O cercetare sociologică realizată de Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI) arată că 60-70% dintre respondenți consideră că românii erau mai patrioți pe vremea comunismului, răspuns dat mai ales de cei trecuți de 45 de ani, de cei care locuiesc în sate și de etnicii români.

O cercetare sociologică realizată de Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI) arată că 60-70% dintre respondenți consideră că românii erau mai patrioți pe vremea comunismului, răspuns dat mai ales de cei trecuți de 45 de ani, de cei care locuiesc în sate și de etnicii români.

Trei sferturi asociază protecția mediului cu noțiunea de patriotism, mai ales bărbații și pensionarii, indiferent de preferința politică. Cu sancționarea “manifestărilor nepatriote” care jignesc țara sunt de acord peste 70%, mai ales persoanele mai în vârstă și mai puțin educate și locuitorii din mediul rural, mai mult votanții stângii. Este ceva mai puțin acceptabil pentru cei cu studii superioare și printre tineri în general, conform concluziilor CSCI.

Pentru cei care au răspuns la întrebările sondajului, orientarea prooccidentală a țării noastre înseamnă: încredere mare în UE (69%) și SUA (62%) și foarte mică în Rusia (10%). Totuși, destul de puțini au încredere foarte multă chiar și în reprezentanții Occidentului (18% în UE, 15% în SUA). Încredere mai multă în Occident au votanții PSD și PNL și cei trecuți de 45 de ani. Intelectualii par să aibă mai puțină încredere în Occident decât cei fără studii superioare sau vârstnicii, fiind undeva pe la 50%.

Conform aceleiași cercetări, românii sunt în puternic dezacord cu proiectul autonomiei maghiarilor (72%). În privința statuilor unor maghiari care au luptat împotriva țării, jumătate consideră că ar trebui mutate și jumătate că ar trebui lăsate unde sunt.

“Am clasificat ca antimaghiari 30% din populația țării, aceia care nu au încredere în UDMR, sunt total împotriva autonomiei și nu doresc ca acele statui să existe. Sentimente antimaghiare mai puternice (peste 35%) sunt printre pensionari, dar și intelectuali, mai mult printre bărbați și în rândul ardelenilor nonmaghiari (40%). Muncitorii și tinerii fără studii superioare de etnie română sunt mai puțin interesați de acest aspect (25-30% antimaghiari)”, arată autorii studiului.

Totodată, 40% dintre români consideră că un conflict militar cu Rusia este iminent, 25% spun că este posibil și alți 25% nu cred că se va întâmpla. Aproape trei sferturi se bazează pe sprijinul SUA, iar bărbații sunt mai convinși decât femeile că va exista un conflict.

Cei mai mulți români (45%) consideră că unirea României cu Republica Moldova va putea avea loc doar după intrarea Moldovei în Uniunea Europeană, în timp ce 30% apreciază că cele două evenimente sunt independente. Un sfert nu știu ce să răspundă. Printre votanții dreptei, ideea unirii iminente este mai larg răspândită.

Întrebați ce partid consideră a făcut mai multe pentru unirea cu Moldova, 30% nu pot răspunde. Dintre ceilalți, există o egalitate între PSD și PNL (câte 22-23% fiecare), mai relevă cercetarea Infopolitic.

Cercetarea “‘Naționalism’ românesc” (partea a II-a) a fost realizată în perioada 16 — 24 februarie, la nivel național, pe un eșantion de 1.000 de persoane de 18 ani și peste, după metoda CATI. Eșantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 și a recensământului populației din 2002. Eroarea tolerată este 3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

9 COMMENTS

 1. prima data ar fi trebuit intrebati ce cred ei despre patriotism. explicabil de ce cred oamenii asa ceva. la noi a fost nationalism sub ceausescu, cu o istorie prezentata deformat, cu frica, cu sistemul inchis, cu propaganda si demonizarea occidentului, le-au indus oamenilor ideea ca suntem o natiune harnica, demna, curajoasa.
  urmasa ideilor trecute este biserica ortodoxa. stefan cel mare e sfant, occidentul e profan si vrea sa fie finantata de stat.

  • Chiar daca tu nu ai treaba cu biserica ortodoxa,asta nu inseamna ca ea nu trebuie sa existe, ba chiar trebuie sustinuta de stat.Este prea greu pentru tine sa intelegi ca multime de oameni,oricum au nevoie de o credinta,iar biserica ortodoxa are importanta ei,nu numai ca o credinta cat de cat unitara dar si ca liant national traditional.Ea nu inseamna numai niste popi acolo,ci un tezaur istoric care trebuie si intretinut asa cum trebuiesc intretinute muzeele si monumentele istorice ale unei natiuni.Iar biserica ortodoxa nu este bogata precum alte biserici sau secte religioase internationale..Acum daca tu esti vreun sectant, ingrijeste-te de treaba ta si nu te baga peste ce nu trebuie.

