O interesanta analiza news.ro

Liderii PNL urmează să facă analiza alegerilor parlamentare la care au obţinut cu aproape 1,2 milioane de voturi mai puţin decât la localele din iunie, rezultat în urma căruia mai mulţi lideri de filiale, dar şi preşedintele şi secretarul general al partidului au demisionat. Paradoxal, în judeţele în care liberalii par că stau bine după procentul înregistrat la scrutinul din 11 decembrie, situaţia numărului de voturi arată că de fapt acolo PNL a pierdut cele mai multe voturi. În schimb, organizaţii considerate ”codaşe” au câştigat votanţi, aşa că în unele filiale demisiile liderilor se lasă încă aşteptate.

După eşecul electoral din 11 decembrie, liberalii caută, pe de o parte, vinovaţii pentru rezultatele sub aşteptări obţinute la alegerile parlamentare şi, pe de altă parte, ce nu a funcţionat la maşinăria de partid. Dacă la localele din luna iunie PNL a obţinut peste 2,5 milioane de voturi şi un procent de 32% din opţiunile electorale, la parlamentarele din 11 decembrie liberalii au luat sub 1,4 milioane de voturi, adică puţin peste 20% din opţiunile celor care au mers la urne. În numai şase luni, potrivit cifrelor electorale, PNL a pierdut aproape 1,2 milioane de voturi, iar explicaţiile pentru acest eşec nu au fost încă găsite de liberali, după o săptămână de la ziua votării.

Jumătate dintre organizaţiile judeţene ale PNL au obţinut însă mult sub scorul de 20%, atât cât este media partidului la nivel naţional, ceea ce a dus deja la o serie de demisii ale liderilor locali.

Dacă nu luăm în calcul Harghita şi Covasna, fiefuri tradiţionale ale UDMR, şase dintre cele mai neperformante organizaţii judeţene ale PNL au obţinut sub 15% din voturi. Astfel, pe ultimul loc este organizaţia PNL Giurgiu care a luat abia 11,07% din voturile exprimate pe 11 decembrie, urmată de organizaţia PNL Buzău, cu 11,76%. De altfel, la Buzău a candidat şi unul din greii PNL, Teodor Atanasiu, cap de listă la Senat, dar din cauza rezultatului cu mult sub aşteptări, acesta a ratat intrarea în Parlament.

În topul celor mai neperformante organizaţii PNL urmează, pe locul trei, Bucureştiul condus de Cristian Buşoi. Liberalii au obţinut în Capitală abia 11,97% din voturi, cu un procent mai puţin decât la locale, deşi au înregistrat un plus de 11.000 de voturi faţă de luna iunie. Acesta este şi motivul pentru care liderul organizaţiei PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, refuză să demisioneze de la şefia filialei, motivând această ”performanţă” de 11.000 de voturi în plus la parlamentare faţă de locale.

Capitala este urmată, în topul organizaţiilor PNL cu cele mai slabe rezultate, de Argeş, filială clasată pe locul patru după ce a obţinut doar 12,35% din voturi. În clasament urmează organizaţia PNL Mureş (14,21%) şi cea din Satu Mare (15,08%).

Pe locul şapte se află organizaţia PNL Galaţi, care a obţinut abia 16,4% din voturi şi care este condusă de veteranul liberal Victor Paul Dobre. De altfel, la Galaţi a izbucnit şi un scandal între liderii locali ai partidului, după ce preşedintele filialei municipale, Nicuşor Ciumacenco, a demisionat din funcţie şi i-a cerut lui Dobre să facă acelaşi lucru.

Alte 12 organizaţii judeţene ale PNL au obţinut scoruri sub media partidului: Olt (16,4%), Brăila (16,4%), Gorj (16,9%), Dolj (17,3%), Bacău (17,7%), Mehedinţi (17,9%), Tulcea (18,7%), Ialomiţa (19,08%), Vâlcea (19,1%), Teleorman (19,3%), Dâmboviţa (19,3%) şi Vaslui (19,8%).

