Marți, 15 mai, a avut loc un eveniment așteptat îndelung de toată lumea, la care redacția PSnews.ro a avut plăcerea de a participa: lansarea raportului anual de analiză și prognoză pe anul 2018, realizat de Societatea Academică din România (SAR) și intitulat „12 ani în Europa. Evoluție sau inevoluție?”.

Pippidi tranșează problema relocării ambasadei: Nu se poate să ieșim din schizofrenia asta! EXCLUSIV

În interiorul acestei prezentări, Societatea Academică din România atrage atenția asupra mai multor aspecte, precum gaura pe care a lăsat-o perioada 2007-2013 prin dezangajările efectuate – 1,6 miliarde de euro pe care România i-a pierdut -, laolaltă cu ratele scăzute de absorbție a fondurior europene pe programele de infrastructură și resurse umane. Probleme majore există și în agricultură, atunci când vine vorba de folosirea banilor veniți de la Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, ONG-ul subliniază că, față de anul 2000 (când România a fost invitată să adere la UE), venitul pe cap de locuitor s-a dublat simțitor, ceea ce intră în antiteză cu sondajele realizate la nivelul tuturor statelor membre, în care românii declară că direcția în care se îndreaptă țara este una greșită.

Nu în ultimul rând, organizația non-guvernamentală vine cu o serie de sugestii, precum: depolitizarea birocrației și reconstruirea unui sistem pe bază de merit, implementarea reală a Legii guvernanței corporative, raționalizarea investiției publice, crearea unor mecanisme mai rapide și regulate de evaluare a serviciilor publice de către consumatori și europenizarea reformei instituțiilor de control.

Concret, Alina Mungiu-Pippidi ne-a explicat că România nu este singura țară din zonă care a ales să susțină inițiativa președintelui de la Casa Albă, o inițiativă pe care nu o consideră înțeleaptă.

„Cine studiază voturile pe materie de politică externă vede că, în mod excepțional, există consens pe subiecte de politică externă. De aia majoritatea analiștilor spun că, în realitate, noi nu avem o politică externă comună europeană. Dat fiind că necesită unanimitate, aceasta nu există aproape niciodată. Noi nu suntem singurii care am luat această poziție în favoarea lui Trump – au făcut-o și alte țări est-europene. Părerea mea e că au făcut rău, dar cel mai rău a făcut Trump. Deci nu se poate să ieșim din schizofrenia asta! Ori e partenerul nostru strategic și ne-am pus rachete să ne apere de Iran (și atunci nu avem ce face: suntem cu americanii), ori nu e. Iar Trump fiți siguri că nu ne-a întrebat pe noi în momentul în care a luat decizia asta, pentru că, după cum se vede, el nu întreabă pe nimeni”, a subliniat preşedintele Societăţii Academice din România.

Nu în ultimul rând, am vrut să aflăm cum arată inițiativa Coaliției pentru Familie – susținută ulterior de Partidul Social Democrat – de a face un referendum pentru redefinirea familiei. La rândul ei, șefa SAR a punctat faptul că manevra PSD este una prin care formațiunea politică are impresia că va câștiga electorat.

Referendumul pentru familie este o prostie și o inutilitate și nu arată decât unde ajungi când conflictul politic împinge oamenii la zid. Referendumul pentru familie este felul PSD de a strânge sprijin în momentul în care a fost așa de atacat și așa de demonizat pe toate planurile, deși câștigase alegerile. Eu nu pot decât să recomand ce am recomandat întotdeauna: o deradicalizare de ambele părți. După ce se va petrece, deci dacă noi ne străduim singuri să construim un electorat conservator, acest electorat conservator după aceea s-ar putea să pună probleme chiar și PSD”, a încheiat Mungiu-Pippidi.

 

7 COMMENTS

  1. “Depolitizarea birocrației și reconstruirea unui sistem pe bază de merit ” asta suna European ,si suna al dracu de bine ,dar imposibil de realizat in Romania ( vezi sistemul medical,in care management -ul este strict politic agreat si intretinut de PSD) cat despre referendumul esuat pe care PSD -ul a incercat sa-l aplice ne-a demonstrat ca este lipsit de sustinerea pe care credea ca o are PSD-ul (este bine stiut cum toti primarii PSD si-au intocmit liste prin ” obligarea” angajatilor din primarii ,politie locala ,si firmele cu ,contracte in derulare sa isi aduca minim o persoana la mitingul care ar fi trebuit organizat ) si despre Trump , a spus clar are doar interese ce vizeaza exclusive America !

    • Dar de ce nu spune doamna Pippidi de ce considera ca initiativa lui Trump nu este intzeleapta? Se supara jihadistii,teroristii si toti islamistii,iar restul lumii trebuie sa faca sluj si ciocul mic ? Cu atitudini din acestea defetiste si iresponsabile in fapt,intretinute chiar de grozavii politruci sorosisti,cu societatea lor “deschisa”, au ajuns aia sa tropaie si sa faca ce vor ei prin lumea intreaga si mai ales in lumea occidentala civilizata,dar si mult prea permisiva cu cine nu trebuie.Popoarele civilizate sunt tot mai nemultumite fata de ce se intampla si de aceea se ridica si cresc si atatea partide nationaliste si antisistem.

