l-au cunoscut pe Ion Cristoiu in tinerețea lui revoluționara dinaintea revoluției din Decembrie 89. Omul e , intr-adevăr, un buchet de contradicții legat cu o “constantă”: independenta absolută in gândire pe care si-o apără cu strășnicie pe deasupra permițându-si s-o apere in numele tuturor celor care gândesc (ceea ce, desigur, poate fi luat drept maxima aroganta). Prezenta lui la conducerea revistei Teatru, de pildă, a produs adevărate răsturnări in critica de specialitate ca sa nu mai vorbim de ierarhii si clisee artistice demolate cu ocazia jurizării la festivaluri si concursuri (singurul premiu acordat mie, la Brăila, in 1989, pentru spectacol politic original, s-a datorat luptei lui Ion Cristoiu cu “floarea” criticii romanești încremenită in favoritism), si a favorizat ascensiunea noii generații de teoreticieni ai spectacolului , școlită, mai departe, de el însuși la noile ziare pe care le-a fondat/condus. Scoală din care provin, de exemplu, Corina Suteu—personaj asociat acum, din nefericire, cu “avangarda” de tip poneiul roz si cu rateurile guvernului “meu”— si Felicia Mihali, o minunata scriitoare stabilită in Canada, a carei “experiența Cristoiu-EVZ”e magistral înfățișată in romanul (scris in limba romana) Intitulat: “Eu, Luca si chinezul”. Mulțumesc pentru ocazia de a-mi aminti toate astea!

 3. Nici acum nu mi-a trecut greata care mi-a venit cand l-am vazut pe Cristoiu promovand-o pe Elena Basescu pentru alegerile europarlamentare.

  Dupa o emisiune in care practic baseasca n-a reusit sa lege doua vorbe, Cristoiu a concluzionat “pe mine m-a convins”…

 4. Un frumos omagiu adus d-lui Ion Cristoiu, stimate d-le Radu Tudor! Alaturi de Cornel Nistorescu il consider pe Ion Cristoiu un mare gazetar…. De fapt Ion Cristoiu a si marturisit astazi ca Cornel Nistorescu i-a fost cel mai bun elev…

  „Eu am lucrat doar cu oameni fascinați de presă. Oriunde aș fi, accesez știrile. Ziaristul e ziarist”,

  Poate fi iubit, poate fi urit, detestat de unii, dar dupa cum bine spuneti, nu poate fi ignorat! A fost martor al istoriei gazetaresti vreme de 50 de ani…

  LA MULȚI ANI, MAESTRE!

  https://www.mediafax.ro/social/exclusiv-interviu-ion-cristoiu-fata-in-fata-cu-adrian-sarbu-n-o-sa-mai-traiti-in-veci-ce-am-trait-noi-adrian-sarbu-pentru-mine-cristoiu-e-acel-chinez-din-fata-tancurilor-17659032

 5. Imi pare rau de dumneavoastra, dar eu consider ca nu pupi acolo unde ai scuipat. Dupa ce l-ati facut cu apa si otet (aici ma refer la Antena 3 in epoca Basescu), acum il laudati. Sa va fie rusine! Credeam ca aveti coloana vertebrala. Se pare ca nu e cazul. Oricum, cu toate acestea, sunteti singurul pe care il respect din trustul Intact (din pacate Dana Grecu nu mai e).

 6. Este o personalitate de mare anvergura, pretuit, hulit de altii, un maestru al jurnalisticii cu bunele si relele sale.
  La Multi Ani, sa ne traiti cu sanatate !

Leave a Reply