Aproape 3.000 de militari din opt ţări, printre care şi România, vor participa, la începutul lunii februarie, la un exerciţiu multinaţional într-un raion estic din Bazinul Mării Negre, în cadrul căruia vor fi puse în aplicare proceduri standard NATO, coordonarea secvenţelor exerciţiului urmând să fie realizată de Comandamentul Flotei, iar fregata ”Regele Ferdinand” va asigura conducerea grupării navale.

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, 2.800 de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, SUA, Turcia şi Ucraina vor participa, la începutul lunii februarie, la Exerciţiul multinaţional ”Sea Shield 17”, în cadrul căruia vor pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva ameninţărilor aeriene, submarine şi de suprafaţă, într-un raion estic din Bazinul Mării Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri pătraţi, de cinci ori suprafaţa Dobrogei.

Coordonarea secvenţelor exerciţiului va fi realizată de către Comandamentul Flotei, iar Fregata ”Regele Ferdinand” va asigura, pe mare, conducerea grupării navale din care vor face parte un distrugător, patru fregate, un submarin, şase aparate de zbor ale partenerilor străini, precum şi 11 nave şi patru aparate de zbor ale României.

“Organizarea şi conducerea Exerciţiului multinaţional «Sea Shield 17» demonstrează faptul că sistemul de pregătire profesională al Forţelor Navale Române corespunde standardelor de performanţă ale NATO, iar marinarii militari români sunt gata în orice moment să-şi îndeplinească misiunile constituţionale”, se arată în comunicat.

La acest exerciţiu vor participa gruparea navală NATO SNMG-2, alcătuită din fregata spaniolă ESPS ”Hua de Borbon” şi fregata canadiană HMCS ”St. John’s”, Forţele Navale ale SUA din Europa (NAVEUR) cu distrugătorul USS ”Porter” şi o aeronavă de cercetare, Forţele Navale ale Turciei cu un submarin, o aeronavă P-235 şi fregata TCG ”Fatih”, Forţele Navale ale Bulgariei cu fregata BGS ”Smeli”, Ucraina şi Grecia cu ofiţeri de stat major.

Forţele Navale Române vor fi prezent cu fregatele ”Regele Ferdinand” şi ”Mărăşeşti”, corvetele ”Horia Macellariu” şi ”Eustaţiu Sebastian”, navele purtătoare de rachete ”Lăstunul” şi ”Zborul”, dragoarele maritime ”Lupu Dinescu” şi ”Dimitrie Nicolescu”, două dispozitive mobile de lansare rachete sol-navă şi un detaşament de forţe pentru operaţii speciale. De asemenea, Forţele Aeriene Române vor participa cu două avioane MIG 21 Lancer şi un elicopter pentru evacuare medicală.

Escala navelor străine în Portul Constanţa este planificată în perioada 3 – 5 februarie.

În acest an, marinarii militari români vor participa la peste 50 de exerciţii pe teritoriul naţional şi în afara acestuia. Dintre acestea, şase exerciţii multinaţionale sunt planificate şi conduse de Forţele Navale Române, iar 35 sunt exerciţii multinaţionale, organizate de alte structuri militare din România şi de către partenerii din Alianţa Nord-Atlantică, scrie news.ro.

20 COMMENTS

  1. S-a gândit/se gândește cineva la repercusiunile pentru mediu prin aceste fortificări ale Mării Negre ? Perturbăm libera mișcare a sutelor de mii de specii de pește rar găsit doar la noi când celelalte specii din celelalte colțuri ale lumii au pierit.Otrăvim nenumăratele plante subacvatice și creem valuri necontrolate prin simpla prezență a navelor NATO.Sper doar ca în apărarea noastră , să nu distrugem și mai și mediul.Probabil crezi că exagerez dar suntem în pericol cu defrișările numai și cineva trebuie să se gândească și la ediu

  2. D-le,

    Noi romanii decat sa investim in achizitionarea de fregate si de avioane iesite din uz si expirate tehnologic, mai bine investeam de toata suma in tacticile noastre militare traditionale de baza si anume in pustiitul campiilor si otravitul fantanilor. Sunt cele mai bune tactici romanesti cunoscute si ele s-au dovedit a fi de maxi-succes in decursul istoriei noastre, pe langa alea cu aruncat cu bolovanii in cap la pas sau trecatoare. Eu zic ca pe tacticile astea trebuia sa ramanem in cazul invaziei rusilor, ca inteleg ca rusii stau pregatiti sa cada peste noi adica sa vina gramada. Romania, caz real…

    • Pai da, tacticile mnoastre militare traditionale mai includeau si padurile. Astea-s pe cale de disparitie, daca e vorba sa glumim.
      Nu inteleg de ce in achizitia de tehnica militara nu exista aceeasi lege a achizitiilor ca la toti muritorii sau vechile comisii de specialisti care studiau si hotarau ce este mai bun pentru noi ?