  • Constat ca ti-este plin neuronul de lecturi taraniste si acolo s-a oprit cultura ta.Nu inteleg la ce istorie prezentata deformat faci aluzie.Poate la istoria sec.20 legata de bravii si istoricii taranisti si penelisti pe care lumrea ii injura si atunci cum apoi i-au injurat pe comunisti, dar in rest?Vrei sa spui ca viata materiala inainte de razboi pentru populatie era mai grozava ca dupa razboi pe vremea comunistilor si ascundeau asta comunistii, sau ce?Propaganda comunistilor se facea majoritar legata de realizarile regimului comparativ cu ce fusese inainte si aveau dreptate sa se laude caci aveau cu ce ,chiar daca lumea a muncit la greu bagand la “duminici lucratoare” in nestire.In asta sta unul din pacatele comunismului,dar si inapoierea era uriasa.Pacatul si mai mare este ca acum au venit “capitalistii” de incropeala si au distrus imens din ceea ce a fost cu greu muncit atunci.Au furat cat au putut dar macar sa fi furat ca sa mentina sau sa dezvolte si nu sa distruga. Iar “demonizarea” occidentului se facea prin prezentarea numai a partilor nasoale dar reale despre occident caci atunci erau parca mai multi oameni inteligenti si nu puteau fi prostiti numai cu inventii mincinoase,cum sunt fraieriti buimacii din ziua de azi.Daca vrei nasoale despre America sau occident gasesti si acum cate vrei pe Net sau la televizor pe Discovery, National Geografic,etc.Asta inseamna, daca nu vezi si partile bune, ca ar fi demonizare?.Pai asa,pe noi, si occidentul ne demoniza si ne demonizeaza si acum.

 2. Daca pun cap cap zicerile doamnei Cristiana Anghel si ale doamnei Leocadia Gratiela Gavrilescu pot spune ca si acum functiopneaza acelasi nationalism tamp pe care unii il numesc patriotism. Cum arata tara dupa ce s-au perindat pe rand toti la Putere (CIOLAN) vedem cu totii si constatam singuri cam cat de patrioti sunt ei in realitate.

 3. Da, eram mai patrioti in primul rand pentru ca eram educati sanatos atat la scoala cat si acasa. Aveam “cei sapte ani de-acasa”, exista rusinea si respectul fata de varstnici, exista demnitatea familiei pe care nu trebuia s-o terfelesti, exista competitia atat in scoala cat si in comunitatea din care faceai parte. Aveam modele, aveam repere si dorinta de a le urma.
  Odata cultivate si dezvoltate aceste simtaminte, sentimente in etapele dezvoltarii noastre(familie, scoala, comunitate), evident ca mai apoi s-au extins la nivel de popor si tara.
  Pe de alta parte, existenta noastra era oarecum liniara si stresul provocat de grija zilei de maine, lipsea aproape cu desavarsire. Parintii nu erau stresati pentru viitorul copiilor lor asa cum vedem astazi si toti munceau pentru tara, pentru ca tara avea grija de copiii lor. Eram noi cu ai nostrii in tara noastra ca intro cursa a stafetelor. Primeam si predam generatie de la generatie.
  Ulterior, s-a instaurat teama si nesiguranta provocate de lipsurile devenite insuportabile, umilitoare si inexplicabile. Unii au ales sa fuga, pierzand aproape identitatea in suferinta dezradacinarii dureroase altii au ramas integri, intelegand fenomenul si alegand sa lupte pana la capat, altii au clacat. Deteriorarea caracterelor slabe s-a produs si rezultatele le vedem astazi. Acum, tara nu mai da nimic. Dimpotriva! Muncesti impovarat de taxe, platesti scoala, platesti sanatate, esti dat afara din casa si lasat in strada, esti furat, pacalit, neaparat, neprotejat, umilit cu salarii infecte. Nimic nu-ti mai apartine, tara pare ca numai este a ta. Esti singur, pe cont propriu. Pentru ce “patriotism”? Cand te simti strain si singur in propria tara, este greu sa vorbesti despre patriotism. Trist dar adevarat.

 4. Țara asta a fost ridicată de bărbații care au făcut războiul și e demolată de efeminații care n-au făcut nimic!

 5. Este adevarat ca in timpul comunismului istoria si odata cu ea si notiunea de patriotism au fost redefinite si prin acceptarea ideologiei P.C.R. Daca respingeai comunismul nu erai patriot ! Dar exista o notiune a ceea ce poate insemna patriotismul. Pe langa asta erau in cartile de istorie informatii care, alaturate in scop propagandistic partidului si liderilor sai, determinau formarea unei notiuni de patriotism mult mai apropiata de adevar. Acum, daca intrebati pe cei din tanara generatie ce este patriotismul veti descoperi ca nu stiu cum sa defineasca aceasta notiune. Comunismul din Romania crease propria notiune de patriotism folosind si date reale din istorie. Democratia, care are posibilitatea de a aborda toate subiectele si a eliminat cenzura, nu are nicio notiune a patriotismului.

 6. Cu certitudine da. Trebuie insa sa recunoastem ca si pe fondul lipsei de informatii percepute direct, nemijlocit. Cati concetateni de-ai nostru au calatorit in tarile occidentale inainte de 1989? Foarte putini. Oricum, patriotismul nu are nimic in comun cu ideologia. Tii la tara ta, cu bune si cu rele, nimic altceva. Imperfectiuni, neajunsuri, drame sunt peste tot in lume. Imi place patriotismul manifestat de americani. Pana si in filme este evident si este natural, nefortat. La noi, pana si cuvantul ca atare este rostit cu o teama lasa. Nu trebuie sa vorbesti toata ziua de patriotism, el rezulta din faptele tale.
  Daca intr-un moment sau altul, tara ta este condusa conjunctural de niste ticalosi(votati de compatriotii nostri), asta nu inseamna sa te dezici de ea.

Leave a Reply