Alina Mungiu-Pippidi scrie un mesaj pe adresa primului ministru Dacian Ciolos pe site-ul Romania curata, afirmand clar ca la Sectorul 1, alegerile au fost masluite.

 

—————————————–

Stimate domnule Prim Ministru/ Dragă Dacian,

La ora la care scriu aceste rânduri, rezultatele finale ale alegerilor locale 2016, prezentate oficial de BEC pe site-ul său, arată că buletinele de vot nu ies la socoteală. Asta după câteva zile în care totalurile în Excel ale buletinelor de vot primite la secţii nu era egal cu suma voturilor valabil exprimate de cetăţeni, a voturilor anulate şi a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite la alegeri, cu rezultatul unei diferențe enorme (un sfert de milion de voturi), dintre care multe în Sectorul 1 al Capitalei. Diferenţele din Excel, unde trebuiau să se adune automat ceea ce introduceau operatorii cu faimoasele tablete de la secția de votare au dispărut între timp: acuma avem totaluri ajustate cu mâna, urmând unui articol în ziarul Gândul. Problema mai mare este cu voturile, care nu pot fi aranjate la fel de ușor, dovadă că vreo 25.000 au făcut picioare. Nici asta nu ar fi cine știe ce, dacă astea nu ar fi primele alegeri cu evidența votanților digitalizată, unde ni s-a promis solemn că asemenea nereguli sau fraude, altfel uzuale, nu mai pot avea loc. ”Haideți cu toții să demonstrăm cetățenilor că votul lor este doar al lor și că alegerile din România reflectă voința lor și profesionalismul dumneavoastră”, scria, într-o frumoasă scrisoare deschisă adresată operatorilor de calculator din secția de votare, Ana Maria Pătru, Președintele Autorității Electorale Permanente.

Dar demonstrația a eșuat. Fiind un om de știință, nu cred în coincidențe, și când văd cum în circumscripțiile din Sectorul 1, unde s-au anulat voturi, numărul de voturi anulate este asociat semnificativ cu succesul dlui Tudorache, asta poate însemna un singur lucru, ca și la alegerile din Teleorman turul unu la prezidențiale, sau ca în 2004 unde asocierea era între succesul PSD și numărul votanților pe liste speciale[1]. Clotilde Armand a fost furată, domnule prim ministru, și odată cu ea toți votanții din Sectorul 1 și toți cei care au crezut în politica ”altfel”, luându-se după mine și după dvs.

Pot să vă întreb, domnule prim ministru, cum se poate justifica în Franța, unde vă garantez că presa va scrie, cum de locuitorii Sectorului 1 s-au dus la culcare în noaptea alegerilor cu primăriță franțuzoaică, pentru a se trezi a doua dimineață cu primar autohton? Într-o demonstrație de forță a presei, care e mereu cu două zile înaintea BEC în a găsi brambureala (ca să fiu amabilă) din sistemul de monitorizare și contorizare a voturilor, ba chiar și din voturile fizice, cum puteți explica de ce BEC respinge cererile de renumărare în Sectorul 1 și nu cheamă imediat un audit independent al întregului sistem (ODHR, IDEA, CoE și multe alte organizații internaționale oficiale ar fi perfect capabile să facă o misiune rapidă).  Cum putem explica faptul că tinerii, care v-au adus pe dvs la guvernare, nu mai au curaj să iasă în stradă, deoarece au fost copleșiți de amenzi inclusiv atunci când au vorbit cu dvs la schimbarea ministrului Culturii (au plătit scump onoarea, fiecare amendă e mai mare decât câștigă ei într-o lună), sau pur și simplu au comemorat, ca pe 6 mai, victimele accidentului din clubul Colectiv, doar pentru a primi ulterior o amendă? Cum putem explica de ce apelurile către ministrul Tobă ale mai multor ONG-uri prestigioase au rămas fără răspuns, și de ce mai este chestorul Tobă ministru, când nu e nevoie de nici o comisie pentru a arăta impostura examenului său de doctorat (Apud Joseph Stiglitz)?

