Intr-un elan optimist ce pune in paranteze serioasa criza politica a Uniunii Europene, presedintele Klaus Iohannis a declarat ieri la Roma ca totul e rezolvat.

Ca Romania a obtinut stoparea proiectului “Europa cu 2 viteze”.

Chiar asa sa fie? Nu este un pic (prea) optimist presedintele?

Declarația liderilor a 27 de state membre și ai Consiliului European, Parlamentului European și Comisiei Europene

Declarația de la Roma (25 martie 2017)

Noi, liderii a 27 de state membre și ai instituțiilor UE, ne mândrim cu realizările Uniunii Europene: edificarea unității europene este un proiect îndrăzneț, cu o viziune pe termen lung. Acum șaizeci de ani, în timp ce ne reveneam de pe urma tragediei celor două războaie mondiale, am decis să ne unim și să reconstruim continentul nostru din cenușă. Am construit o Uniune unică, cu instituții comune și valori puternice, o comunitate a păcii, a libertății, a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept, o forță economică majoră cu niveluri neegalate ale protecției sociale și bunăstării. Unitatea europeană a început ca visul câtorva, devenind speranța celor mulți.

Apoi Europa a redevenit un întreg. Astăzi, suntem uniți și mai puternici: sute de milioane de oameni de pe întreg teritoriul Europei beneficiază de viața într-o Uniune extinsă care a depășit vechile diviziuni. Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent, atât mondiale, cât și interne: conflicte regionale, terorism, presiuni crescânde exercitate de migrație, protecționism și inegalități sociale și economice. Împreună, suntem hotărâți să răspundem provocărilor unei lumi în schimbare rapidă și să le oferim cetățenilor noștri atât securitate, cât și noi oportunități.

Vom face Uniunea Europeană mai puternică și mai rezilientă, prin și mai multă unitate și solidaritate între noi și prin respectarea normelor comune. Unitatea este atât o necesitate, cât și alegerea noastră liberă. La nivel individual, am fi marginalizați de dinamica mondială. Împreună avem cele mai mari șanse de a o influența și de a ne apăra interesele și valorile comune. Vom acționa împreună, cu ritmuri și intensități diferite acolo unde va fi necesar, dar mergând în aceeași direcție, așa cum am făcut în trecut, în conformitate cu tratatele și păstrând ușa deschisă celor ce doresc să se alăture mai târziu.

Uniunea noastră este nedivizată și indivizibilă. În următorii zece ani ne dorim o Uniune care să ofere siguranță și securitate, să fie prosperă, competitivă, durabilă și responsabilă din punct de vedere social și să aibă voința și capacitatea de a juca un rol principal în lume și de a modela globalizarea. Ne dorim o Uniune în care cetățenii să beneficieze de noi oportunități de dezvoltare culturală și socială și de creștere economică. Ne dorim o Uniune care să rămână deschisă acelor țări europene care ne respectă valorile și care se angajează să le promoveze.

În aceste vremuri de schimbare și conștienți de îngrijorările cetățenilor noștri, ne afirmăm angajamentul față de Agenda de la Roma și ne angajăm să acționăm în direcția următoarelor obiective:

1. O Europă sigură și securizată: o Uniune în care toți cetățenii se simt în siguranță și se pot deplasa liber, în care frontierele noastre externe sunt securizate, cu o politică în domeniul migrației eficientă, responsabilă și durabilă, cu respectarea normelor internaționale; o Europă hotărâtă să combată terorismul și criminalitatea organizată.

2. O Europă prosperă și durabilă: o Uniune care generează creștere și locuri de muncă; o Uniune în care o piață unică solidă, conectată și în dezvoltare, care ține cont de transformarea tehnologică, și o monedă unică stabilă și mai consolidată deschid căi pentru creștere, coeziune, competitivitate, inovare și schimburi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii; o Uniune care promovează o creștere susținută și durabilă, prin investiții, reforme structurale și eforturi către finalizarea uniunii economice și monetare; o Uniune a economiilor convergente; o Uniune în care energia este sigură și accesibilă, iar mediul este curat și sigur.

3. O Europă socială: o Uniune care, bazându-se pe o creștere durabilă, promovează progresul economic și social, precum și coeziunea și convergența, susținând în același timp integritatea pieței interne; o Uniune care ține seama de diversitatea sistemelor naționale și de rolul-cheie al partenerilor sociali; o Uniune care promovează egalitatea între femei și bărbați, precum și drepturi și șanse egale pentru toți; o Uniune care combate șomajul, discriminarea, excluziunea socială și sărăcia; o Uniune în care tinerii primesc cea mai bună educație și formare și în care pot studia și găsi locuri de muncă pe întregul continent; o Uniune care păstrează patrimoniul nostru cultural și promovează diversitatea culturală.

