Luni seara si marti seara, in emisiunea La ordinea zilei si pe acest blog am cerut primului ministru sa adopte o ordonanta de urgenta pentru interzicerea exportului materialului lemnos neprelucrat din Romania – busteni in special. Speta este destul de complicata din punct de vedere juridic, dar jaful imens petrecut in padurile romanesti necesita solutii speciale, de urgenta. Sunt multumit de faptul ca azi, Victor Ponta a preluat ideea si a cerut ca pina saptamina viitoare sa fie redactata ordonanta de urgenta in sensul celor cerute de mine.

Nu am orgolii personale, vreau solutii nationale.

Daca prin ideile mele exprimate in comentariile de la Antena 3 sau aici pe blog pot sa ajut la rezolvarea unei situatii extrem de grave, nu pot decat sa ma bucur. Aceasta satisfactie personala o pun in panoplia campaniilor postului Antena 3, atat de numeroase si de utile in ultimii ani pentru repararea unor lucruri strambe in Romania. CUM AM ZIS !

Iata stirea Agerpres :

Premierul Victor Ponta a anunțat miercuri că intenționează ca Guvernul să adopte săptămâna viitoare o ordonanță de urgență prin care să interzică pe termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată.

Potrivit premierului, Guvernul ar fi adoptat un asemenea act normativ încă din ședința de miercuri, însă reprezentanții Ministerului Justiției nu au reușit să găsească o soluție din punctul de vedere legal pentru adoptarea ordonanței.

“Am întârziat ședința de guvern deoarece am solicitat de aseară doamnei ministru Gavrilescu și, sigur, cu Departamentul pentru Relații Europene și cu Justiția să adoptăm o OUG prin care să interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată. Din păcate, înțeleg că Justiția încă nu ați găsit soluția. (…) La dvs s-a blocat. Vreau să vă rog până săptămâna viitoare să găsiți o soluție sau vă găsiți toți de la Justiție ceva de lucru. Înțeleg că trebuie să respectăm toate obligațiile noastre, dar toate obligațiile pe care le avem pe plan european nu sunt împotriva intereselor României. Și dvs trebuie să respectați interesele României. Până săptămâna viitoare, vreau să veniți cu soluția legislativă temporară până când avem o soluție pe termen lung. Dar cred că dacă vă puneți mintea la contribuție, treceți peste ‘nu-ul’ tradițional și găsiți o soluție”, a spus Ponta în ședința Guvernului.

Premierul a mulțumit Senatului pentru readoptarea Codului silvic și a precizat că în continuare Executivul își menține punctul de vedere exprimat până acum.

“30% pentru o singură companie este foarte mult și cred că nu trebuie să renunțăm la acest prag și sper doar că toți colegii parlamentari, inclusiv cei de la PNL — cei care s-au bătut și se bat pentru interesele unei companii private—, să înțeleagă că toți trebuie să servim interesul public național, și nu interesele unei companii private”, a afirmat Ponta.

Prim-ministrul a mai anunțat că săptămâna viitoare, când Codul silvic se va afla la votul final la Camera Deputaților, va merge împreună cu miniștrii deputați să voteze această lege.

32 COMMENTS

 1. Felicitari premierului Ponta !

  liberalii au cerut inchiderea supermarketuri-lor in weekend. Asta e masura liberala ? Nu, e bolsevica. Se vede ca s-au infectat cu basism. Doamne fereste !

  • Pentru Juristii lui peste prajit de la Ministerul Jsutitiei!!! Exportul de lemn brut sau cherestea are ca urmare defrisarea excesiva a intinse suprafete de paduri ceea ce duce la formarea conditiilor prielnice producerii inundatiilor si alunecarilor masive de teren care pun in primejdie viata cetatenilor din zonele respective ceea ce duce la incalcarea Articolului 35 din Constitituia Romaniei: – Dreptul la mediu sănătos
   (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
   (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
   (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător

  • Sunt oameni in tara asta care muncesc zi lumina si n-au timp in cursul saptamanii sa faca cumparaturi. Pentru acestia exista ziua de Sambata sau Duminica.

 2. este foarte bine, dar guvernul si comisiile parlamentului trebuie sa aiba consultari cu societatea civila. ong-urile de mediu se plang ca nu au fost intrebate si aveau si ele solutii si propuneri. pana nu exista aceste consultari , nu exista democratie reala. trebuie mai mult control si un program de reimpadurire.

