O veste foarte buna pentru Armata si pentru Romania : dupa 27 de ani de ignorare grava a domeniului inzestrarii militare, Guvernul a adoptat miercuri documentele referitoare la prima etapă a programului de înzestrare a Armatei “Transportor blindat pentru trupe 8×8”.

“În şedinţa de Guvern de miercuri, 29 noiembrie, a fost adoptată hotărârea prin care s-au aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferente etapei 1 a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH”, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

Acordul de furnizare se face luând în considerarea calitatea de parte în documentele de cooperare cu firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., unde se vor integra şi produce 197 de transportoare, precizează MApN, adăugând că “urgenţa operaţională este dată atât de actualul context geopolitic din regiunea extinsă a Mării Negre, cât şi de termenele asumate privind realizarea capacităţii operaţionale complete de către Brigada Multinaţională de la Craiova”.

Conform datelor furnizate de MApN, transportorul blindat pentru trupe 8×8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice.

“Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotare este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii”, explică instituţia.

Guvernul a semnat în 10 octombrie un memorandum cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate 8X8 Piranha la Uzina Mecanică Bucureşti.

”Memorandumul de înţelegere şi Acordul de cooperare semnate între compania subordonată ministerului Economiei, Romarm – filiala UMB şi General Dynamics European Land Systems stipulează cooperarea pentru producerea şi livrarea de transportoare auto blindate Piranha 5, în diverse configuraţii, conform cu necesităţile de dotare ale armatei României”, a precizat atunci Ministerul Economiei.

Înţelegerea între părţile semnatare se va derula în două faze. În prima fază, UMB va subcontracta de la GDELS asamblarea şi fabricarea locală de componente pentru Piranha 5.

”Sub această formă de cooperare va fi livrată prima comandă de vehicule blindate, dintr-un total estimat la 227 de transportoare. Uzina Mecanică Bucureşti va propune iar General Dynamics va selecta până la 25 angajaţi pentru formare la unităţile sale, conform cerinţelor companiei americane”, se arată în comunicat.

Angajaţii UMB se vor şcoli la producătorul elveţian de transportoare blindate Mowag, care aparţine Diviziei de Transportoare Auto GDELS, o unitate de business a General Dynamics Corporation, potrivit iministerului.

”Documentele semnate cu General Dynamics profilează liniile directoare ale unui parteneriat strategic sustenabil, româno-american, în beneficiul industriei naţionale de apărare şi al obiectivelor de înzestrare ale armatei române. Fabricarea în comun a vehiculului blindat Piranha 5 va fi un impuls excepţional atât pentru relansarea şi retehnologizarea producţiei, cât şi pentru formarea şi perfecţionarea angajaţilor Uzinei Mecanice Bucureşti”, a afirmat atunci ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.

De asemenea, General Dynamics va asigura retehnologizarea halei de producţie, pregătirea şi integrarea liniei de asamblare a UMB, potrivit Ministerului Economiei.

”În a doua fază, GDELS va constitui o societate română cu răspundere limitată (GDELS ROM SRL) care va iniţia formarea unei societăţi mixte române, împreună cu UMB. Acest joint venture va executa a doua comandă, în calitate de contractant principal, dacă legislaţia şi reglementările româneşti vor permite”, mai anunţa Ministerul Economiei citat de news.ro

22 COMMENTS

 1. Off Topic,
  Imi pare rau ca abordez alt subiect la acest articol, dar trebuia!
  In primul rand va multumesc Dle Radu Tudor pentru faptul ca ati prezentat acea secventa in care un demonstrant – o lepra nu un om! loveste acel cal al Politiei /Jandarmeriei. Se pare nu doar il loveste dar il si taie cu un cutit, ceva obiect ascutit.
  Acest jeg de om nemernic trebuie gasit si pedepsit foarte rau. Legea prevede si inchisoare- la inchisoare cu acest NEMERNIC! Acel cal nu i-a facut nimic. Sunt absolut oripilata de ceea ce am vazut!.
  Repet trebuie prins si pedepsit cu inchisoare sa fie un avertisment pentru toti dezaxatii care maltrateaza un animal.
  Dar si mai grav! faptul ca NIMENI dintre demonstranti nu a intervenit sa il opreasca, sa il intrebe ce mama naibii face? Pasivitatea celorlalti care insa au vazut, cel putin cei aflati aproape, prin faptul ca nu au spus nimic sunt la fel de vinovati!!!!
  Mi-e scarba de astia de toti! Nu ii intereseaza nimic decat lozinicile mestecate mereu. Superficiali si spalati pe creier. Oricine de acolo cu un gram de creier ar fi intervenit sa il opreasca pe nemernic!.
  Au imaginile cu asta, trebuie prins si pedepsit.
  Sper sa nu lasati acest subiect si sa ne informati ca a fost gasit si trimis unde merita : dupa gratii!
  Nemernicul nu avea curajul sa se dea la politist – lasul a lovit /taiat un animal care nici nu avea vreo vina ca se afla acolo.
  Dle Radu Tudor, imperativ vreau si ca mine sunt multi PRINDEREA ACESTUI JEG! si pedepsirea lui cu inchisoare.