  2. … ca de fiecare data carul inaintea boilor.SAR este o gluma ca, de altfel, si mrs.Frog.Cand o clasa politica cu doua clase (ca si trenul) – care n-a demonstrat nimic decat ca stie sa fure, sa tradeze si sa minta se afla astazi la putere (culmea ‘’desteptaciunii’’ alegatorilor), la ce sa te astepti.Ca si finalitate putem muta ambasada la Plescoi, tot acolo suntem – Sam ne considera atat de utili ca si un prezervativ in manastire.Clasa noastra politica ar trebui sa scrie pe Casa Poporului un slogan de genul: ‘’Daca taceti putin, veti auzi cum ni se rupe.’’Aici intra toate partidele si oamenii ‘’politici’’ care au fost, sunt si vor fi!Jaful si bulangeala sunt atat de extinse incat n-are sens sa ne mai lamentam.Nu vorbim aici de schizofrenie, vorbim despre hotie, tradare si prostie.Cum spune Voltaire: ‘’E greu sa eliberezi prostii de lanturile pe care le venereaza.’’In 30 de ani am devenit niste ‘’destepti’’.Suntem tara din UE care avem in zonele rurale peste 80% din toalete in fundul curtii.E bine, nu?Avem pentru turism ‘’frunza’’ de Costa Rica, pentru agricultura ‘’Oaia lu’ daea’’, pentru idei ‘’inovatoare’’ – mazare de Madagascar.Despre ce vorbim?O zi frumoasa tuturor!

  3. Propunerile SAR sunt pe termen mediu și lung—mai degrabă lung, după perioada de “jihad” anticoruptie condusă de DNA—care ar fi fost, poate, luate in considerație de către guvernele din perioada 2004-2018, dacă președinții care s-au perindat pe la conducerea țării între aceiași ani nu s-ar fi apucat, primul, sa înarmeze pina in dinti securiștii și magistrații, ca sa-și ucidă concurenta, iar al doilea sa le dea acestor mercenari recunoaștere internațională in același scop. Din nefericire, ca de altfel toți intelectualii adevărați (nu făcuți de Oprea sau Coldea cu diplome) Alina Mungiu -Pippidi, președinta SAR, tinde sa “abstractizeze”(barbarism pe vremea mea, dar intrat in uzaj, parca?) topica pina ce noutatea conceptelor răsărite din acest proces de abstractizare i se pare demnă de-a sta la baza unei noi teorii. Dacă ne uitam doar la metoda “demonizarii PSD” pe care Alina o așaza printre cauzele eșecului campaniei de “prevenire a corupției”in România —Admițând ca nu se recurgea la represiunea tipica bandelor DNA-SRI, ci la Prevenție—vedem foarte clar ca adevarata cauza pt care nu s-a ajuns la prevenirea faptelor de corupție a fost conflictul personal dintre Basescu și Nastase in care Basescu a câștigat; restul a venit in mod automat, abuzurile, procesele inchizitoriale, din ideea inițială rămânând nu mai atâta (Prevenție) cât sa justifice arestul preventiv, și nici pe acela, având in vedere prostia și ferocitatea magistraților care conduceau “lupta”. După Basescu, a venit Johannis, care s-a repezit și el la gâtul lui Ponta, in buna tradiție lăsată de antecesor, a reușit sa-l înlăture decla putere și, aici e culmea, in loc sa aibă de-a face cu un partid decapitat aflat in zbaterile morții, PSD-ul ș-a întregit cu un cap nou, ca balaurul din poveste, punându-l pe Johannis in fata unui nou duel. Bineînțeles ca-l fierbe ura numai când îl vede pe Dragnea și de-aici toată “schizofrenia” din guvernarea actuala, fiindcă, deși compromisa rău, Kovesi încă mai poate tăia capete și Johannis spera sa termine naibii cu hidra pina la alegerile din 2019 cu ajutorul mercenarilor din justiție. Deci, nici vorba de Prevenție in următorul deceniu, numai represalii pe ici pe colo unde mai exista focare de entuziasm pt cătușe, tepe, și-o Europa fanfaroana și delusional (prada halucinațiilor) care sa se felicite pt rezultatele obținute prin represalii de orice fel; și tot așa cu SUA—la care Alina admite personalizarea conflictului dintre Republicani și Democrați prin lupta dintre Trump și madam Clinton!—și gâlcevele cu UE, prevenția s-a dus odata cu speranța intr-un posibil “acord” între imperii; dar intelectualii conceptualizeaza, asta e meseria lor.

Leave a Reply