Stimate domnule prim ministru,

Eu am fost și rămân convinsă de bunele dvs intenții, concretizate, printre altele, în faptul că membrii guvernului au semnat declarația de integritate (cel puțin, membrii inițiali ai guvernului, de la instalare încoace nu am mai primit nimic). Valoarea declarației s-a văzut în cazul Marian Munteanu, când a acționat ca un turnesol al faptului că respectivul candidat avea relații obscure cu cel puțin  un fost serviciu secret. Dar obiectivele noastre comune se îndepărtează pe zi ce trece mai mult. Mai întâi, a trebuit să renunțați la tot pachetul politic din programul dvs de guvernare, și nu o dată, de două ori, deși alegerile în două tururi și eliminarea pragului la consilii erau deziderate importante ale manifestanților de la Colectiv. Am explicat tuturor atunci că nu a fost vina dvs, nu ați putut mai mult, nu ar fi trecut guvernul. Pe urmă, cum e cu putință ca jandarmeria să se poarte iarăși ca înainte de Colectiv. Ce mă sfătuiți să fac? O colectă publică să plătesc toate amenzile? Avocați pentru a ataca fiecare din ele la tribunal? Chiar vi se pare normal ca unii să plătească pentru civismul lor în a ataca probleme create chiar de guvern, ca neorganizarea corespunzătoare a  alegerilor? Știu că sunteți ocupat și în Franța, dar nici noi nu stăm prea bine. Nu e normal ca în misiune ONU în Mexic eu să îmi sun avocații să se pregătească de luptă pentru ca să apere democrația în țara mea de baștină presupusă democratică. Iar hipsterii care au ieșit sâmbătă să protesteze aveau sigur și ei lucruri mai bune de făcut, fiind de meserie lectori, doctori sau filosofi academicieni. Nu mai vorbesc de oamenii care cu devotament au fost voluntari observatori în alegeri.

Dacă la lista asta de nerealizări se adaugă și alegerile locale, nu doar cu obișnuita rată de fraudă, ci și cu neinvestigarea ei, putem spune, fără greș, că toate obiectivele care meritau să avem un guvern tehnocratic, independent și obiectiv până la alegeri au fost ratate. Pentru că nu există nimic mai important, celelalte activități ale dvs fiind numai proiecte care urmează a fi implementate după noiembrie, decât cine câștigă alegerile. Iar dacă alegerile nu selectează oamenii care trebuie, printr-un complex de manipulări ale legii sau prin furt atunci toate eforturile dvs bine intenționate au fost zadarnice și ați contribuit la încă o țeapă dată publicului cu conștiință civică, din care nu avem un surplus. Nu uitați că precedentele două guvernări tehnocratice au adus încă un mandat Iliescu, deci au dat de fapt țara înapoi. Nu îi ascultați pe cei care vă spun că nu contează, că oricum depinde numai de dvs să rămâneți în fruntea guvernului, ci acționați așa cum ar trebui, adică obiectiv și dezinteresat. Nu puteți permite furtul la vedere, și nici neprofesionalismul. Nu ați putut să ne dați un ministru de Interne de calitate, acționați peste ministrul de Interne și redați încrederea în mecanismele democratice, domnule prim ministru, sau vă veți confrunta cu o implozie socială și morală fără precedent.

32 COMMENTS

 1. Dupa capul lui Pippidi ar trebui sa repetam alegerile pana ies ai lor.
  Obraznica ce face ameninta Premierul cu ce vor spune cei din Franta ? Dupa cate stiu scrutinul s-a desfasurat in Romania.

  • Oamenii nu s-au dus la culcare cu primarita de import ci sondajele Exipol au prognozat asa Ori nu intotdeauna sondajele se confirma in realitate Au fost nenumarate cazuri A reclama incorectitudinea alegerilor pt ca oamenii nu au respectat prognoza sondajelor este o nerusinare si o obraznicie de cotropitor. NU v-a iesit jocul murdar. Mars din tara sorosistilor.

  • Specia basist-ongista
   Astia sunt groaznici, nu accepta sa piarda nu accepta sa nu fie la putere sunt in stare de orice.
   1. PSD a luat TOT Bucurestiul madame ca urmare a refuzului de a mai inghiti PROPAGANDA mincinoasa a DNA a serviciilor si a altor entitati ticaloase.
   2. Nu se renumara vourile pe niste fantezii ci pe niste sesizari concrete s-au semnat procesele verbale nu s-a contestat nimic atunci creadeati ca va pun securistii voturile in sac.

 2. Dar cand oamenii s-au dus la culcare cu Geoana prostanacul – “Nici noi nu mai stim cati suntem!” (SIE), si a doua zi s-au trezit din nou pe cap cu Chioru’ castigator, de aia de ce nu zice? Doar pentru ca e o basista ordinara nesimtita care practica dubla masura si care nu stie ce e aia dreptatea, echilibrul si democratia?