  • Foarte corect, trebuie pedepsit conform legii pt. rele tratamente aplicate animalelor. Sper ca sunteti la fel de categorica in privinta infractorilor cu atestat aflati in functii de conducere si care ghestioneaza banii pe care-I viram statului luna de luna.

   • E clar ca tu esti unul dintre obsedatii tefelisti din piata, care stiu putine dar sint fixe: JOS! Hai, linisteste-te, ia-ti camasuta cu siretele pe tine si fa gura mare sa-ti dea asistenta doctoriile. O sa vezi ca o sa te simti mai bine! Aud ca de 1 decembrie o sa va bage si prajitura. Nu stiu unde, dar nu mai conteaza, gestul e important!

   • Da exact, sunt la fel de categorica in privinta TUTUROR celor care au ocupat functii de conducere timp de 27 ani si au furat /si-au batut joc de banii nostri, care si-au facut averi fabuloase in timp ce noi toti ne zbateam luna de luna cu salarii /pensii de mizerie!.
    Pacat doar ca DNA mimeaza prost lupta impotriva hotilor /coruptilor si pacat ca nu conteaza cat de categorica sunt eu si altii la fel.
    Pentru ca azi 2017 toti sunt bine merci – liberi si cu averile lor frauduloase, iar noi in aceeasi mizerie.
    Daca s-ar recupera tot ce s-a furat de la noi, romanii ar avea nivelul de trai EGAL cu cel din Franta, Spania, Italia. Nu cu cel din Grecia, Cehia…etc. nu! ci cu cel din acele tari!
    O tara unde peste 80% sunt saraci-saracii Europei, este o tara fara nicio sansa! Asta e realitatea de 27 ani, asta e si azi.
    Daca am trait sub Ceausescu vreo 15 ani de mizerie, plus acesti 27 ani tot de mizerie, inseamna peste 40 de ani. Cat inseamna toti anii astia dintr-o viata de om? Realizati nu?. Realizati atunci cat de categorica sunt.

  • Câtă naivitate! Păi diversioniștii sunt securiști de-ai lor! Cine să pedepsească, pe cine?

 2. Total de acord cu Dv. D-le Tudor in ce priveste problema inzestrarii Armatei. Razboiul e la o aruncatura de lansator, iar Romania e in situatia dinaintea WW2 slab dotata militar , dar cu 240 tone de aur rezerva. Multi se intreaba de ce romanii au cedat Ardealul fara sa traga in glont, dar nu se intreaba daca Armata romana a avut atunci cu ce sa-l traga.
  Dupa 1918 ungurii s-au inarmat mai bine si ne-au amenintat cu ocuparea Ardealului , incat Hitler nu stia cum sa impace capra si varza, adica pe unguri si pe romani, findca voia sa pastreze alaturi ambele state. Asa s-a ajuns la “Dictatul de la Viena” care a nemultumit si pe romani ca pierdeau o parte din Ardeal, dar si pe unguri fiindca il voiau tot. Dam vina pe Hitler , dar uitam ca slab inzestrare comparativ cu ungurii a fost unul din motivele care a obligat Romani sa accepte .

 3. Tot miercuri 29 Ministrul de Interne a anuntat ca s-au gasit microfoane in apartamentul unde locuieste(prize). Nu stim din dotarea carui minister provin microfoanele dar stim ca s-au anuntat cheltuieli mari cu tehnologia asta,tehnologie care va trece pe sub arcul de triumf maine de ziua Romaniei. Oare nu merita si Ministrul de Interne ceva modern? Chiar asa sa fie ascultata cu bondari din 65.

  • Acolo ceva pute. Ministrul în funcție a refuzat o locuință de la RAPPS și a ales să-și închirieze una. Nu era normal, ca pentru orice demnitar al statului, să se facă „deparazitarea” locuinței? Sau tocmai „deparazitarea” a mai lăsat ceva de sămânță!

  • AUTOSTRADA EMINESCU e problema … DE LA NISTRU PÂN’LA TISA … la licitația constructorilor e o firmă chineză cu deviza DRUMUL MĂTĂSII și americanii … tot cu BEHTEIALA … cu deviza AMERICA FIRST !!

