Un politician echilibrat, mereu retinut in a face declaratii hazardate, cu initiative foarte bune dar si unele extrem de controversate, cancelarul german Angela Merkel este fara doar si poate figura centrala a Europei. Germania continua sa fie un lider economic, are un cuvant extrem de greu in Comisia Europeana, alaturi de Franta.
Afirmatiile facute de Merkel surprind prin duritatea continutului si prin perspectivele ce apar.
O ruptura intre UE si SUA, intre aliatii europeni si principalul contributor american in NATO ar insemna victoria masiva a operatiunilor complexe, pe diverse paliere, declansate de Moscova in ultimii 5 ani. Adica o dezbinare profunda a Occidentului, o vulnerabilizare serioasa a solidaritatii in privinta apararii, securitatii si initiativelor politice. Este evident ca asta au dorit rusii cand au mizat puternic pe Trump in campania prezidentiala americana de anul trecut. Si nu doar pe el, sunt destui cai troieni si in Europa.
Declaratiile doamnei cancelar Merkel deschid o uriasa Cutie a Pandorei, din care ies niste duhuri al caror comportament nu-l putem anticipa. Dar presupune ca va urma o perioada extrem de grea si de complicata, daca marile aranjamente institutionale asa cum au reiesit ele dupa al 2 lea Razboi Mondial nu vor supravietui.
Abia acum ideile lui Fukuyama privind “sfarsitul istoriei” ar putea fi mult mai serios analizate.
Europa “trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini” în condiţiile unei alianţe occidentale divizate de Brexit şi de preşedinţia lui Donald Trump, a declarat duminică şefa Guvernului de la Berlin, Angela Merkel, citată de AFP.
Germania şi Europa se vor strădui să rămână în relaţii bune cu SUA şi Marea Britanie, dar “trebuie să ne luptăm pentru propriul nostru destin”, a insistat Merkel.
Ea consideră că trebuie acordat o atenţie deosebită relaţiilor dintre Berlin şi noul preşedinte francez Emmanuel Macron.
Cancelarul german a luat parte vineri şi sâmbătă la summitul G7 din Sicilia, ce s-a încheiat fără un acord între Statele Unite şi celelalte şase mari economii ale lumii privind clima.
Merkel a descris discuţiile în acest dosar drept “foarte dificile, pentru a nu spune foarte nesatisfăcătoare”.
Şeful agenţiei germane de informaţii interne, Hans-Georg Maassen, şi-a exprimat speranţa că actuala cooperare cu Statele Unite nu va deveni mai dificilă în timpul mandatului lui Donald Trump la Casa Albă, cu atât mai mult cu cât şi americanii au nevoie de agenţiile europene de informaţii, relatează Associated Press.
Marea Britanie va rămâne un aliat puternic al Uniunii Europene, chiar dacă va părăsi blocul comunitar, a dat asigurări luni ministrul de Interne al Regatului Unit, Amberd Rudd, după ce cancelarul german Angela Merkel a sugerat că Europa nu se mai poate baza pe Londra sau Washington, relatează Reuters.
Liderii G7 s-au declarat dispuşi sâmbătă să impună sancţiuni suplimentare vizând Rusia, pe care o acuză pentru conflictuul ucrainean, potrivit declaraţiei finale a summitului de la Taormina, din Sicilia, relatează AFP.
«Sancţiunile vor putea fi ridicate atunci când Rusia îşi va respecta angajamentele. De asemenea, suntem pregătiţi să luăm măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei, dacă va fi necesar”, se arată în comunicatul ce adoptă un ton deosebit de ferm.
Moscova a fost suspendată din G8 după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. De asemenea, ţara este vizată de sancţiuni economice pentru implicarea în conflictul din estul Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morţi în trei ani.
Si ministrul german de externe Sigmar Gabriel face afirmatii dure