 3. Toti acesti derbedei carora chipurile le-ar fi venit lor ideea cum ca ei vor altfel, sunt de fapt doar niste basisti ordinari nostalgici ramasi fara directie pentru ca idolului lor i-au expirat mandatele si s-a dus direct la tomberonul istoriei, acolo unde de fapt ii si era locul.

  P.S. Bai nene, asta sa se invete sa respecte dracului institutiile statului si legile din Romania, ca de cand cu democratia din tara noastra foarte multi romani confunda democratia cu ghelbaneala sau neamprostia. Sa invete sa respecte dracului institutiile si legile din Romania, ca daca te duci in tarile civilizate unul dintre primele lucruri pe care le observi e ca aia nu comenteaza legile, regulile si deciziile institutionale.

 4. Daca e sa o luam cu “ne-am culcat cu X in functie si ne-am trezit cu Y”, sa ne aducem aminte de alegerile prezidentiale din 2004, cand exit poll-urile il aratau castigator pe Geoana si ne-am trezit a doua zi cu Basescu. Atunci n-a fost scandalos, nu? Atunci a facut toata lumea misto de Geoana, ca uite ce prost e.

 5. “Iar dacă alegerile nu selectează oamenii care trebuie, printr-un complex de manipulări ale legii sau prin furt atunci toate eforturile dvs bine intenționate au fost zadarnice…”CE O VREA SA SPUNA CU ASTA, ASA CA OM DE STIINTA CARE NU CREDE IN COINCIDENTE? NU SE PRICEPE SA FORMULEZE NICI MACAR O FRAZA SAU GURA PACATOSULUI ADEVAR GRAIESTE?

 6. A facut rost de o sinecura ONU…iar delirul academic il pun pe seama caldurii de pe plaja insorita din Mexic.

 7. Cine fura la urne o va face si in mandat doar n-a furat la vot ca sa fie cinstit dupa aia.

 8. un citat, ce-i drept amplu, insa la subiect:
  “Pare că asistăm cu gura căscată la cronica unei manipulări anunțate. Entitatea malefica ce decide, de o bună bucată de vreme, agenda în Romania, și-a diversificat acțiunile, într-o manieră diabolică. Discreditarea noului PNL, struțo-cămila unsuroasă, duhnind a smârcuri băsiste, a fost doar debutul unui film horror de serie B. Mai întâi au dirijat desemnarea succesivă a patru candidați la primăria capitalei, apoi pe primii trei i-au canibalizat la iuțeală, cu contribuția neobosită a odiosului binom și a așa-zisei societăți civile. În acest timp, electoratul urmărea siderat și scârbit ceeace se petrecea sub ochii lui. După care, au scos-o din pălărie pe “Albă ca Zapada”, Uniunea Salvați Romînia, noul FSN pe invers, formațiunea soroșistă fiind anunțată, încă de mai an, de bizarul țuțăr Lazaroiu, drept polarizatoare a speranțelor națiunii și plasarea ei pe locul doi, la capitală (care, n-așa, va da tonul la parlamentarele din toamnă!). Apoi, cu precizie de ceasornic, a fost detonat scandalul cu voturile încurcate la numărare, la sectorul unu. În acest punct al filmului horror, cu tristețe, am remarcat și apariția, absolut dubioasă, a lui Mihai Gâdea, care a popularizat sârguincios imaginea “Chivuței din Chaillot”, o figură absolut sinistră, un fel marghioală isterică de Ferentari, ce ni se bagă pe gât pe post de surogat al baronului Hausmann (?!?). Scandalul ia amploare, mahalagioaica se retrage strategic la Paris, profitând EURO 2016, ca să-și pună fustele-n cap și să inflameze presa franceză și mondială: iată, lumeeee, ce fac penalii pesediști în Românika, iată oameni buni cum fură ticăloșii alegerile, în ciuda mobilizării de excepție a forțelor de ordine, în pofida veghei neobosite a sereiului, hoții vânduți lui Putin, cu tupeul lor monstruos, măsluiesc rezultatele alegerilor pe sub masă, mai ceva ca la alba-neagra! Fiindcă ăsta era și scopul acestui scenariu de groază: diabolizarea PSD-ului, țintuirea roșiilor la stâlpul infamiei. Acești “netrebnici”, care au avut obrăznicia de a mări pensii și salarii, îndulcind soarta sclavilor, nu trebuie, sub nici o formă, să câștige parlamentarele de la toamnă!!! Aceasta e miza supremă a jocului. Fiindcă Parlamentul și Guvernul ce vor rezulta din aceste alegeri, vor desemna pe cei ce vor prelua președinția rotațională a Comisiei Europene, în 2019! Fiindcă acum vor fi bătute în cuie lanțurile cu care vor fi priponiți nefericiții bipezi trăitori în această țară, ajunsă o tristă și ponosită colonie aflată la periferia Europei! Iar noi stăm și ne uităm muți de uimire, paralizați, ca și cum am asista la un trend vijelios care vine uruind din adâncuri, precum un cutremur de grad șapte, uluitor și mântuitor!…Vine mesia Nicușor să pună ordine în “Grădina Carpaților”! Iar noi urmărim înmărmuriți evoluția sinistră a guvernului “tehnocraților”, care trebuie să fie un exemplu, desigur, pentru cei ce vor veni la toamnă! Așa trebuie acționat, fără milă, scrâșnesc din fălci, încruntați, jupânii europeni! Cu zero fonduri europene atrase, cu zero realizări, cu distrugerea definitivă a sistemului sanitar etatizat, cu feroce măsuri represive, care să consacre binomul drept vătaf absolut și nemilos și să consolideze sistemul stalinist pe invers, în colonia penitenciară a canceroșilor roșii! Daaaa!… Veți vedea, în curând, care a fost sensul și finalitatea tuturor manevrelor oculte ale acestui hidos scenariu! Credeați că “înroșirea” hărții capitalei e rezultatul “dezmeticirii” electoratului, atîta vreme prostit de balivernele impostorilor din subordinea Codruței? Nici vorbă! Bătaia e mai lungă. Toată prostimea, nu doar vestiții “tineri frumoși și liberi”, cu creierul decolorat de la atâta spălat, trebuie să se convingă de ce “penalii roșii” nu trebuie aleși, sub nici o formă, in Parlament!!! Veți vedea că nemerniciile menite să zugrăvească pesedeul în negru vor continua, în ritm accelerat, toată vara. Iar noi, simpli martori placizi, goliți de gânduri, vom fi obligați să privim, cu adâncă tristețe, la procesul prin care, România, trântită jalnic pe spate, în colbul marginal al mahalalei Balcanilor, va fi siluită, batjocorita și umilită de securismul biruitor, sub privirea admirativă și hulpavă a stăpânilor europeni. Despre asta e vorba.”