   • daca nu esti informata, iti explic: executa impaduriri (cauta tasuleasa), salveaza spatii verzi, executa amenajari de poteci, executa programe educationale pentru copii. eu zic ca fac multe. tu ce zici ?

 3. Felicitări.
  .
  Sunt neplăcut surprins de faptul că NICI O televiziune nu discută despre “glumița” de prost gust de astăzi a lui Iohannis despre Codul Silvic, când vorbea presei despre Institutul Cantacuzino:
  “Aicea… sunt ceva copaci, dar nu știu dacă este cadrul cel mai bun pentru o discuție pe Codul Silvic…” (citat EXACT).
  .
  Sursa: 13 Mai 2015 – “Iohannis: Este exclus ca Institutul Cantacuzino să dispară” – http://www.antena3.ro/romania/iohannis-este-exclus-ca-institutul-cantacuzino-sa-dispara-293440.html – 4:24 – 4:35
  .
  L-am auzit în direct și nu mi-a venit să cred cât de mârlan poate fi de față cu presa!
  .
  Te întreabă reporterii despre Codul Silvic în contextul amenințărilor făcute de prietenii tăi austrieci care defrișează de atâta timp România pe care tu o conduci la adresa guvernului țării pe care tu o conduci și, ca să eviți subiectul, găsești potrivit să spui, RÂZÂND, “Aicea sunt câțiva copaci”?!
  .
  Cine mama dracului se crede ăsta?! Pe Ponta pentru “fă, Doina” anticomuniștii privați l-au tocat până în ultimul minut al alegerilor prezidențiale, iar acestui nazist i se iartă INSTANT așa-zisa glumă despre pădurile țării pe care o conduce după ce 6 milioane de, nu-i așa, români adevărați l-au votat?!

  • Transmiteți-i domnului Răzvan Dumitrescu felicitări pentru abordarea acestui subiect, singurul – din câte am văzut – care făcut-o dintre realizatorii TV ai posturilor de știri.

 4. Mai dati-i o idee geniala lui Ponta ca sa scoata in afara legii firmele off-shore ce desfasoare activitati in Romania si tepuiesc la greu bugetul de stat obligandu-le pe acestea sa se inscrie in decurs de 3 luni in Romania sau in orice tara din UE iar daca n-o fac sa fie radiate din Registrul Comertului.

 5. O solutie ar fi stoparea taierilor si crearea unui program intens de impadurire pe toate suprafetele ce au fost defrisate . Asa ar fi normal .

  • Ar trebui facuta o statistica cu cei abilitati de lege sa faca impaduriri pe suprafetele de teren defrisate pana la blana in ultimi 25 de ani si sa se vada cine n-a respectat legea care stipuleaza ca suprafata defrisata sa fie rempadurita intr-un anumit interval de timp iar cei gasiti vinovati sa raspunda penal.

 6. Poate Dvs. in urma numeroaselor apeluri, ar putea impune o asemenea hotarare din partea guvernului.
  ” … să interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă … ” Nu d-le Ponta pentru cel putin 50 de ani ar trebui sa fie acest “termen limitat”.

 7. Domnule Radu Tudor,
  .
  Categoric că presa, denumită și a patra putere în stat, prin acțiunea dumneavoastră de nici 24 de ore în urmă, cum s-a văzut, are forța de a convinge și a face și lucruri(de astă data) bune și care altfel, fără acest apel al dvs., este posibil ca această măsură salutară să nu fi fost luată.
  Felicitări!
  Vreți, însă, să vă povestesc și despre nereușite, chiar bâte date de dvs. sau colegi de-ai dvs, voluntar sau involuntar, dar tot neavenite fiind sau , cel puțin, inadecvate momentelor în care au fost declanșate? Sau, nu-i momentul? Cel puțin 4(patru) acțiuni sunt …răsunătoare ca și efect negativ produs. Negativ, binențeles din punctul meu de vedere, ele putând fi chiar …”stralucitoare” văzute dintr-un alt unghi.

