Un politician echilibrat, mereu retinut in a face declaratii hazardate, cu initiative foarte bune dar si unele extrem de controversate, cancelarul german Angela Merkel este fara doar si poate figura centrala a Europei. Germania continua sa fie un lider economic, are un cuvant extrem de greu in Comisia Europeana, alaturi de Franta.
Afirmatiile facute de Merkel surprind prin duritatea continutului si prin perspectivele ce apar.
O ruptura intre UE si SUA, intre aliatii europeni si principalul contributor american in NATO ar insemna victoria masiva a operatiunilor complexe, pe diverse paliere, declansate de Moscova in ultimii 5 ani. Adica o dezbinare profunda a Occidentului, o vulnerabilizare serioasa a solidaritatii in privinta apararii, securitatii si initiativelor politice. Este evident ca asta au dorit rusii cand au mizat puternic pe Trump in campania prezidentiala americana de anul trecut. Si nu doar pe el, sunt destui cai troieni si in Europa.
Declaratiile doamnei cancelar Merkel deschid o uriasa Cutie a Pandorei, din care ies niste duhuri al caror comportament nu-l putem anticipa. Dar presupune ca va urma o perioada extrem de grea si de complicata, daca marile aranjamente institutionale asa cum au reiesit ele dupa al 2 lea Razboi Mondial nu vor supravietui.
Abia acum ideile lui Fukuyama privind “sfarsitul istoriei” ar putea fi mult mai serios analizate.
Europa “trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini” în condiţiile unei alianţe occidentale divizate de Brexit şi de preşedinţia lui Donald Trump, a declarat duminică şefa Guvernului de la Berlin, Angela Merkel, citată de AFP.
Germania şi Europa se vor strădui să rămână în relaţii bune cu SUA şi Marea Britanie, dar “trebuie să ne luptăm pentru propriul nostru destin”, a insistat Merkel.
Ea consideră că trebuie acordat o atenţie deosebită relaţiilor dintre Berlin şi noul preşedinte francez Emmanuel Macron.
Cancelarul german a luat parte vineri şi sâmbătă la summitul G7 din Sicilia, ce s-a încheiat fără un acord între Statele Unite şi celelalte şase mari economii ale lumii privind clima.
Merkel a descris discuţiile în acest dosar drept “foarte dificile, pentru a nu spune foarte nesatisfăcătoare”.
Şeful agenţiei germane de informaţii interne, Hans-Georg Maassen, şi-a exprimat speranţa că actuala cooperare cu Statele Unite nu va deveni mai dificilă în timpul mandatului lui Donald Trump la Casa Albă, cu atât mai mult cu cât şi americanii au nevoie de agenţiile europene de informaţii, relatează Associated Press.
Marea Britanie va rămâne un aliat puternic al Uniunii Europene, chiar dacă va părăsi blocul comunitar, a dat asigurări luni ministrul de Interne al Regatului Unit, Amberd Rudd, după ce cancelarul german Angela Merkel a sugerat că Europa nu se mai poate baza pe Londra sau Washington, relatează Reuters.
Liderii G7 s-au declarat dispuşi sâmbătă să impună sancţiuni suplimentare vizând Rusia, pe care o acuză pentru conflictuul ucrainean, potrivit declaraţiei finale a summitului de la Taormina, din Sicilia, relatează AFP.
«Sancţiunile vor putea fi ridicate atunci când Rusia îşi va respecta angajamentele. De asemenea, suntem pregătiţi să luăm măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei, dacă va fi necesar”, se arată în comunicatul ce adoptă un ton deosebit de ferm.
Moscova a fost suspendată din G8 după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. De asemenea, ţara este vizată de sancţiuni economice pentru implicarea în conflictul din estul Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morţi în trei ani.