4. O Europă mai puternică pe scena mondială: o Uniune care dezvoltă în continuare parteneriatele existente, construind altele noi și promovând stabilitatea și prosperitatea în vecinătatea sa imediată la est și sud, dar și în Orientul Mijlociu, pe întregul continent african și la nivel mondial; o Uniune pregătită să își asume mai multe responsabilități și să contribuie la crearea unei industrii a apărării mai competitive și integrate; o Uniune hotărâtă să își consolideze securitatea și apărarea comune, inclusiv în cooperare și complementaritate cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, ținând seama de circumstanțele naționale și de angajamentele juridice; o Uniune angajată alături de Organizația Națiunilor Unite, care susține un sistem multilateral bazat pe norme, este mândră de valorile sale și își protejează cetățenii și care promovează comerțul liber și echitabil și o politică globală pozitivă privind schimbările climatice. Vom urmări aceste obiective, având convingerea fermă că viitorul Europei se află în mâinile noastre și că Uniunea Europeană este cel mai bun instrument prin care ne putem atinge obiectivele.

Ne angajăm să ascultăm și să răspundem îngrijorărilor exprimate de cetățenii noștri și ne vom alătura eforturilor parlamentelor noastre naționale. Vom colabora la nivelul cel mai adecvat atingerii scopurilor noastre, acesta putând fi nivelul Uniunii Europene sau nivelul național, regional ori local, într-un spirit de încredere și de cooperare loială, atât între statele membre, cât și între acestea și instituțiile UE, respectând principiul subsidiarității. Vom asigura marja de manevră necesară la diferitele niveluri pentru a consolida potențialul de inovare și de creștere al Europei. Vrem ca Uniunea să se implice cât mai mult în chestiuni majore și cât mai puțin în cele neînsemnate. Vom promova un proces decizional democratic, eficace și transparent, precum și rezultate mai bune.

Noi, liderii, într-un spirit de colaborare în cadrul Consiliului European și între instituțiile noastre, ne vom asigura că agenda de azi va fi pusă în aplicare, astfel încât să devină realitatea de mâine.

Ne-am unit pentru binele nostru. Europa este viitorul nostru comun

14 COMMENTS

 1. cita diferenta intre mentalitatea si spiritul american si cel “european”: aia zic “We, the People” si birlicii astia zic “Noi, liderii…”

  Din toate angajamentele impotentilor europeni, care au aratat inca o data ca nu au inteles nimic din prostiile istorice pe le-au comis, sunt sigur de indeplinirea uneia singure, a treia, aia cu “O Europa sociala”. Asta trebuie tradusa prin si mai mult socialism, impozite si mai multe si mai mari, confiscarea banilor si a libertatii prin trecerea la ‘banii electronici’ si dominatia mentalitatii marxiste a statului care sa-ti ia cit mai mult, chiar totul, ca va avea el mai tirziu grija de tine… la tine raminind obligatia sa-i platesti bani, cit vrea statul, pentru ca ai cite ceva, pentru ca existi sau pentru orice alt motiv inventat de birocratul european aflat in nevoie bugetara.

  Casta birocratilor europeni, fosti sau actuali, ar face orice ca sa nu-si piarda privilegiile, salariile si pensiile. Desigur ca pentru ei UE e buna. O oligarhie corupta, totalitara si falimentara. Din fericire, economicul ii va dobori, ca si pe comunisti.

 2. Priviţi-i şi analizaţi-i fizionomia feţei dar citiţi şi prin vorbe odată cu mimica feţei şi vă veţi îngrozi(nu e băşcălie).
  Întrebare:
  – Ce ştie el despre semnarea acelor acte cu ani în urmă?
  Are habar precum nivelul de trai al conaţionalilor! Nu e interesat de România noastră decât când e vorba de afacerile prietenilor străinătăţii! 🙂 🙂 Oricum e străin de…România!
  🙂 🙂 🙂 turist(infractor=cumpărător cu acte false) rătăcit şi plătit gras în cea mai înaltă a statului Român!

 3. Daca Dragnea,Olguta si ceilalti sunt niste mega-optimisti cu privire la bunastarea romanilor (de la Stat) de ce n-ar fi si el optimist ?! Nu putem sa mergem in doua viteze la capitolul Optimism.

  • Floricele ?! Ti-au transmis astia optimismul lor ? Bag seama ca tu imparti romanii, ca altii, in mai multe categorii. Constat cu amaraciune un lucru, multi dintre voi care nu lucrati “la stat” aveti creierele rase si va credeti buricul pamantului. Ce n-au reusit comunistii, au reusit astia cu brio.

 4. Basescu: “Obiectivul […] ‘ritmurilor diferite’ este realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcție, vor intra doar cei care au un ritm bun de acum înainte. Ar fi păcat să constatăm cu ‘surprindere’ peste zece ani, […] că un grup de state care au avut un ritm bun anunță că au devenit Statele Unite ale Europei”

  Ei, si?!
  Acest individ, Basescu, plange sa stea la masa bogatilor, cot la cot cu acestia, chiar daca pt asta ar trebui sa-si omoare poporul cu austeritatea, ca sa fim “in ritm”!
  Individ mai fara minte nu s-a pomenit! Un ciocoi blestemat.