   • Domnule Radu Tudor,
    .
    Vă respect prea mult încât să-mi permit să deturnez subiectul actual (și de o deosebită importanță), spre alte ….orizonturi. De aia v-am și întrebat dacă este cazul exemplificării (și) nereușitelor și a ieși, astfel, în decor bătând câmpii. Pentru că eu mai dau și bâte și nu de puține ori ele sunt și acide, și mai puțin inspirate, și inadecvate… ”momentului”.
    Oricum, trebuie să recunoașteți (un lucru peste care treceți cam….ușor- eu citind cu atenție și pe dungă articolul dvs.) că un merit în această ecuație îl are și dl. Ponta care , fără urmă de ranchiună, a făcut abstracție de atacul ”la baionetă” lansat de dvs.(acela de la LOZ din 03,04,2013, devenit ”cel mai viral atac” anti-Ponta de pe internet venit din partea…. asta, din interior) și de care s-a ”bucurat” vreme de vreo doi ani, până la alegerile prezidențiale din 2014.
    Deci, vorbind și de ”orgolii”, și de ”soluții naționale”, ați putea remarca și dvs. în concluzie, că privindu-i acum acest demers(curajos și acesta), ar trebui spus că și Ponta, la rându-i, a spus în gândul său, în ședința de Guvern de astăzi, poate la fel ca dvs. referindu-se la această problemă care ”a pus pe jar” pădurile României același lucru:
    ”Nu am orgolii personale, vreau solutii nationale”

  • De ce nu mergi pana la capat ?! Spune ,,nereusitele si batele” dar argumenteazale. Radu Tudor nu este omul care se vrea periat, dar si-a argumentat propunerea. Poate fi si o coincidenta cu privire la cele doua momente(propunerea lui Radu Tudor si declaratia lui Ponta), dar este mai putin important. In rest, dreptul la opinie !!!!

   • @Obs,

    Domnule, mi-ai vorbit cât se poate de civilizat , (așa cum, dealtfel, te cunosc de ceva timp) asta chiar dacă nu am avut niciun dialog până în prezent . Urmare, răspunsul meu este următorul:
    Referitor la ”nereușitele și bâtele” de care vorbești, pot să-ți spun că au fost multe comentarii exprimate de către mine de-a lungul timpului(deci moderate și nu, neapărat, însușite) în legătură cu unele poziții de-ale domniei sale cu care n-am fost de acord. Și nu este, nicidecum, o gaură-n cer ca unul de pe aici, un ”amărăștean” ca mine, să nu fie de acord cu ceva ce spune ”gazda”. Câinii latră, ursul merge”. Fiecare cu ”supărările” sale. Și mai cred că toți suntem perfectibili și nu perfecți precum se considera maleficul băsescu.
    Însă, aici așa este și așa cum spune dl.Radu Tudor . Deci, ”nu era momentul” oportun, eu încercând și solicitând, suficient de politicos(deci, înainte de a o face), să pot puncta faptul că nu numai reușitele ci și nereușitele sau bâtele trebuie evidențiate, cumva, din când în când, dacă nu atât de zgomotos cel puțin prin niște mici precizări sub formă de … ”erate”. Asta, dacă este de recunoscut ceva și dacă ai puterea să-ți recunoști greșelile și că la un moment dat ai… zbârcit-o.
    Eu am și câteva exemple pozitive, cu astfel de ”erate”, atunci când domnia-sa a recunoscut faptul că a greșit, dând astfel dovadă , cel puțin mie, de fairplay. Pot s[ ]ncep cu acestea, de exemplu.
    Urmare, tocmai din acest motiv, domnia-sa se bucură și de încrederea mea, a unui ”pârlit” de inginer care n-a furat un ac într-o viață de om. Faptul că pe domnia sa îl onorează ,sau nu, această încredere din partea mea e problema domniei sale. Pentru că pe mine, de exemplu, nu m-ar onora să fiu apreciat de alde …@gheorghe. Un om ca mine care încearcă ”din partea stângă”, din zona ”rău famată” a comentatorilor acestui blog, să atenționeze, să corecteze , de ce nu, să pună în evidență niște …neadevăruri nespuse pe care le resimt eu și pe care le simt a fi inca ascunse. Și vorbesc de pe poziția unuia care n-a intrat în ultimii 25 de ani în nici un sediu de partid , de parchet sau serviciu secret și care a votat ”cu toată scârba” pe (unii) useliști de teama de a nu îngroșa, prin votul meu, numărul portocaliilor băsiți. Și asta cu toate că_cel puțin în circumscripția mea , unii pedeliști(lepădați de băsescu) erau mult mai serioși, mai credibili, mai…. frecventabili ”dăcât” useliștii.
    Nu cred că dumneata, pentru că deja te cunosc destul de bine , doar dorești ”să bagi bățul prin gard” pentru ca mai apoi să te repezi la mine precum un pitbull. Ești, se-nțelege, cu bune intenții și doar curiozitatea te împinge să vrei să cunoști și alte păreri despre ceea ce cred unii de pe aici că ar mai trebui retușat…pe ici pe acolo.
    Cu permisiunea d-lui Radu Tudor , achiesez…”cu toată dragoste” , la propunerea ta. Numai să fii pe aici, să fii receptiv, chiar dacă critic, dar și argumentat așa cum îmi ceri tu, și să am semnal din partea amândurora că sunteți de acord cu această intreprindere. Dacă aceste considerațiii de-ale mele în legătură cu ”nereușitele, bâtele sau greșelile” domniei-sale nu apar, se subânțelege că nu-mi sunt acceptate de domnia-sa astfel de comentarii. Dacă da, înseamnă că sunt acceptate astfel încât să accept și să suport și contrargumentele tale. Eventual, și consensul cu cele expuse de mine 😀
    Ar fi un dialog pe un ”experiment” inedit.
    PS. Apropo, nu știu dacă te onorează faptul că eu rezonez 100% cu tine, cu tot ce-am citit în comentariile tale. Având timp la dispoziție berechet și sub deviza declarată în atâtea rânduri, aceea ”să nu mă arunc ca rața la muci” am făcut un exercițiu, ceva mai greu, de a ”răsfoi” arhiva blogului cu postările tale. Deocamdată am citit perioada February 24, 2014 at 9:34 am …-… June 30, 2014 at 3:33 pm
    NU m-am înșelat deloc în ceea ce spuneam încă de la începutul comentariului meu privitor la faptul că suntem pe aceeași baricadă. Sper să nu te supere și să nu înțelegi altceva(…tenebros) prin acest demers al meu 😀