Si ministrul german de externe Sigmar Gabriel face afirmatii dure
Eu vad ca Trump face jocul rusilor intrebarea mea este daca republicanii in aceste conditii de posibila ruptura cu Europa de Vest il vor mai lasa acolo unde l-au insurubat….La ei nu e parca la fel ca pe Dambovita,partizanatul politic are o limita,interesul cetateanului american,al contribuabilului…Au mecanisme sa-l demita si daca republicanii vor dori asta nimeni nu-l va mai putea scapa de demitere.
Pai vezi. Da’ tu “SUA, SUA”, ca in reclama aia cu Batman:))
E logic ca asa o sa se intmple intr-un viitor mediu macar. Nu e normal sa tindem spre UE?! Sau luam soarta Turciei?!
Ca noi avem o vocatie lunga de aliante nefericite si paguboase.
Tu esti dintre putinii care mai cred ca oe noi ne salveaza SUA (de Rusia) dar f vocal.
UE ne pute, nu?!:)
In pofida situatiei politice europene extrem de complicate, sa nu ne alarmam.Sper ca in urmatoarea perioada cei din Ministerul de Externe a Romaniei si nu numai, sa-si arate adevarata valoare in arta diplomatiei, daca nu, nasol (scuze pentru exprimare).
De unde atatea sperante fata de Melescanu?
Daca n-ai nicio speranta, du-te repede.
Radu , eu cred că uiți că Merkel a zis ceva extrem de greșit cu privire la Constituția României.Acum spui că nu face declarații hazardate ? Te-au amenințat ? Sau ți-au mărt salarul să o ridici în slave ? Și nu ! Nu am citit restul articolului.Mi-a ajuns să citesc că Merkel e un om politic echilibrat
faci presupuneri idioate din greseala sau din nastere?
Dna Merkel este in acest moment in campanie, momentan ducand-o bine, pe un trend ascendent cu niste surprize profund placute pentru crestin-democrati (e.g. rezultatatul extraordinar obtinut in Renania de Nord-Westfalia, fief timp de aproape 50 de ani al social-democratilor). Insa pana in septembrie e cale lunga si nu isi permite sa il lase pe Schulz sa ii fure vreo parte din discurs, mai ales discursul pro-european, in care el este versat. Mai mult, trebuie sa ne uitam si unde a sustinut acel discurs: la o adunare a CSU, partidul sora al CDU, din Bavaria, cu care relatiile au fost tensionate din cauza crizei imigratiei. Vizita a fost parte din “healing process” dar si o chemare la unitate.
In acelasi timp, dna Merkel a fost de multe ori vazuta prea docila si ascultatoare fata de politica americana, iar atitudinea lui Trump fata de germani poate sa-i faca sa doreasca o potizie mult mai ferma din partea ei. Dupa cum a spus un jurnalist, ca Merkel, inainte de intalnirea cu Trump, s-a intalnit cu presedintele Obama, in fata multimii… s-a intalnit cu “the good American”.
Daca va castiga, acesta s-ar putea sa fie ultimul sau mandat si cel in care vrea sa isi consolideze mostenirea politica. Dar mai intai are nevoie sa castige, asa ca totul trebuie vazut prin perspectiva asta.
Angajamentele financiare pe care SUA le-a luat fata de NATO si Ucraina demonstreaza de asemenea ca politica americana nu pare sa isi schimbe parcursul, dl. Trump trebuind insa sa ii tina multumiti pe principalii lui sustinatori de acasa din randul electoratului. Dar el este tot un outsider si stie ca o schimbare de paradigma nu ar fi bine primita nici de establishmentul politic (e.g. mesajul lui McCain legat de Muntenegru), nici de militari si s-ar putea nici de mediul economic american.
Trebuie asteptate alegerile din septembrie in Germania. La fel, trebuie sa vedem cum va arata parlamentul francez si daca Macron va putea sa isi asigure o majoritate. In lipsa influentei britanice, Franta va fi cea care va avea misiunea de a tempera inclinatiile germane de consilidare a pozitiei lor.