    • Pai si ai impresia ca nu am rezolvat asta cu pustiitul campiilor si otravitul fantanilor?
      Ba mai mult, noi ne otravim si mancarea, ne bompardam “singuri” autostrazile si caile ferate, ne distrugem economia, ne uitam si limba cica ca sa creada rusi ca au ajuns in ungaria nu in Romania, ne trimitem si copii sclavi prin tari straine, ca sa-i ferim bineinteles de furia ruseasca si mai suntem si masochisti, in sensul ca-i platim pe unii, presedinte, ongeuri de kkat, sa ne dezbine si sa ne dam singuri cu pietre-n cap.
      Pietre nici d-alea nu stiu de unde sa mai luam, ptr ca a reusit videanu sa le faca borduri pe toate.
      Cred ca umorul ce ne-a mai ramas intact, tot din fibra noastra, asa ca or sa ne gaseasca rusii prapaditi de ras.

  3. cand citesti titlul juri ca vin astia toti, se muta aici si chiar intaresc apararea (cum scrie in titlu). Dupa ce citesti si articolul, te primzi ca defapt aja fac doar manevre si pe urma pleac’ acas’ la ei dupa. Si noi ramanem iar “intariti si cu onoarea nereperata” vb lu’ Caragiale :))

    • e ca si cum cineva imi imprumuta 1000 EUR si eu ma mandresc ca am 1000 de eur, nu ca sunt imprumutati si intr-o saptamana ii dau inapoi si raman la fel de sarac

      • n-avem noi norocul asta. prefer sa tin militari care sa-mi aprere tara pe banii nostri decat judecatori care sunt inamovibili si fac ce vrea mitraliera lor, tot pe banii nostri

  4. Nu inteleg si voi intelege ceva mai greu de ce nu este folosita fragata Marasesti si este preferata fregata “Regele Ferdinand” conducerea grupării navale ?

    • noi ca civili punem la indoiala deciziile amiralilor din fortele navale? incerc un raspuns de profan : dataorita motoarelor mai puternice si comunicatiilor mai bune?

      • Datorita (din cauza) “șmenului”, ca asa cum shaolin bate ninja si cum Godzilla in bate pe King King, la fel si Ferdinand, acest prusac de Hohenzollern scolit la Leipzig bate Marasesti, unde i-am batut si noi pe germani si austro-ungari de le-a sunat apa in cap (Ecaterina Teodoroiu & Co).

        Acum e drept, defilam de multi ani de zile cu toti “melcii” din Ardeal si cu aia de la Cluj ca sa dam bine in inaltele cancelarii (Germania&Bruxelles?) si sa dovdedim constant ca ne tinem fata atintita catre Vest, lumea civilizata bre, ce vrei!

        Ardealul, fosta parte a imperiului Austro-Ungar detinut de Habsburgi, care imperiu Habsburgii l-au pierdul in cele doua razboaie mondiale in care despre asta a fost vorba exclusiv, nimic mai mult! Pa, pa

        P.S. Habsburgii, prin casatorii, razboaie si cumparari de terenuri ajunsesera sa detina aproape intreaga Europa, dupa cum bine se stie din istorie! Regele Ferdinand! Hau

      • Dl. Tudor, cat de frumos ar fi daca raspunsul dvs. ar suna “datorita armamentului superior de la bord”. Apropo, cu ce isi propune fregata noastra sa combata “amenitarile aeriene” in cadrul acestui exercitiu ?

    • @anonimul.iti raspund eu.ptr. ca echipamentele fregatei marasesti sunt de provenienta sovietica si nu asigura interoperabilitatea nato.

  5. Nu pun la indoiala nimic. Din cate stiu, tot ca un profan, ambele “bastimente” sunt relativ similare la capitolul motoare si comunicatii insa, credeam totusi ca primeaza mai mult puterea de foc. Probabil ca a contat mai mult “prospetimea” navei si conditiile de pe aceasta.

    • foarte diferite. motoarele fregatei marasesti (fost distrugator) sunt de productie romaneasca, motoarelor fregate regina maria si regele ferdinand sunt rolls royce. ar fi fost bine sa fie vorba si despre puterea de foc, de acord cu dvs

Leave a Reply