    • Nu sunt motive sa ma supar, atata timp cat dialogul este in termeni civilizati. Eu am facut referire punctual la articolul lui Radu Tudor, la care am achiesat fara rezerve, ceea ce nu inseamna ca 100% am fost de acord cu pozitiile sale anterioare, chiar daca nu am exprimat un punct de vedere. Este firesc, suntem oameni si nu toti putem gandi la fel. De fiecare data incerc sa argumentez o opinie sau alta, iar cand sunt neavizat prefer sa tac. Nimic altceva. Cat priveste ,,batul in gard” sau atacul unui pitbull, stai linistit, repudiez astfel de pozitionari si este evident ca suntem de aceeasi parte a baricadei.

 8. Nu o sa se taie la fel de mult dar oricum mult se va taia in continuare pt ca infractorii sunt cei mai inventivi cand le arde pipota sa fure iar autoritatile nu-s capabile sa gaseasca pe langa o astfel de masura si pachetul administrativ care sa o insoteasca.Cred ca Ponta a vazut in propunerea dvs o buna oportunitate electorala,daca va tine pana la finele lui 2016 s-a scos.Sa-l vedem.Eu stiu si cum vor face dar nu spun acum,sa mai gandeasca si aparatul platit sa o faca.

  • Atata timp cat exista state din UE care au oprit total exportul de lemn brut si cherestea e si dreptul Romaniei sa faca acelas lucru adica tara noastra nu trebuie sa fie discriminata in comparatie cu alte tari din uniune.

 9. F bine ca dă ordonanța asta. Acum dl Radu Tudor poate aveți ocazia să întrebați pe cei din guvern, pr dl Ponta de ce trebuie să reînnoiască anul acesta contractele cu firma austriacă în loc să le pună punct fiindcă toți suntem de acord că ei sunt contra intereselor statului român ? Informația cu reînnoirea e luată de pe stiripesurse.ro declarația aparținând unui deputat psd. Acum mă întreb de ce e nevoie ca sa zică pas firmei, lumea a fost deja în strada o data? Mulțumesc

