NATO vrea să creeze un sistem pentru a facilita deplasările de trupe în Europa, asemănător cu Schengen-ul, sistemul european de liberă circulaţie a persoanelor, a declarat miercuri ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, potrivit dpa.

“Vrem să introducem ceva asemănător cu un Schengen militar în Europa, care ar permite mişcarea rapidă şi directă (a trupelor – n.r.), fără mare birocraţie şi cu o viteză mai mare”, a spus von der Leyen, înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles.

Defence Ministers take decisions on NATO Command Structure, discuss burden sharing

Germania s-a oferit să găzduiască centrul de comandă pentru acest sistem, a adăugat ea, precizând că ţara sa “nu doar că, geografic, este în inima Europei, dar are şi o mare experienţă logistică şi de sprijin”.

De altfel, este de aşteptat ca miniştrii apărării să aprobe la reuniunea NATO crearea a două noi centre de comandă.

Unul ar avea ca scop protejarea canalelor maritime între nordul Americii şi Europa. Centrul de comandă pentru Atlantic se va concentra “pe protejarea liniilor maritime de comunicare între nordul Americii şi Europa, precum şi alte infrastructuri critice”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit dpa, noul centru ar urma să îşi aibă sediul în SUA. Printre altele, prin Atlantic trec cabluri esenţiale de internet şi de comunicaţii de date.

Al doilea centru de comandă ar urma să fie în Germania şi ar avea ca scop “îmbunătăţirea mişcării rapide de trupe şi echipamente în cadrul Europei”, a mai spus Stoltenberg.

NATO îşi extinde capacitatea de reacţie la noile ameninţări de securitate, în special tensiunile cu Rusia şi tulburările din Siria şi Irak, unde Alianţa este implicată în campanii de îndepărtarea a jihadiştilor grupării extremiste Statul Islamic.

Alianţa Nord-Atlantică şi-a diminuat semnificativ structurile de comandă şi de forţe armate în ultimele decenii în urma reducerii tensiunilor după încheierea Războiului Rece.

Miniştrii apărării ar urma de asemenea să discute miercuri despre cheltuielile militare ale ţărilor membre, iar joi ar urma să aprobe o nouă misiune în Irak, scrie Agerpres.


Conferinta de presa a Secretarului General al NATO dupa reuniunea ministrilor apararii din NATO de azi de la Bruxelles :

 

16 COMMENTS

  1. O ce mi-a plăcut Kovesi…O profesionistă! Ce cauta vida de dancila in fruntea guvernului…pare nulă toata in comparatie cu Kovesi!

  2. Cat mai au de fraerit cetatenul roman din romania? Cat se mai poate “defrisa”(a se citi: fura) din bugetul statului asta? Cati ani vom suferi in saracie si cati cetateni romani,traitori in tara va trebui sa moara,precum cel din strada ca asistenta telefonista nu credea ca e un alt caz destul de grav sau urgent? Trebuie golit bugetul statului ca Romania sa ajunga la mana cocalarilor internationali!? Spuneti clar si raspicat fara nicio teama “Romania trebuie sa fie teatru de razboi,in care se lupta unii cu altii pe teritoriul altei tari distrugand totul”,”Romania si cetatenii romani trebuie sa dispara”! De ce nu sunteti sinceri si mintiti de cate ori deschideti gurile?! Fiti sinceri cu voi si cu conationalii,alegatorii carora le cereti votul! Apropo,daca pensionarii,mai bine zis,cei care depasesc 50 ani nu mai sunt luati in considerare decat la vot,atunci sa nu mai voteze cei care au implinit cel putin 49-50 ani,pana cand ii veti lua in seama si pe ei! Chiar trebuie urgent aceasta actiune!

  3. Germania are o mare experienta in pornirea de razboaie criminale, milioane de victime, nazism si fascism.
    Ar fi bine sa conduca ei UE si militar sa le dam cale libera sa se plimbe trupele oriunde si oricum.

  4. Sarman canar, ti s-a parut
    Ca zarile ti s-au deschis
    Dar n-a fost doar, decat un vis
    Ranit tu ai cazut

    ———————————–

    Canta Pheonix in vremea comunismului.
    Si acum e la fel…

    Canarul galben ca un galbenus
    Cu pene moi si ochii dusi
    Canta de dupa sarmele de-argint
    Si viersu-i se pierdea in vant
    Deodata ochii tristi din cap tresar
    Si da din aripi, dar in zadar
    Lovind cu pieptul sarmele de argint
    Cade in jos cu pieptul frant
    Sarman canar, ti s-a parut
    Ca zarile ti s-au deschis
    Dar n-a fost doar, decat un vis
    Ranit tu ai cazut

    Canarul galben ca un galbenus
    Cu pene moi si ochii dusi
    Plangea de dupa sarmele de-argint
    Si viersu-i se pierdea in vant
    Si viersu-i se pierdea in vant
    Si viersu-i se pierdea in vant

  5. Germania, aia care n-avea habar cati refugiati avea, ca ajunsesera sa le dea ajutorul de trei ori pe luna daca aia se duceau cu buletinul in trei locuri diferite, e tara “cu mare experienta in Schengen”?:))))))
    Vai de capul nostru…:))
    Sa ne lase sa fim noi miezul din dodoasca NATO, la noi si daca te duci de trei ori in acelasi loc statul nu-ti da ce-i al tau nici macar o data!!

  6. Cu regret spun, intrebarile reporteritei A3 laconferinta LKK, unele dintre cele mai proaste, slabe si contracarabile intrebari, pe logica LKK. Adica dupa atata timp in care Kovesi n-a vrut sa raspunda A3, sa pui mizilicurile alea de intrebari la care oricum Kovesi raspunsese deja cu alte dati (e drept, raspunsese nu cum ne asteptam noi), ce sef dement sa fi avut reporterita asta incat sa-si iroseasca sansa cu acelasi gen de intrebari cu raspuns previzibil?!
    Tolontan insa, beton. Pacat…
    Am observat insa ca meditatiile LKK dau roade: la cuvintele cheie gen “sincer”, “nuciodata”, “cinstit”, se uita FIX in camera, ochii umezi spre final, pt un trigger emotional al omului de rand, perfect.
    Pacat pt Romania ca nu-i in tabara buna pt tara
    Dar prestatua de azi: jos palaria.
    A3: speram la mai multa incisivitate de la reporterita voastra

    • Trebuie totusi reamintit si laudat ca numai A3 a reusit sa provoace o conferinta de presa a LKK. Tocmai de aici si dezamagirea pierderii momentum-ului la sectiunea intrebarilor…

  7. Un NATO cu două viteze. Cei din viteza a doua, natural, alocă apărării 2% din PIB, iar cei din prima viteză, natural, 1% din PIB.

  8. Mi-as fi dorit, ca stand la masa OTAN, sa fiu cel putin egalul unora dintre acestia ca dezvoltare economica, “posesor” de infrastructura cel putin de nivel mediu european si atunci putem sa fiu de acord cu o asemenea abordare. Pana una alta nu este asa si o simtim pe propria piele. Multi dintre cetateni s-au saturat sa dea bine acestor farisei.

  9. ” Si vis pacem, para bellum ” cum ziceau latinii pe timpul grandori Imperiului Roman.
    Asadar nimic nou sub soare.
    Problema este ca ne vom inarma toti, ca nebunii , in asteptarea momentului “oportun” : Vointa fratilor americani sau a dusmanilor istorici , Rusii.
    Va fi o zi cind ne vor spune ceea ce Orwell prevestea in ” 1984″ adica : Razboiul e pace, libertatea e sclavie si prostia e putere.

Leave a Reply