 5. Pe persoana fizica este mai mult decat optimist. A uitat insa, ca este si Presedintele Romaniei, sau nu mai conteaza ? Nu stiu care au fost promisiunile insa, eu cel de acasa vad cum ramanem fara paduri, implicit se pot intampla mari nenorociri, fara bogatiile strategice,nu avem productie industriala iar, mult clamatul sat romanesc moare, moare vesnicia Romaniei.

 6. Johannis, you have to be kidding us ? My neaos romaneste : Faci misto de noi?
  Afirmi ca “Romania a obtinut stoparea unei Europe cu 2 viteze”. Pacat ca muti Merkel te contrazice cind afirma ca “O Europa cu mai multe viteze nu inseamna absolut ca nu exista o Europa comuna, pentru toti”.
  Europa era deja pe viteze diverse (2-3-9 etc.). O stim cu totii, Johannis!
  Ieri la Roma s-a deschis de fapt, cu discretia cuvenita, un santier de reconstruire a unei Europe diverse. Aceasta inseamna ca se recunoaste ca Europa asa cum a fost construita si cum functioneaza si astazi nu merge bine de loc, ba chiar merge la terapie intensiva.
  UE are la dispozitie, teoretic, aproape un deceniu pentru a schimba Europa care a dezamagit mare parte din cei 510 MLN. de cetateni alegatori.
  E clar insa ca cele 27 de natiuni cu alegatorii lor nu vor mai avea rabdare sa astepte alti 10 ani.
  Deciziile importante vor trebui luate in urmatoarele 6 luni si in 2018 pentru ca in 2019 ne vom exprima din nou pentru alegerile europarlamentare.
  Atunci vom intelege clar incotro va merge Europa. Pina atunci insa vor mai fi alegeri in Franta, Germania, Polonia si Ungaria. 2019 va fi decisiv si se va intelege daca UE va fi reusit sa creeze un grup bine integrat (Economic, social, monetar, bancar, defensiv, de integrare a migrantiilor, de lupta antitero, etc.). Dupa cum se prezinta situatia acum, va deveni inevitabila crearea unei avangarde de serie A, disponibila si deschisa celor din se.ria B
  Temerile sunt ca jumatate din Europa comunitara va merge in viteza 2 adica seria B.
  UE va trebui in plus sa concileze interesele nationale din interiorul aceluiasi grup (fie ca e A sau B). Crearea unei avangarde insa va favoriza natiunea cea mai puternica, evident Germania, neglijnd si nerespectind interesele celorlalti si de seria A si din special de seria B.
  Vor surveni tentative separatiste si proteste noi. Tentativa de integrare diferentiata pe 2 viteze, e dificila si mai ales periculoasa, poate duce rapid la mortea Europei construita dupa imaginea UE.
  Comunicatul lui Johannis este Documentul semnat ieri la Roma. Este insa slefuit ca sa dea bine.
  Nu apar multe aspecte ambigue , neelucidate. Sunt omise multe cerinte facute de catre Grecia, Polonia, Italia, Ungaria. S-a vorbit si teorizat despre Europa sociala, Europa prospera si durabila (cu 26 MLN.someri, cu salarii de foame in tarile din est Europa.
  S-a mai vorbit si de Europa cu o moneda unica si stabila si consolidata. Moneda aceasta unica unde vor sa ne bage si pe noi (Eurozona) se salveaza deocamdata doar cu pretul de singe al austeritatii si rigorismului practicate si azi doar pentru a salva moneda Euro. MIza e uriasa daca pica moneda Euro, pica si UE.
  Johannis mai vorbeste si de o Europa mai puternica pe scena mondiala (cu ajutorul NATO) cu vrerea lui Trump, a lui Putin si a Chinei. Cu cine ne masuram noi?
  Europa sigura si securizata unde noi Romanii suntem fare Schengen. Johannis e retoric pe cit de retorica si formala a fost intilnirea celor 27. Adevarul e ca lipsesc liderii adevarati la nivel national si european. De altfel la ce mai servesc ei cind stim cine decide destinul nostru?
  In spatele Comisiei UE, a Consiliului lui Tusk si a Parlamentului European paradoxal cu cea mai
  scazuta putere decizionala, sta Eurogrup format din toti banchierii si oamenii de afaceri puternici si neconoscuti noua. Ei decid tot. Bruxelles adaposteste tot ce este finanta internationala si multinationalele unde sunt activi peste 14.000 lobby-isti cu un portafoliu de zeci de MLN. de dolari dati in stinga si in dreapta spre a influenta voturi si decizii favorabile doar unora mereu aceiasi. Europa ar trebui pe drept sa fie a cetateniilor si nu a plutocratiei cocotate la virful UE.
  Costul aceste plutocrati il platim noi. Intrebarea e: ne da Europa cit au dat deja sute de MLN de cetateni cu munca lor? Johannis, de cite ori te vad si te ascult. ma intreb: doar atita meritam noi?

 7. Revolta românilor e justificată, țara merge din rău în mai rău de mai bine de 30 de ani. Problema e că, protestând împotriva păpușilor, ajungem să ne batem între noi. În timpu-ăsta, vrăjitorul suprem își râde-n barbă, încurcând ițele păpușarilor așa, just for some more fun.

Leave a Reply