 10. @Obs,
  .
  Toate bune și frumoase, acum totul fiind limpede ca apa…. tulbure, așa cum spune-o vorbă românească. Adică, cum ar veni, răspunsul la mesajul meu cu ceea ce am înțeles eu că am de intreprins a rămas(cumva) ca-n tren.
  Această provocare la care mă angajam nu era atât de grea pe cât de laborioasă și, mai ales, în care „mânuirea ” cu măsură atât a cuvintelor cât și a punctuației putând face ca mesajul scris să fie altceva decât cel care este gândit. Uneori și când este clar scris, cele scrise pot fi greșit înțelese. Dar să fie și prost scris, în grabă, cu cuvinte improprii sau… cu ghilimele uitate, îți dai seama la ce s-ar ajunge.
  Deci, după cum vezi mai sus, am bătut și eu câmpii pe aici, înșirând cuvinte goale, ceva cu… limpede, cu.. tulbure, cu ceva ce a rămas ca-n …tren . Înțeleg, din tot ceea ce ai scris, că am eșuat în demersul meu de a răspunde întrebărilor tale, întrebări ce mi se păreau ”legitime”, cu subiect și predicat și care sunau astfel :
  ”De ce nu mergi pana la capat ?! Spune ,,nereusitele si batele” dar argumenteazale”.
  Ai vrut, într-adevăr, să afli ceva, mă întreb acum? Am căutat cu lumânarea, în răspunsul tău de acum, ceva referitor la intrebările inițiale pe care mi le-ai adresat și …nimic, ceva referitor la propunerea mea dacă marșezi pe acest ”proiect” și același lucru…nimic. Negăsind, deci, nimic consider acele întrebări ale tale doar niște întrebări retorice. Adică întrebări…la plesneală, lansate, ca și multe altele, doar pentru ”a ne afla unii în treabă” și a face pe plac, dacă se poate, stăpânului.Întrebări care, eventual, să mă pună pe mine, pe moment, în dificultate fiind, astfel, în situație penibilă de a nu înțelege că particip la un ”joc” incorect numit ”dă și fugi”.
  Am întâlnit zeci de asemenea cazuri pe aici cu inși provocatori(nu le spun… indivizi că ar suna cam rău) cărora am încercat, m-am strofocat, să le dau răspunsul cuvenit și cerut, și ei…pauză. Vorba nenorocitului ăla(nomina odiosu’): ”Afară plouă….”
  Oricum, am scăpat ușor acum, zic. Aș fi fost de-a dreptu’ un caraghios să mă fi apucat și de treabă adică ”să merg pana la capat, să spun toate nereusitele si bâtele și să le și argumentez” (așa cum îmi cereai) și toate astea la…pereți.
  Și toate astea pentru că am avut prea mari așteptări de la ceva…virtual.Cam atâta.
  PS Nota bene! Multumesc pentru răspuns. Putea fi, deci, și mai rău. Râmâne cum am stabilit !!!???

  • Pozitia mea anterioara cu privire la argumentari ramane neschimbata, asa ca fiecare cu ,,trenul” lui ! Ai facut prea multa filozofie si, scuza-ma, dar afirmatiile cu ,,plesneala” si ,,stapanul” sunt aiureli. Eu am fost mai concis. Daca pentru tine o pozitie contradictorie, transanta, din partea cuiva, este ceva tenebros, provocator, este problema ta. Crezi ce vrei. Cat priveste afirmatia cu ,,peretii”, tradeaza aroganta din partea ta, domnule inginer. Chiar si pozitia unui ,,gheorghe”, asa cum afirmai anterior, trebuie ascultata ! Si asta o spune un jurist, desi studiile in intelegerea realitatii de multe ori sunt relative. Succes !

   • @Obs,
    .
    Ești alunecos, măi nene. Ești și incoerent de vreme ce sari de la una la alta pierzându-te în amănunte (nimic rău în toate astea) sau ieși în decor uitând ideea(problema) principală pentru care ai intervenit ca ”avocat”. Mă întrebi ceva și uiți ce-ai vrut, semn că doar acesta a fost scopul, să dai și să fugi.
    Ascultă-l , deci, pe @gheorghe în continuare și ia și notițe. Sau poate nu știi, tu fiind pe aici la F.F, ce-i poate pielea.Eu, unul, sunt acela care i-a dat poate cea mai mare atenție pe aici, pot spune că sunt chiar un exegent al tipului de postac @gheorghe, pentru că era pentru mine un simbol al …obscurantismului și alde ăștia fac prozeliți acolo unde găsesc teren.
    Credeam până nu de mult că unde-s doi juriști sunt trei păreri, acum m-am convins. Succes și ție, domnule jurist.

 11. Bravo Radu Tudor! Initiati o Petitie online pe subiectul PADURI si Poporul Roman sa semneze. Daca politicienii sunt ingenunchiati de strainii care ne jefuiesc tara, atunci poporul sa le arate cine sunt stapanii Romaniei. Este o crima ce se intampla acolo, o rusine nationala.

Leave a Reply