Dacă lăsăm însă la o parte procentele şi facem clasificarea după număr efectiv de voturi pierdute de organizaţiile judeţene, ordinea se schimbă. Astfel, filiale ale căror lideri au fost lăudaţi că au luat peste media partidului ca procent se află în topul clasamentului la numărul de voturi pierdute la parlamentare faţă de locale.

Organizaţia PNL Suceava, condusă de Gheorghe Flutur, a pierdut cele mai multe voturi între scrutinul local şi cel parlamentar, peste 76.000. Cu toate acestea, în procente, Suceava a obţinut un ”onorant” scor în ierarhia partidului, cu 26,7%.

Bihorul condus de Ilie Bolojan îi urmează Sucevei în clasamentul organizaţiilor cu cele mai multe voturi pierdute. Dacă la locale Bolojan a adus partidului 115.000 de voturi, la parlamentare el a obţinut abia puţin peste jumătate, adică 60.000 de voturi, deşi procentual a luat chiar mai mult decât Flutur la Suceava, adică 26,9%. De altfel, Ilie Bolojan a şi demisionat din funcţia de secretar general al PNL, odată cu Alina Gorghiu, dar a rămas la conducerea organizaţiei judeţene. Mai mulţi primari şi lideri locali din Bihor îi cer însă să demisioneze şi din această funcţie.

În topul organizaţiilor judeţene care au înregistrat minus de voturi la parlamentare faţă de locale urmează, pe locul trei, Prahova, cu peste 56.000 de voturi pierdute.

La fel, Constanţa, Braşov, Neamţ sau Arad, unde lider este Gheorghe Falcă, deşi au obţinut procentual peste media partidului – între 20% şi 32% – au înregistrat pierderi între 50.000 şi 40.000 de voturi fiecare. De altfel, la Arad Falcă are de înfruntat acum furia primarilor şi liderilor locali care îi cer demisia, mai ales că el a fost şi coordonatorul campaniei electorale a partidului la nivel naţional.

Poate cel mai bun exemplu la acest capitol este organizaţia PNL Alba, condusă de Mircea Hava. Clasată pe locul doi la nivel naţional după organizaţia din Sibiu condusă de Raluca Turcan, Alba a pierdut aproape 40.000 de voturi de la locale la parlamentare, situându-se pe locul opt în topul organizaţiilor liberale care au înregistat deficit de voturi.

Singurul lider judeţean care şi-a anunţat până acum demisia din funcţie este Nicolae Robu de la Timiş. El a obţinut un scor considerat bun de partid, 25,6%, şi nici nu a pierdut foarte multe voturi faţă de alegerile locale precum Falcă, Hava, Flutur sau Bolojan. Timişul a înregistrat un minus de 23.000 de voturi între cele două scrutinuri.

Singurele organizaţii judeţene ale PNL care nu au pierdut voturi în ultimele şase luni, de la locale la parlamentare, sunt Bucureştiul şi Sibiul, conduse de Cristian Buşoi, respectiv Raluca Turcan. În vreme ce Capitala a câşigat peste 11.000 de voturi între cele două tipuri de alegeri, Sibiul a adus un plus de 150 de voturi. Însă, Bucureştiul condus de Buşoi s-a situat pe locul trei în topul organizaţiilor cu cele mai slabe performanţe (11,9%), iar Sibiul a fost cea mai performantă organizaţie judeţeană a PNL, cu un scor de 39,5%, ceea ce i-a adus Ralucări Turcan şi preşedinţia interimară a partidului.

Începând cu luna ianuarie a anului viitor vor avea loc alegeri în toate organizaţiile judeţene ale PNL, urmând ca la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie să fie organizată Convenţia Naţională a partidului, unde va fi aleasă noua conducere centrală. Până acum şi-au anunţat intenţia de a candida la şefia PNL fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, dar şi Ludovic Orban, dacă până atunci va fi achitat în procesul în care este judecat în prezent.