 9. Daca cineva se mai indoieste ca USB e produs doar ca sa creasca procentu noului ‘ PDL…La capitala au facut alianta cu PNL .PMP…

 10. Deci Iezista pizza da hut,shit,poti sa i spargi un bustean in cap,e piramidaldar printesa pli nu poa sa sugrume cu lantu asa monstrozitate!e piramidala! Nu poa sa fie spanzurata!pe timpul inchizitiei asta scapa la 3 incercari.alien si pe planeta noastra.din rasa hututilor.basinosi.madam crocodil armanddasante nu fura cu bechtel.tre sa regandim treaba,sa renumeram bistariii.

 11. Mugiu pipp jaba da shit,televiziuni basite,ziare basite,site basite,imbecilitati,scarnavii basite,.cristoiu,ulea,sulea,capete de porci etc..o propaganda basita ce nici ceasca n avea!te doare pla!beshescu…ministru primar,prezident.,fost actual viitor megazeu jucator,cel mai bogat om de pe planeta…..ce dracu e cu tara asta frate?

 12. vai de noi se oftica frantuzii si se pun pe intrebari? cred ca asa s-au intrebat si dupa ce un candidat, geoana, s-a culcat presedinte si dimineata s-a trezit pe locul 2 pentru ca ce sa vezi, exit poolul nu e totuna cu numararea finala a voturilor mai ales cand esti in marja de eroare. sau poate ca frantuzii nu se vor intreba deoarece madam pippi..di nu a facut acelasi comentariu si atunci cand in joc era soarta idolului ei baseala. poate ca frantuzii cred ca o “democrata” fina ca aceasta clotilde nu e de nasul “tiganilor” de romani. sa nu ne facem ca uitam ca francezii sunt cei care ne jignesc cel mai crunt dintre toti, din tigani si cersetori nu ne mai scot. apoi daca si tata asta parca scolita in ograda lui vanghelie ne umple de democratie atunci sa luam exemplul frantujilor si sa-l vedem si pe baseala urmand calea lui sarkozy , mitterand sau chirac. in rest vad ca se prefigureaza marea unire usb-basistopenelisti pentru, ca sa citez din alinutza kilowatt mult iertata deocamdata de dna, opozitie, opozitie, opozitie. si ce sa vezi, pleava basisto-penelista nu se da plecata din pg facand ultimele furtisaguri, ultimele numiri in functie si incercand sa-si ascunda jecmaneala.

