Monday, December 23, 2024
-1.5 C
Bucharest

Nicuşor începe să se teamă că-i ia locul Cioloş

Liderul USR, Nicuşor Dan, a afirmat, duminică pe Facebook, că nu a există o decizie a USR de respingere a intrării în partid a lui Dacian Cioloş, precizând că a fost mandatată o echipă a partidului care să discute cu Cioloş. Nicuşor Dan a precizat că opinia majoritară este favorabilă primirii lui fostului premier, însă el a susţinut opinia contrară, existând avantaje şi dezavantaje ale înscrierii lui Cioloş.

Preşedintele USR a spus că pe tema unei posibile intrări a fostului premier Dacian Cioloş în partid, că s-au spus multe neadevăruri şi “jumătăţi de adevăr”,  ”s-au relatat trunchiat lucrurile care s-au întâmplat şi s-au denaturat mult cuvintele” pe care le-a spus. Nicuşor Dan a subliniat că el nu a fost de acord ca Cioloş să facă parte din partid, dar majoritatea a decis că acest lucru ar fi benefic pentru USR.

”Nu a existat o decizie de respingere a intrării lui Dacian Cioloş în USR. De altfel, nimeni nu poate decide să respingă intrarea în USR a oricărei persoane care respectă criteriile de admitere în USR”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

El a precizat că i-a fost transmisă lui Dacian Cioloş o invitaţie pentru o discuţie privind intrarea în USR (sau colaborarea cu USR) pentru el şi pentru echipa lui, o echipă din partid fiind mandatată pentru acest dialog. ”Ca urmare, în acest moment decizia de a participa la această discuţie este la Dacian Cioloş”, a spus Dan.

Liderul USR a adăugat că opinia majoritară în partid este ca intrarea lui Dacian Cioloş în USR, în acest moment, este benefică pentru USR.

”Eu am susţinut opinia contrară, dar USR este un partid democratic şi voi acţiona în acord cu voinţa majorităţii”, a subliniat liderul USR, precizând că opinia majoritară în USR este că partidul trebuie să continue în linia „morală” în care a început: fără primirea de primari sau parlamentari de la alte partide, făra fuziuni sau alianţe cu partidele vechi şi fără dizolvarea în „marele partid al dreptei”.

”Cu mici excepţii, dezbaterea în USR a fost una pe argumente şi nu pretext pentru o luptă de putere în interior”, a spus Nicuşor Dan.

Acesta a prezentat argumentele pro şi contra intrării lui Cioloş. Astfel, opinia majoritară s-a constituit pe baza următoarelor argumente: ”În clipa de faţă Cioloş este o persoană cu o credibilitate percepută mai mare decât credibilitatea percepută a USR; deci speranţa că va exista un transfer de credibilitate dinspre dânsul înspre USR, deci o creştere în sondaje a USR; poate aduce un plus de profesionalism în USR; poate aduce USR-ului leadershipul de care are nevoie în aceste momente.”

Cei care se opun alăturării dintre USR şi Cioloş au susţinut că brandul “Dacian Cioloş” este mai bine definit decât brandul USR. ”Din acest motiv USR va deveni pentru opinia publică «partidul lui Cioloş» şi prin asta va dispare imaginea de independenţă faţă de partidele vechi. Este notoriu că Dacian Cioloş a negociat pentru a intra în PNL înainte să înceapă discuţiile pentru intrarea în USR. În campanie a fost purtător de imagine PNL, apărând pe afişele PNL şi 60% din persoanele care îl vor în politică îl văd pe Cioloş în PNL”, este primul argument.

În al doilea rând, USR ar putea deconta costurile legate de compromisurile guvernării Cioloş: noncombat la votul pentru primari într-un singur tur, prestaţiile miniştrilor Dîncu, Tobă şi Curaj etc.

În fine, ar exista o diferenţă între electoratul potenţial al USR şi cel al lui Cioloş. ”În publicul reformist care simpatizează (cumulat) cu «Dacian Cioloş şi USR» există un clivaj între un public «moral» şi un public «pragmatic» (între cei care nu acceptă alianţa cu PNL şi cei care o acceptă; între cei care nu acceptă primiri de primari şi parlamentari de la partidele din majoritate, şi cei care le acceptă). În acest moment, Dacian Cioloş şi echipa sa par orientati înspre «soluţia pragmatică». Aşa că un partid nou-creat al lui Dacian Cioloş funcţionând separat plus USR ar putea cuprinde împreună ambele publicuri – funcţionând complementar. Ar servi «cauza» fără să alieneze niciun «alegător reformist, având fiecare publicul lui natural”, a explicat Nicuşor Dan.

Deputatul USR Iulian Bulai a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bacău, că Dacian Cioloş este o persoană „foarte stimată” în spaţiul public, care este binevenită în USR, problema fiind de perspectivă şi dezvoltare, iar membrii partidului trebuie să se gândească la preţul pe care trebuie să îl plătească pentru ca fostul premier să li se alăture.

„Domnul Dacian Cioloş este o persoană foarte stimată în spaţiul public, este un prim-ministru care a arătat că face diferenţa şi USR îşi doreşte oameni competenţi, oameni cu bune intenţii, oameni cu bună-credinţă, oameni care au dat dovadă că fac diferenţa. Dacian Cioloş este binevenit în USR, problema este de perspectivă şi dezvoltare. Ne dorim un USR care peste patru ani, pentru a ajunge la guvernare, îşi doreşte şi mici compromisuri? Da sau nu. Dacă sunt compromisuri, care sunt compromisurile respective? Suntem noi capabili sau vrem voi să creăm nişte portiţe ca unii primari din PMP sau PNL sau ALDE ar vrea să vină în USR pentru că sunt fascinaţi de domnul Cioloş şi vor să lucreze în mare parte cu el? Dar dacă ei vin şi ajungem la guvernare nu ne-am încălcat deja principiul să spunem stop traseismului?”, a afirmat deputatul.

Deputatul USR Cosette Chichirău a afirmat, la rândul său, că oamenii care se luptă pentru putere „sub acoperirea interesului naţional au pure interese personale”, iar în această cheie trebuie interpretat ce se întâmplă în prezent cu Dacian Cioloş

„Din interior este şi o luptă de putere, întotdeauna vor fi lupte de putere. Asta nu înseamnă că este mai bine pentru România sau pentru USR un scenariu sau altul. Aceşti oameni care se luptă pentru putere sub acoperirea interesului naţional au pure interese personale. În această cheie trebuie să interpretăm ce se întâmplă acum cu Dacian Cioloş – presiuni interne şi externe pentru scopuri altele decât binele USR şi binele României. Scenariul dacă nu vine Cioloş, USR dispare, moare, care nu are o bază în realitate”, a subliniat Cosette Chichirău.

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, în 9 martie, într-un interviu la RFI, că organizaţia neguvernamentală pe care o va lansa alături de membri ai Guvernului pe care l-a condus ia în calcul “foarte serios inclusiv un proiect politic nou, o mişcare politică sau un partid politic”, scrie news.ro.

 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img