Câteva mii de oameni au participat, duminică, la Braşov, alături de lideri ai ALDE, la “Marşul demnităţii”, care s-a dorit a fi o refacere a traseului parcurs de muncitorii care au protestat în 1987 împotriva regimului comunist, preşedintele formaţiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu, transmiţând, cu acest prilej, că “nu vrem copiii securiştilor noştri să ajungă securiştii copiilor noştri”.

“Suntem aici mii de oameni care suntem împotriva abuzurilor – abuzurile sistemului bancar, ale recuperatorilor, executorilor, ale companiilor care deţin monopoluri şi, nu în ultimul rând, a abuzurilor din Justiţie. Toate aceste abuzuri i-au îngenuncheat pe români, au distrus destine. Cei care comit abuzuri nu au culoare politică, aşa cum nici dreptatea nu are, nu e nici de stânga şi nici de dreapta, trebuie să fie a oamenilor şi noi ne-am angajat să-i apărăm pe oameni de abuzuri”, a afirmat, în debutul mitingului, liderul ALDE Braşov, senatorul Daniel Zamfir.

Norica Nicolai, candidat ALDE pentru Parlamentul European, a afirmat că “paşii spre libertate încep la Braşov şi se vor termina la Bruxelles”. “La 30 de ani de la 1989 sunt unii care au vrut să ne pună în lanţuri. Împotriva lor şi pentru demnitatea noastră, ALDE şi în primul rând Călin Popescu-Tăriceanu se bat şi se vor bate. Până nu vom fi liberi, nu vom fi cu adevărat fericiţi, nu vom avea bunăstare, pentru că abuzurile şi lipsa libertăţii ne înlătură calitatea de om. Noi vrem să fim oameni liberi, am fost şi vom fi. Alături de ALDE şi de voi, paşii spre libertate încep la Braşov şi se vor termina la Bruxelles”, a afirmat Nicolai.

La rândul său, Renate Weber, candidat ALDE în alegerile pentru Parlamentul European, a subliniat că scrutinul din 26 mai trebuie să fie o pregătire pentru “toamna preşedinţiei ALDE şi a lui Călin Popescu-Tăriceanu”.

Şi Varujan Vosganian a vorbit despre eventualitatea unei candidaturi a liderului ALDE la Preşedinţie, arătând că nu va exista normalitate în România până când, printre altele, “nu vom avea un preşedinte ca şi Călin Popescu-Tăriceanu”.

“Nu vreau să le dau numele, dar preşedintele acestei ţări şi câţiva candidaţi din fruntea listelor unor partide şi liderii acestor partide au întreaga responsabilitate că astăzi vedem în jurul nostru scene care ne amintesc de 14 iunie 1990. Ei poartă întreaga responsabilitate şi le cer de aici să înceteze cu aceste asmuţiri. (…) Există oameni politici care au telecomandă, care vorbesc după cum alţii apasă pe buton şi eventual prind posturi străine după cum alţii (…) le comandă. Pe Tăriceanu nu-l comandă nimic altceva decât conştiinţa lui”, a punctat Vosganian.

Conform organizatorilor, numărul participanţilor la miting s-a ridicat la 5.000, braşovenilor alăturându-li-se şi reprezentanţii câtorva filiale din judeţele limitrofe.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, de pe scena amenajată în zona Platformei Roman, punctul de plecare al marşului: “Vrem să trăim într-o ţară cu adevărat liberă, în care cetăţenii nu sunt manipulaţi, aşa cum se întâmplă azi, de urmaşii fostei securităţi, practic, nu vrem copiii securiştilor noştri să ajungă securiştii copiilor noştri”.

“Mobilizarea care a avut loc este într-adevăr grăitoare, pentru că în felul acesta se demonstrează că oamenii, pe lângă problemele de trai zilnic, sunt preocupaţi şi de lucrurile fundamentale ale vieţii care înseamnă libertatea, demnitatea, respectul de sine, respectul pentru celălalt şi democraţia şi acestea au fost în principal mesajele pe care şi colegii mei şi eu le-am dat participanţilor la miting. (…) Marşul pe care l-am organizat şi care a parcurs traseul revoltei muncitorilor din noiembrie 1987 ne-a permis să interacţionăm şi cu o serie de oameni care erau trecători şi care ne-au făcut semne de simpatie. Lucrul acesta dovedeşte că România de astăzi, în pofida diviziunilor, a frământărilor, conştientizează că nu ne permitem să ne întoarcem în epoca apusă, comunistă, când societatea era sub controlul partidului comunist, care folosea instrumentele de teroare – securitatea şi procuratura. Astăzi, constat că aceleaşi instrumente sunt folosite pentru a manipula societatea, pentru a-i elimina pe cei care au curajul să vorbească cu voce tare despre abuzuri, nedreptăţi (…) şi este regretabil să vedem că în România după 30 de ani, în loc să prevaleze instrumentele democratic alese de popor – Parlament şi emanaţia acestuia, Executivul, guvernul -, România s-a încercat să fie condusă de grupuri oculte. (…) Aceste lucru sunt inacceptabile pentru mine şi colegii mei”, a declarat preşedintele ALDE, după miting.

Coloana participanţilor la marş s-a intersectat pe traseu cu un grup de persoane cu steaguri tricolore şi pancarte anti-ALDE, dar şi un sicriu şi o cruce, scrie Agerpres.

2 COMMENTS

  1. Cat tupeu poti sa ai, “fiul” lui Amedeo….#incredibil. Voi ati pierdut contactul cu realitate.

Leave a Reply