Statele NATO au cerut luni Rusiei să elibereze imediat navele şi marinarii sechestraţi în Strâmtoarea Kerci şi să acorde Ucrainei acces neîngrădit la porturile ucrainene din Marea Azov, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de dpa şi Reuters.

”Am văzut că Rusia a folosit forţa militară împotriva Ucrainei într-un mod deschis şi direct”, a afirmat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă după reuniunea de urgenţă la nivel de ambasadori solicitată de Ucraina, in cadrul Comisiei NATO-Ucraina..

”Toţi aliaţii şi-au exprimat sprijinul deplin faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Nu există nici justificare pentru utilizarea forţei militare împotriva vaselor şi personalului naval ucrainene. În consecinţă, cerem Rusiei să elibereze imediat navele şi marinarii ucraineni sechestraţi ieri şi facem un apel la calm şi reţinere”, a declarat Stoltenberg.

Ambasadorii statelor aliate ”au cerut Rusiei să asigure acces neîngrădit în porturile ucrainene şi să permită libertatea de navigaţie pentru Ucraina în Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci”, a adăugat secretarul general.

”Acest incident ne reaminteşte că în Ucraina există un război în desfăşurare”, a mai spus Stoltenberg.

El a citat sancţiunile economice impuse deja de Occident Rusiei pentru anexarea în 2014 a Peninsulei Crimeea şi sprijinul pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei.

”Urmărim şi monitorizăm situaţia foarte îndeaproape şi evaluăm în mod constant ce putem face suplimentar pentru ca Rusia să înţeleagă că acţiunile sale au consecinţe”, a atras atenţia secretarul general al NATO.

”Aceasta înseamnă escaladarea situaţiei în regiune şi ea confirmă un model de comportament pe care îl vedem de câţiva ani”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

 

3 COMMENTS

 1. Tot faceti caz de respectarea dreptului international. De catre rusi, evident, ca ailalti ARE voie 🙂
  Ziceti-ne si noua, ca sintem mici si n-avem lecturi, unde scrie in dreptul international ca “NATO someaza”, “acorda sau garanteaza accesul neingradit”, “cere”, “impune” etc etc
  Parca ziceati ca NATO e o organizatie militara cu caracter strict defensiv, care, la nevoie, POATE SARI in apararea propriilor membri.
  De cind a devenit NATO, prin decizia sa UNILATERALA, jandarmul mondial autoproclamat?
  Va tot dati analisti si specialisti, dar pareti incapabili de a intelege un lucru banal: da-i cuiva CITA PUTERE VREA si vei constata, mai repede decit iti imaginezi, ca-l ia betia puterii si se suie pe gard.
  Nu poti lasa pe vlajganul clasei sa-i bata pe baietii mai slabanogi, ca sa asiguri linistea la ore. Miine o sa-i bata ca sa le ia sendvisul!
  Capisci? Hai, ca nu-i cu ecuatii diferentiale!

 2. Vestul are interese care nu au de-a face cu ale romanilor. Dar, daca ei se ofera ca obiecte de folosit pt orice, de ce nu?!
  La noi se confunda slugarnicia cu diplomatia si vedem ca asta ne-a adus MCV-ul, care este batjocoritor, dar s-au gasit, spre marea noastra rusine, fani cu duiumul care sa-l aprecieze. Cind un strain are nevoie de un sac de dat cu piciorul ne oferim, pe gratis!
  Asta este o consecinta directa a anilor 50-70! In perioada asta societatea romaneasca a fost rasturnata, iar “josul” a fost catapultat acolo unde n-ar fi trebuit sa fie!

 3. Din presa neafiliată D-lui Tudor : 3 soldați ucraineni au declarat că au intrat în apele teritoriale ( probabil ca au fost torturați !),deasemeni la bord erau și ceva oameni de la serviciile secrete ucrainene….care i adevărul De Tudor ??!!

Leave a Reply