🙂
Tocmai ce am citit cartea lui Francis Fukuvama – extraordinara si o recomand tuturor !!!
Daca vb de Fukuyama, creca a scris mai multe carti. Da ce mai conteaza
eu cand am spus ca daca o vopsesti bruneta si ii pui mustacioara sub nas este leit adolf hitler? baba asta cred ca vrea sa puna bazele celui de-al patrulea reich.doar ca fara partea cu ocupatia militara a europei. acum se poarta dominatia economica.
simplificind, ecuatia e urmatoarea: Germania si Franta au ca de aer nevoie de petrol din tarile arabe si din Rusia. SUA nu (mai) au nevoie.
Franta si Germania au refuzat sa se alature SUA in recentele interventii in Irak si nici nu i-au sustinut pe americani in interventia in Ucraina din 2014.
SUA nu mai vor sa plateasca pentru factura de aparare a acestor doua tari, acestea nu vor sa cheltuie mai multi bani pe aparare eventual pentru a cumpara arme americane. SUA vrea ca fiecare membru al NATO sa contribuie cu 2% din PIB la bugetul NATO pentru a-si scadea ei cheltuielile, astia nu vor ca sa le ramana mai multi bani pentru gaz si petrol, pentru pomeni sociale, imigranti arabi, etc. (situatia valabila si pentru restul de looseri din UE)
Deci, pe fond, diferenta vine din independenta energetica a SUA dar mai sunt multe alte diferente si diferende.
E de asteptat ca SUA sa dezvolte relatii militare bilaterale cu cit mai multe state din est, in aparenta sub egida NATO care – mai ales daca si Brexitul se va face fara un acord comercial cu UE – tinde sa ramina o forma fara fond pentru simplul motiv ca NATO nu prea va mai avea bani. Amuzant ar fi ca nemtii, care sunt slabutzi in domeniul militar, sa dea bani francezilor pe armament.
Ca Rusia ar putea avea un oarecare beneficiu – iluzoriu, dupa mine – din situatia asta, e posibil, dar a pune toate evolutiile astea vechi si profunde fie pe seama manevrelor rusilor fie in circa lui Trump e … naivitate, e neintelegerea mersului istoriei.
Nemtii si francezii sunt incapabili de organizare armata comuna (in ce limba vor vorbi, in engleza?) ca urmare e posibil ca vor cauta un fel de pace si cu rusii si cu arabii – nasol momentul, ca americanii, englezii si evreii sunt inaintea lor cu 100 de ani… nu vad cum mai poate Frau Merkel sa fie tinuta cancelar dupa varza facuta in politica externa – afara de cazul in care acum, inainte de alegeri, isi arata muschii dar dupa alegeri va cotiza spasita la Unchiul Sam.
Romania ar trebui sa se bucure cu moderatie de situatia asta, inclusiv de desfasurarile americane pentru ca toti ne vor cauta din interes si ca sa nu cumparam de la ceilalti si nu se stie pina cind vom putea juca la doua capete (deh, traditie istorica…). In acest sens, declaratia lui Iohannis de azi despre NATO mi se pare senzationala, inteligenta si extrem de importanta (rarisima treaba in cazul lui) dindu-mi mici sperante ca mai sunt citiva cu creier, probabil mai ales dinspre partea Armatei. Mi-e teama de luna august.
Nu cred ca SUA vrea ea sa faca fiecare membru nato sa plateasca 2%! Asa e scris in tratat. Cine il semneaza inseamna ca e de acord cu asta. Da noi acu ce facem? Inteleg ca trump are mukte bube da si tu daca te-ai duce la curve de ex cu 5 baieti, n-ai vrea sa platesti tu 60% si ei doar cate 10% dupa ce v-ati hotarat sa platiti nemteste.
Numai la chestia asta mi-am dat cu parerea… nu e ca vrea trump, e ca asa ne-am obligat. Nu a tras trump de noi toti sa intram in nato