9 COMMENTS

  1. Cam asta era zestrea lui Blaga si a armatei lui de activisti mai ales din Ardeal….Plus demonizarea PNL-ului cu sperietoarea Soros…Plus lipsa totala de forma a conducerii liberale.Plus faptul ca n-au reusit sa lipeasca imaginea PNL de Ciolos oricate incercari au facut acesta i-a cam tinut la distanta…Plus ca mai nici o televiziune nu a incercat macar sa le arunce un colac de salvare,plus ca Johannis nu s-a implicat sa le fie alaturi si bine a facut nu inteleg deloc aceste asteptari,”odata ajuns la Cotroceni ne mai dam un buna ziua dar cam atat de ce tot intoarceti capul spre mine,salvati-va prin voi insiva !!!” Primul pas trebuie sa-si gaseasca un lider IN INTERIORUL PARTIDULUI…nu Ciolos,Tariceanu,Antonescu samd Unul care sa puna osul la treaba ca altfel nu-i vad bine,nici pe noi,vom ramane pe cap cu PSD-ul si cu aliatii sai si deja imi plang de mila,prea este dezechilibrata balanta si daca ma uit bine nu inteleg de ce Basescu este inca OK,lupta impotriva sistemului pe care l-a creat alaturi de cei care pana mai ieri erau etichetati drept infractori,penali, nefrecventabili.A cazut PNL-ul la mijloc platind si pentru el tocmai pt ca nu i-a mai fost alaturi.Daca esti basist platesti daca nu mai esti basist platesti din nou ?

  2. Dacă tot e vorba de lege şi legalitate, hai să calculăm la modul real câţi puturoşi au intrat pe din dos în parlament şi chiar e grasă problema!
    INS-ul a anunţat că populaţia cu drept de vot este cam 18.5 milioane şi puturoşii care vor completa pe din dos numărul(umplutură pentru a avea un loc de muncă) se vor redristibui după…
    La cel mult18.5 milioane de locuitori nu cumva numărul de parlamentari trebuie să fie cel mult 400 ?
    Împărţiţi 18.5 milioane la fiecare din cele 2 categorii: pentru senatori 163.000 locuitori=113-114 senatori şi deputaţi 73.000 locuitori=253-254 deputaţi, total 368 parlamentari ! Cum dreacu au intrat scârbele scandalagiste pe din dos dacă nu aveau dreptul prin lege şi prin INS-numărul cel mai avansat de locuitori ai României ? DACĂ S-AR FACE RECENSĂMÂNTUL PAS CU PAS NU CRED CĂ AR MAI INTRA ATÂŢIA PUTUROŞI ÎN PARLAMENT DOAR PENTRU A AVEA ASIGURAT UN LOC DE MUNCĂ !

  3. Asa le trebuie, au cautat si au gasit. Nu stiu, pnl mai exista ?Piratu’ le-a pus si astora pielea pe bat.

  4. Una din explicatii ar fi ca la locale alegatorii au sanctionat sau bonificat realizarile locale si alesii locali, pe cand la alegerile parlamentare, aceiasi votanti ai pnl au fost pusi sa aleaga lucruri abstracte si nepalpabile: parlamentari care candidau in circumscriptia lor fara merite in zona respectiva, un program de guvernare inexistent, o balbaiala pt primarul bucurestiului mediatizata national, un Ciolos cu o platforma obscura care semana a portal de facebook decat a program de guvernare.

  5. Pnl a pierdut votanti, romania a pierdut 7 miliarde de lei in 9 ani plus cateva milioane prin oamenii lui firea si ai psdului din sanatate.
    Sistemul a fost invins , liber la furat si la indatorat tara pana crapa.

  6. Si mai constat ceva: cand guvernul adus de servicii organizeaza alegerile, indiferey cine iese la alegeri nu se mai aud nemultumiri cu votul in diaspora. Ca pana acum, oricare arioa era la putere erau nemultumiri. Acum, mucles. E bine de notat. Poate asa ne dam seama si cine genera nemultumirile, in trecut. Pam-pam

Leave a Reply