Noul şef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a declarat că va rămâne la fel de dedicat Armatei României şi va continua pe calea consolidării capacităţii de luptă, dar şi a modernizării unităţilor militare.
“Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţa la acest moment important al Statului Major al Apărării şi, implicit, pentru evoluţia mea în carieră ca şi ostaş al ţării. (…) Prin preluarea Drapelului de Luptă îmi asum onoranta responsabilitate de a îndeplini la cel mai înalt nivel al abilităţilor comanda structurii de forţe. (…) Rămân înscris pe traseul continuităţii, acela al accelerării consolidării capacităţii de luptă a structurii de forţe a Armatei României. Rămân angajat în procesul de modernizare a marilor unităţi şi unităţilor, astfel încât să asigure capacitatea maximă de reacţie în cadrul naţional şi în context aliat, indiferent de situaţia de securitate”, a declarat generalul Gheorghiţă Vlad.
El a subliniat că evoluţia Armatei române este ancorată în “triada naţională de securitate”, apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică, la Uniunea Europeană, precum şi Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.
“Suntem pe deplin devotaţi principiului apărării colective. Ne vom pregăti împreună pentru a fi în măsură, la nevoie, să ne apărăm împreună. Contăm pe reacţia adecvată a trupelor şi capabilităţilor NATO, potrivit planurilor regionale pentru situaţii de criză sau război. Eforturile aliaţilor au contribuit şi contribuie la consolidarea posturii de descurajare şi apărare, au echilibrat şi întărit prezenţa înaintată pe Flancul Estic”, a declarat generalul Gheorghiţă Vlad.
În context, acesta a transmis camarazilor săi că încrederea pe care cetăţenii noştri o au faţă de armată trebuie nu doar menţinută, ci şi amplificată.
“Între obiectivele pe termen scurt şi mediu ale structurii de comandă şi control a Armatei României se înscriu: creşterea capacităţii de cunoaştere a mediului operaţional şi a nivelului de reacţie a forţelor, precum şi realizarea capabilităţilor relevante pentru contracararea întregului spectru posibil de riscuri şi ameninţări. Este imperativ să ne bazăm pe forţele proprii şi să ne perfecţionăm constant. Suntem angajaţi în asigurarea protejării ţării în faţa provocărilor tot mai complexe. Totodată suntem determinaţi să menţinem preocuparea pentru modernizarea cadrului normativ propriu, cu accent pe drepturile şi îndatoririle fiecărui militar. (…) Trebuie să accelerăm procesul de eliminare a diferenţelor de tratament dintre categoriile de personal şi să întărim demnitatea statutului de cadru militar în societatea românească”, a declarat el.
Şeful Statului Major al Apărării a făcut apel şi la sprijinul Legislativului în vedere îndeplinirii obiectivelor asumate.
“Stimaţi reprezentanţi ai Legislativului românesc, Armata are nevoie de sprijinul dumneavoastră. Modernizarea apărării naţionale este un proces continuu, care trebuie să ţină pasul cu evoluţia situaţiei de securitate. Complementar sprijinului pe care îl acordaţi pe componenta esenţială a înzestrării, graţie alocării bugetare adecvate, vom mai solicita accelerarea adoptării unei legislaţii care să conducă la trecerea profesionalizării armatei, să răspundă necesităţilor apărării şi mai ales care să se sprijine reacţia naţională şi aliată în funcţie de dinamica siguranţei regionale şi globale de securitate. Îmi doresc să consolidăm dimensiunea umană, ca o condiţie esenţială în vedere abordării războiului modern”, a declarat generalul Gheorghiţă Vlad.
La rândul său, fostul şef al Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul permanent acordat pe perioada mandatului său, dar şi pentru conferirea la final de mandat a Ordinului Naţional ‘Steaua României’.
Acesta a mulţumit, de asemenea şi reprezentanţilor Parlamentului, Guvernului şi şefilor instituţiilor de ordine publică şi siguranţă naţională pentru cooperarea interinstituţională excelentă.
El a subliniat că în aceşti ani dominaţi de provocări complexe România şi-a consolidat profilul militar în NATO şi Uniunea Europeană, în relaţia cu SUA, dar şi la nivel global, iar pe plan intern Armata României a făcut faţă tuturor provocărilor.
Generalul Petrescu a punctat că perioada 2019 -2023 a însemnat şi perioadă de investiţii în capabilităţi pentru Armată, răstimp în care au fost fundamentate peste 70 de programe de înzestrare.
“Bineînţeles că toate aceste progrese nu pot fi asumate doar de Statul Major al Apărării. Ele au fost posibile prin cooperarea excelentă între structuri în cadrul echipei constituite atât la nivelul Statului Major al Apărării, cât şi la nivelul ministerului”, a declarat acesta.
El a transmis şi un “gând ales” pentru soldatul român şi i-a urat succes noului şef al Statului Major al Apărării.
“Tuturor celor care îmbracă uniforma militară le transmit întreaga mea apreciere pentru munca, devotamentul, loialitatea şi înţelegerea dovedită zi de zi. Tuturor le spun acum; dragi camarazi, continuaţi să iubiţi această ţară şi veţi putea depăşi orice obstacol. Predau astăzi cea mai onorantă funcţie pe care un general al Armatei României o poate avea în carieră. Mulţumesc din nou tuturor celor care mi-au fost alături, familie, prieteni, colegi, camarazi. Cu toţii aţi contribuit la tot ceea ce a însemnat acest mandat. Totodată, ţin să-i mulţumesc generalului Gheorghiţă Vlad. Împreună am făcut echipă în faţa unora dintre cele mai provocatoare situaţii. Îi urez succes în funcţia de şef al Statului Major al Apărării şi vă asigur că Armata României are în persoana lui un lider şi un profesionist desăvârşit”, a declarat generalul Petrescu, citat de Agerpres.