În conferințele de presă organizate la Cartierul General al NATO cu ocazia celebrării a 75 de ani de la crearea Alianței Nord Atlantice, Secretarul General Jens Stoltenberg a declarat :

Acesta este un moment critic.
Poporul Ucrainei continuă să-și apere țara cu pricepere și curaj.
Ucrainenii au demonstrat – de nenumărate ori – că sunt capabili.
Ucraina a recucerit jumătate din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat inițial.
În Marea Neagră, Ucraina a respins flota rusă, permițând exportul în continuare de cereale pe piețele mondiale.
Ucrainenilor nu le lipsește curajul, ci muniția.
Există diferite moduri de a ne asigura că sprijinul nostru pentru Ucraina depinde mai puțin de ofertele voluntare pe termen scurt și mai mult de angajamentele NATO pe termen lung și că avem o organizație mai puternică care creează un cadru mai solid pentru sprijinul nostru.
Și aceasta include asistență în materie de securitate, dar și pregătire și finanțare.
Deci, da, suntem în dialog cu Ucraina pe această temă, deoarece acesta este de fapt ceva ce ar trebui să facem împreună. Contează pentru securitatea Ucrainei, contează pentru securitatea noastră.
Sprijinul economic acordat Ucrainei nu este un gest de caritate, este o investiție în propria noastră securitate.
Prin alocarea unui procent din bugetele noastre de apărare, le oferim șansa ucrainenilor să distrugă părți semnificative din capacitatea de luptă a Rusiei, fără a pune în pericol niciun soldat NATO, niciun soldat american.
Asta este cu adevărat ceva care este în interesul nostru să continuăm să facem.
Și nu numai să continuăm să facem, ci să facem mai mult, să intensificăm și să ne asigurăm că o facem într-un mod previzibil și robust pe termen lung.
Există un angajament clar de a ajuta la apropierea Ucrainei de aderarea la NATO.
Cred că trebuie să ne dăm seama că atunci când acest război se termină și toată lumea realizează că trebuie să existe un fel de garanții că acesta este într-adevăr sfârșitul, că nu este doar o pauză, în care Rusia își reconstituie forțele, se odihnește și apoi se regrupează. Și apoi atacă din nou.
Pentru că am văzut un model similar în 2014. Au anexat Crimeea. Cu toții am condamnat asta.
Și apoi, după câteva luni, au mers în Estul Ucrainei, sau în Estul Donbasului, și apoi am avut Minsk I, care a fost încălcat, au împins linia mai spre vest.
Am avut Minsk II, o nouă încetare a focului, apoi au așteptat aproape opt ani, apoi au avut o invazie deplină.
Deci, desigur, când acest război se termină, trebuie să fim absolut siguri că acesta este într-adevăr sfârșitul, că se oprește aici.
Prin urmare, trebuie să ajutăm Ucraina să-și construiască propriile apărări pentru a descuraja orice altă agresiune rusă.
Dar va fi întotdeauna nevoie de garanții de securitate și, desigur, garanția supremă de securitate va fi Articolul 5 și apartenența la NATO.
Acesta este un război de agresiune din partea Rusiei care invadează o altă țară, încălcând dreptul internațional.
Și atunci Ucraina are dreptul, conform dreptului internațional, să se apere.
Și noi, ca prieteni ai Ucrainei, avem dreptul de a sprijini Ucraina în susținerea dreptului la autoapărare, de asemenea, pe baza dreptului internațional.
Asta nu ne face parte la conflict.
Iar un cadru NATO mai solid pentru coordonarea pregătirii pentru asistență în securitate nu va schimba acest lucru.
Aliații NATO vor face în esență același lucru ca și astăzi pe o bază mai bilaterală sau în alte cadre, precum UE sau formatul Ramstein și prin coaliții multilaterale.
Deci, prin crearea unui cadru NATO mai puternic pentru sprijinirea Ucrainei, ceea ce ne vom asigura este mai multă transparență, mai multă împărțire a sarcinilor și mai multă predictibilitate.
Și un angajament mai solid, ceea ce este important pentru a ajuta ucrainenii să planifice, dar transmite și un mesaj președintelui Putin că nu poate să câștige pe câmpul de luptă.
El trebuie să stea jos și să negocieze un acord în care Ucraina prevalează ca națiune suverană și independentă.
Deci, paradoxul este că, dacă vrei o pace, dacă vrei încheierea acestui război, cel mai bun mod de a realiza asta este să te asiguri că Ucraina are puterea militară să-l convingă pe Putin că nu poate câștiga pe câmpul de luptă.
Putin trebuie să se așeze și să negocieze.
Apoi, ceea ce discutăm nu este o prezență de luptă a NATO în Ucraina, discutăm despre cum putem coordona și oferi sprijin din afara Ucrainei, așa cum fac deja aliații NATO.
#Stoltenberg
#NATO
#Ucraina
#Rusia

Leave a Reply