 4. Veste buna da, foarte buna ba.Veste buna ,atat ptr armata cat si ptr industrie (ptr ca vor avea de munca).Veste foarte buna ba, ptr ca nu este un produs 100% romanesc.Nu zic ca-i rau ceea ce se intampla ,adica vom fabrica sub licenta.Dar cand vom avea si noi un produs 100% made in Romania care sa le faca concurenta celorlalte produse de pe piata de armament?
  Durerea domnule Tudor este ca la capitolele : creativitate,stiinta si cercetare suntem zero.Si vom ramane zero datorita managementul slab .Nici in perioada interbelica, nici in perioada comunista si nici in acesti ultimi 27 de ani , n-am fost in stare sa producem macar un produs autohton de calitate superioara.Macar o baioneta sau un pistol care sa fie la acelasi nivel cu Beretta ,Glock sau Magnum.Prin 2016 , era o stire ” Pistolul Carpati iese la pensie.Politistii vor primi arme Glock”.Deci noi n-am fost in stare sa producem macar un pistol de calitate la acelasi nivel produs de Glock.Mare rusine domnule Tudor ptr aceasta industrie de aparare si mare pacat ca niciunul dintre ” cei 15000″ de specialisti ( sper ca va mai aduceti aminte de 1996) ,n-a mai ramas in tara.
  PS. Steyr AUG, vedeti ce scrie pe wikipedia.Asta inseamna calitate ,mandrie nationala si mai ales veste foarte buna, cand vezi lista clientilor (vezi la Users).Un produs simplu si de calitate , fabricat intr-o tara neutra ,Austria, exportat inclusiv in tari membre NATO.

 5. Da, asta chiar e o veste buna. Noi mai dam in americani cu niste euroi, ei in noi cu comunicate tifnoase si arogante de stapini de sclavi. Si cind il intrebi pe Radu Tudor, iti raspunde cu emfaza, plin de mindrie locala: da, sintem PARTENERI STRATEGICI! Pai cind a fost proprietarul plantatiei PARTENER STRATEGIC cu negrul care taia la bumbac?

  • augustin radescu, nu trebuie sa avem toti aceeasi opinie. e o tara libera. sincer, nu cred ca e normal sa fie atata tensiune intre noi. iti doresc numai bine

   • Care-i tensiunea, unde e, ca n-am vazut-o? Mi-am exprimat o opinie si cam atit. adica vad ca, in ultima vreme, din Romania pleaca spre America niste galeti de coco, iar dinspre ei vin spre noi niste galeti de laturi. Din cite am inteles, asta s-ar numi “parteneriat strategic”, dar poate n-am inteles eu bine. Atunci, scuze!

   • DESPRE ASA CEVA,NIMIC??
    FMI, BM, UE şi toate organizaţiile internaţionale au supt sângele popoarelor mici, le-au suprimat complet independenţa şi suveranitatea, le-au distrus bruma industriei, speranţa, visurile, au transformat cetăţenii în sclavi şi ţările lor în colonii !
    Ordinarilor! Vremea imperiilor a apus! O organizatie internaţionala aşa cum este UE nu poate rezista timp îndelungat datorită tratamentului discreţionar aplicat membrilor săi. Dacă nu s-ar dori colonizarea ţărilor sărace ale UE şi transformarea cetăţenilor acestora în sclavi, atunci ar fi fost egalitate între toţi cetăţenii începând cu salariile, pensiile, ajutoarele sociale, preţurile şi terminând cu libertăţile individuale. Or, realitatea este complet diferită; sunt discrepanţe uriaşe între cetăţenii UE şi din acest motiv este imposibil să subziste ca organizaţie … imperială.

 6. FMI, BM, UE şi toate organizaţiile internaţionale au supt sângele popoarelor mici, le-au suprimat complet independenţa şi suveranitatea, le-au distrus bruma industriei, speranţa, visurile, au transformat cetăţenii în sclavi şi ţările lor în colonii !
  Ordinarilor! Vremea imperiilor a apus! O organizatie internaţionala aşa cum este UE nu poate rezista timp îndelungat datorită tratamentului discreţionar aplicat membrilor săi. Dacă nu s-ar dori colonizarea ţărilor sărace ale UE şi transformarea cetăţenilor acestora în sclavi, atunci ar fi fost egalitate între toţi cetăţenii începând cu salariile, pensiile, ajutoarele sociale, preţurile şi terminând cu libertăţile individuale. Or, realitatea este complet diferită; sunt discrepanţe uriaşe între cetăţenii UE şi din acest motiv este imposibil să subziste ca organizaţie … imperială.

 7. Draguț. Ar fi o chestie să chemați ministrul la raport şi pe tema înzestrării Tarom. Pe tema înzestrării CFR. Pe tema infrastructurii CFR si Metrorex. Ministrul la raport pe tema fonduri UE. Pe tema autostrăzi. Cu toate astea rezolvare, ar fi mai mulți bani şi pentru armată.

 8. Şi o mica intrebare. Domnu’ Tudor, nu credeți că ar fi fost mai indicat ca RoAF să cumpere Eurofighter Typhoon noi(un avion de concepție mai nouă, cu capacități superioare, şi posibil offset) în locul F16(un avion nu tocmai de ultimă oră, second hand sau din surplusul nu tocmai nou american, fără prea mult offset) ?

Leave a Reply