Plenul Parlamentului a aprobat, joi, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est, sub denumirea Headquarters Multinational Corps South-East, cu indicativ de unitate militară, în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti.

În favoarea Hotărârii Parlamentului pentru înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est au votat 381 de senatori şi deputaţi, iar 3 s-au abţinut.

“Pe fondul modificării radicale a mediului internaţional de securitate, la Summit-ul NATO de la Bruxelles din iunie 2018, una dintre deciziile cele mai importante adoptate a vizat adaptarea structurii de comandă a NATO, reliefând importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. În aceste condiţii şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră s-a oferit să constituie pe teritoriul naţional o capabilitate multinaţională de comandă şi control în domeniul terestru – Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud Est care va fi pusă la dispoziţia NATO ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare, propunere aprobată de Consiliul Nord-Atlantic în iulie 2019”, se arată în scrisoarea şefului startului adresată Legislativului.

Preşedintele Iohannis menţionează în documentul citat că în acest context, Ministrul Apărării Naţionale a fost mandatat să informeze autorităţile politice şi militare NATO, aliaţii şi partenerii strategici despre demersurile României privind constituirea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud Est în vederea susţinerii, promovării şi negocierii modalităţilor de constituire, organizare şi funcţionare pe teritoriul naţional a acestei structuri.

Potrivit hotărârii Parlamentului, comandamentul va avea statut de comandament militar internaţional subordonat pe linie de comandă unui comandament aliat, în afara structurii naţionale de comandă şi control.

“Organizarea, funcţionarea, încadrarea cu personal, administrarea, sprijinul naţiunii gazdă, precum şi alte detalii necesare îndeplinirii misiunii comandamentului Corpului Multinaţional de Sud Est se stabilesc prin înţelegeri încheiate de către Ministerul Apărării Naţionale din România cu autorităţile militare NATO şi statele aliate participante (…) Dislocarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud Est la misiuni în afara teritoriului statului român se va executa la ordinul autorităţilor militare NATO”, stipulează Hotărârea Parlamentului adoptată joi, scrie Agerpres.

Iata si comunicatul MApN :

Înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est

Parlamentul României a adoptat joi, 18 iunie, în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, Hotărârea pentru înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East – HQ MNC-SE) în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti.

Hotărârea de înființare a comandamentului a fost adoptată în urma propunerii Președintelui României la solicitarea Ministerului Apărării Naționale și cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în conformitate cu prevederile Legii nr.291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, actualizată.

În contextul modificării radicale a mediului internațional de securitate și în baza angajamentelor internaționale asumate de România, țara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul național a unei capabilități multinaționale de comandă și control în domeniul terestru – HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziția NATO, ca element integrator al planurilor naționale și aliate de apărare.

„Inițiativa României a fost apreciată la nivelul NATO și acceptată de aliați, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional,” a declarat ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

MNC-SE va avea statut de comandament militar internațional, subordonat unui comandament aliat, în afara structurii naționale de comandă și control.

În ceea ce privește organizarea, funcționarea, încadrarea cu personal și alte detalii necesare îndeplinirii misiunii MNC-SE, acestea vor fi stabilite prin înțelegeri încheiate de către MApN cu autoritățile militare ale NATO și statele aliate participante, iar dislocarea Comandamentului la misiuni în afara teritoriului statului român se va executa la ordinul autorităților militare ale NATO.

1 COMMENT

  1. daca s-ar fi facut la Miercurea Ciuc sau pe la Iasi, macar avea valoarea de simbol; asa, la Sibiu… stim ca sunt multe case de inchiriat acolo, brinza e buna, autostrada au in directia buna ….

    …si mai ales, e in “zona” care are voie de la stapinire sa se dezvolte, cit de cit… spre deosebite de provinciile extracarpatice care in continuare sunt condamnate la subdezvoltare, numa gata pregatite sa nu ramina cu nimic dupa o eventuala dezmembrare.

Leave a Reply