 13. Domnule Radu Tudor , te rog să constați că în toată treaba cu terorismul internațional , chiar înainte de terorism , politicieni americani și doar americani discutau deschis despre reducerea populației cum ar fi nesusținabilă.N-am auzit vreun om politic rus să spună că trebuie redusă populația planetei
  Terorismul e pur și simplu unealta prin care visul politicienilor americani care doreau reducerea populației planetei se adeverește.Altfel nu-mi explic cum un om periculos , sub supravegherea serviciilor de informații a reușit să aplice un atac terorist

 14. O sa ajungem sa ne manjim in rosu galben sau verde, iar dupa aceea..cineva,nu stiu cine, ne va da dreptate/ salarii/justitie/ educatie/ sanatate in functie de culoare, mai mult sau mai putin. Corul bocitoarelor necajite si amarate iasa din nou la atac.
  Sa plece la racoare toti hotii si coruptii DOVEDITI, din toate partidele, si sa ii urmeze si Klaus, acest presedinte profesor doctor docent in tranzactii imobiliare.

 15. Madam pipidipi l a facut pe base presedinte, acum ne pune poamele astea pe cap. L a terfelit si pe Munteanu c a fost turnator la secu, fqce orice madam pentru putere. Bine ca l au terfelit pe Munteanu televiziunile ca eu m am lamurit ca omul e de caracter.

 16. Clotilde Armand a avut reprezentanți din USB în secțiile de votare. Numai că aceștia au chiulit scolareste ducându-se la concert. După aceea, adică după ce au pierdut, au început să strige ca au fost furați fiindcă socoteala de acasă ( adică din sondaje ) nu s-a potrivit cu cea din târg ( a adică cea rezultată din vot ). Asta da nou mod de a face politică…

 17. aflu vesti: hipsterii civici au luat amenzi de la Ciolos “cel bun” – prin comparatie cu Ponta “cel rau” care nu i-a amendat.
  Uneori istoria e hazoasa, ea numai de suficient de multi prosti are nevoie iar materia asta prima e nesfirsita in tara Alinutei; Alinuta care, chiar si din Mexic, are grija de fragila democratura bastinasa… deci, “Alinuta Presedinte!”

 18. Moaaaamaa, cata scrisoarea !?!! Pe masura autoarei : mare, si slinoasa !
  Recunosc, la al treilea paragraf m-am plictisit, si l-am trecut la “pe diagonala”. Citind asa, am dat d-aia cu “pipidi e om de stiinta”!!! Sigur !? Ca eu a vazut ca e politolog… cum ar veni, sta pe margine si comenteaza… inteleg c-asta e “om de stiinta”, asa cum e Cruduzta artista:)))
  Pe d-alta parte, la aia cu “noaptea primarita, dimineata nu” seamana la egal cu ce-a patit Geoana in 2009… p-aia cum’or fi comentat-o francezii (coroborata cu votu’ la 3 secunde, intamplat chiar la ei, in capitala culturala europeana !)…la aia, banuiesc, nu conta, ca Geoana era pesedist, nu !?
  Cat de prost sa fii s-o “frecventezi” pe “matroana” in cauza (in cuget si idei, frecventarea !)…
  Vad ca postarile cu dumneaei fac audienta p-aci… da’ si la desene animate se uita lumea, nu numai la CNN ! Nu ma mira, ba chiar, recunosc, si pe mine ma intriga ce mai spune “coana Chiritza”… da’ dupa ce vad ce-a mai grait distinsa pe gura, ies repede, sa nu ma molipsesc de bassism.
  La d-na in cauza merge la fix bancu’ cu betivu’ : eu din betie ma trezesc, da’ asta tot urata ramane ! (si nu ma refer doar la “colaceii” de-i ascunde cu pulovere pe gat, uratenia poate fi si morala, prin ticalosia d-o manifesta; ca noi, astia, mai batranii, o stim pe “distinsa” de prin anii “90, cand anal-iza vremurile d-atunci; cei mici, insa, risca sa vada in ea vreo “budha” contemporana – ca e mai plinuta, n-are cum sa fie “mesia”)

Leave a Reply