Romania, ca stat membru NATO, isi va consolida securitatea nationala printr-o prezenta aliata consistenta ce va fi definitivata la Summit-ul NATO de la Varsovia din luna Iulie.

————————-

NATO nu dorește un nou Război Rece cu Rusia, a declarat marți, la Varșovia, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, care a pledat pentru relații „mai pozitive” cu Moscova, relatează agenția DPA.

După anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, relațiile NATO cu Moscova au ajuns la cel mai jos nivel de la terminarea Războiului Rece, iar la ora actuală ambele părți își afirmă interesul militar deosebit pentru estul Europei.

Totuși, Jens Stoltenberg a insistat, în timpul vizitei la Varșovia, că Alianța „nu caută o confruntare cu Rusia”. „Nu dorim un nou Război Rece. Nu dorim o nouă cursă a înarmării”, a subliniat el, într-un discurs susținut la Universitatea din Varșovia. „Obiectivul nostru este o relație mai pozitivă și mai cooperativă cu Rusia. Trebuie cel puțin să depunem eforturi în direcția unei relații mai predictibile”, a indicat secretarul general al NATO. „Canalele de comunicare și dialogul politic sunt în interesul nostru”, a adăugat el.

În prezent, Alianța are în vedere stabilirea unei noi întâlniri a Consiliului NATO-Rusia înaintea summitului NATO, care va avea loc la Varșovia pe 8 și 9 iulie.

3 COMMENTS

 1. Asta e o minciuna: “După anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, relațiile NATO cu Moscova au ajuns la cel mai jos nivel ”
  (Las la o parte ineptia constructiei logice, in care doua idei se bat cap in cap: ori Crimeea a fost anexata, ori au fost niste separatisti care, ce sa vezi, s-au separat!)
  In realitate, relatiile dintre NATO si Moscova au fost dinamitate de lovitura de stat din Ucraina, despre care tot evitam (INTELEG CA N-AVEM VOIE) sa vorbim. Daca facem pe fetele mari si ocolim subiectul, nu inseamna ca el nu exista!
  Cit despre “anexarea Crimeii de catre Rusia”, este lipsit de o minima onestitate (ca sa ma exprim eufemistic) sa recunosti dreptul unor minoritati etnice de a se separa / autodetermina (Kosovo), INCLUSIV BOMBARDIND ENTITATEA MAJORITARA, si sa nu recunosti dreptul altei minoritati (cea rusa din Ucraina) de a face ACELASI LUCRU. Asta in conditiile in care n-am auzit de bombardamente ale Rusiei asupra Ucrainei.
  De fapt, asistam la UN ARHICUNOSCUT razboi mediatico-propagandistic, in care America si Rusia se bombardeaza (deocamdata) doar cu declaratii, iar noua ni se aduc la cunostinta DOAR DECLARATIILE “BAIETILOR BUNI”. Probabil de teama ca daca le-am sti si pe celelalte, si am gindi cu capul nostru, am putea ajunge LA ALTE CONCLUZII decit cele pe care le doreste TARA!
  Cum care tara?!

Leave a Reply