Articol Deutsche Welle

Cât de antisemită este Germania?

Este mai sigur pentru evreii din Germania să nu poarte kipa? Sugestia făcută în sensul acesta de Felix Klein, responsabilul guvernamental în chestiuni privind antisemitismul, a provocat reacții aprinse.

Un supermarket kosher, undeva în Berlin. Ismael intră înăuntru, tura lui începe în câteva minute. Poartă o șapcă de culoare bej. Sub ea, ascunsă, o kipa.

Ismael, care a refuzat să își dezvăluie numele real, spune că poate înțelege declarația făcută la finele săptămânii de responsabilul guvernului federal în chestiuni privind antisemitismul, Felix Klein.

Acesta le-a recomandat evreilor să nu poarte „în orice moment și oriunde în Germania kipa”, scufia tradițională cu care bărbații evrei își acoperă creștetul capului.

“Este parțial periculos pentru noi să purtăm kipa în mod deschis, mai ales la Berlin. De aceea, mulți evrei le ascund sub șapcă, la fel ca mine”, a spus Ismael, precizând însă că nu intră în discuție, nici pentru el, nici pentru majoritatea evreilor, să renunțe în întregime la purtarea kipei.

„Evreii credincioși vor purta întotdeauna kipa, indiferent dacă este recomandat altceva. Kipa este o declarație…”

Ismael spune că a fost norocos, lui nu i s-a întâmplat până acum nimic rău.

Israelul reacționează îngrozit

Fapt este că numărul incidentelor antisemite este în creștere. Potrivit statisticilor Biroului Federal de Investigații Criminale, în ultimul an au avut loc 1799 de infracțiuni antisemite, cu 20 de procente mai multe decât în 2017.

Klein a explicat declarația sa și creșterea criminalității prin „dezinhibarea în creștere la nivelul societății”, fenomen care oferă un teren propice pentru antisemitism. 

„La aceasta au contribuit în mare măsură internetul și rețelele sociale, dar și atacurile asupra culturii noastre de aducere aminte”, a spus Klein.

Președintele israelian Reuven Rivlin a reacționat îngrozit la avertismentul lui Klein, criticând o “capitulare în fața antisemitismului” în Germania. Din nou, evreii nu se mai simt siguri în Germania, a remarcat președintele.

A capitulat Germania în fața antisemitismului?

Sigmount Königsberg, însărcinatul comunității evreiești din Berlin în chestiuni privind antisemitismul, nu vede în declarația lui Klein o capitulare, ci mai degrabă un semnal de alarmă formulat în chip slab și nefericit.

“M-aș fi așteptat să adauge că va face tot ceea ce-i stă în putință pentru ca evreii din Germania să poată purta oricând, noapte și zi, kipa pe stradă. Ar fi fost o declarație de luptă împotriva antisemiților”, a spus Königsberg.

Comunitatea evreiască din Germania a cerut guvernului federal să acționeze. “De mult timp, evreii din unele orașe mari sunt potențial expuși unui risc dacă sunt recunoscuți ca evrei”, a spus Josef Schuster, președintele Consiliului Central al Evreilor. 

El a subliniat că s-a referit la acest fapt încă de acum doi ani.  “Prin urmare, trebuie salutat dacă această situație primește și mai multă atenție la cel mai înalt nivel politic”, a spus Schuster. 

Anul trecut, după agresiunea împotriva a doi tineri care purtau scufia tradiţională evreiască în plin centrul Berlinului, caz ce a şocat întreaga ţară, Schuster a declarat:

“A purta (kipa) cu un aer sfidător ar fi în principiu un lucru bun de făcut. Cu toate acestea, în realitate eu trebuie de fapt să descurajez ca persoane singure să se arate în centrul marilor oraşe din Germania cu kipa”, a apreciat preşedintele celei mai mari organizaţii federale a comunităţilor şi asociaţiilor regionale evreieşti din Germania.

Lupta împotriva antisemitismului trebuie să fie asumată de întreaga societate, a subliniat el. Climatul politic agresiv își pune amprenta asupra situației. “Ne simțim protejați în mod adecvat de instituțiile de securitate, dar este timpul pentru o schimbare în societate”.

Guvernul își asumă responsabilitatea care îi revine

Mediul politic a răspuns cu promptitudine. Luni, purtătorul de cuvânt al cancelarei Angela Merkel, Steffen Seibert, a declarat: „Statul trebuie să asigure libertatea religioasă a fiecăruia. De aceea, trebuie spus în mod limpede că este de datoria statului să se asigure că toată lumea care poartă kipa se poate deplasa în siguranță în orice loc din țara noastră. Ne asumăm această responsabilitate, valabilă și pentru păstrătorii altor simboluri religioase”, a spus Seifert.

Pentru Königsberg, angajamentul deschis față de problema antisemitismului este un început important: “Nu se va întâmpla peste noapte ca antisemitismul să dispară din societate, dar această recunoaștere deschisă este primul pas. În trecut, antisemitismul a fost adesea trecut sub tăcere”.

Apel adresat societății civile

Felix Klein, responsabilul guvernului federal pentru combaterea antisemitismului, a revenit cu un apel la adresa societății civile din Germania: “Îi îndemn pe toți cetățenii din Berlin și din întreaga Germanie să poarte o kipa, sâmbăta viitoare, când la Berlin va fi organizată ziua Al-Kuds și când vor fi lansate, din nou, insuportabile vituperări împotriva Israelului și împotriva evreilor”.

Al-Kuds e denumirea arabă a Ierusalimului. Ziua Al-Kuds e zi de sărbătoare în Iran și prilej pentru demonstrații anti-israeliene și anti-semite. La Berlin, la marșul anual cu ocazia acestei zile participă, printre alții, simpatizanți ai mișcărilor teroriste Hamas și Hezbollah, neo-naziști și adepți ai teoriilor conspiraționiste anti-semite.

6 COMMENTS

  1. Dle.Radu,imi permit sa dau un sfat,am mult frecus,observ si simt multe dar…refuleaza qhiuveta,am sadit samanta,privind legi,abuzuri,justieti!Am luptat,n-am obosit dar acum silenzio stampa,isi vor sparge capetele si se vor devora!E tot ce imi permit sa spun pe acest subiect!Se vede statul corupt in Europa,ei ce urlau CORUPTIA?Hai sa admiram “peisagele”,cum spunea dna Tastaman!Facto,Dancila Presedinte UE,guvernare buna,eu il pretuiesc pe Valcov,briliant,cu tarele lui!Deci, silenzio stampa!Nu impun,eu spun!

  2. Asa au fost germanii mereu. Ce scor a obtinut Alternativa pentru Germania la aceste alegeri? Nu cumva peste 15%? Nemtii nu se dezic. Cel mai rasist si xenofob popor european.

    • Dar si cel mai muncitor, cu oameni care fac lucruri de calitate. Sa ne mai uitam si la calitati nu numai la defecte! O masina de spalat rufe italiana (foarte proasta) nu se va compara niciodata cu una nemteasca (foarte buna)

  3. Si scuze,fata de evenimente,intrebare,BARNEA,IMACULATUL CU SCURSURI PDL-iste,TURCANU,GUNOI!Nu te pune cu greii ca pasti iarba!Imaculatule!

  4. 3 milioane de islamici veniti din 2015 — nu asta e cauza antisemitismului? Merkel da vina pe AfD, dar cine o mai crede pe caraghioasa?

Leave a Reply